Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy pleśń jest w całym produkcie - test
menu
Polub nas na Facebooku

Czy pleśń jest w całym produkcie - test

Zobacz film: Czy pleśń jest w całym produkcie? Źródło: 36,6

Pleśń bywa bardzo niebezpieczna. Czy usunięcie jej widocznej warstwy pozwala na spożycie reszty produktu? Sprawdziliśmy, czy zarodniki pleśni zainfekowały cały produkt, czy tylko miejsce, gdzie pojawił się biały kożuch!

Pleśnie to nic innego jak grzyby, znane ludzkości od wieków. Charakterystyczny biały kożuch często pojawia się na produktach spożywczych, bowiem grzybnia pleśni najlepiej rozwija się na różnych związkach organicznych. Niska temperatura nie niszczy pleśni, sprawia jedynie, że ta wolniej się rozwija - stąd produkty przechowywane w lodówce również są narażone na spleśnienie. Ba! Co więcej produkty, które spleśnieją w lodówce mogą narazić inne rzeczy na zainfekowanie toksynami. Dlatego o wiele lepiej zjadać wszystko na bieżąco i nie dopuścić do rozwoju pleśni.

Niektóre gatunki i odmiany pleśni szlachetnych (np. pędzlaków, kropidlaków) stosuje się w technologii żywności. Głównie wykorzystuje się je w produkcji serów pleśniowych i win. Pleśnie stosuje się też do produkcji antybiotyków, np. penicyliny. 

Czy wiesz, jak zdrowo się odżywiać? Sprawdź swoją wiedzę!

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Czy pleśń jest w całym produkcie?

Aby dowiedzieć się, czy pleśń jest w żywności pobraliśmy do analizy laboratoryjnej fragmenty różnych zainfekowanych pleśnią produktów. Efekty badań zaskakują! Zapoznajcie się z naszym testem i jego wynikami na filmie. 

Czy pleśń jest groźna?

Pleśnie wytwarzają mykotoksyny, niebezpieczne dla zdrowia toksyny, odpowiedzialne m. in. za powstawanie nowotworów i będące substancjami mutagennymi.

Mykotoksyn nie niszczy obróbka termiczna, zatem gotowanie i pieczenie spleśniałych produktów nie uratuje nas przed zgubnym działaniem toksyn.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1086
202
Komentarze (8)
Hania48
Pytanie, dlaczego te produkty ze sklepu tak się psują. Ja to mam swój własny ogródek i mnóstwo warzyw i owoców. Dojrzałe pomidory zerwane z krzaczka mogą nawet dłużej niż tydzień stać i nic się im nie dzieje. Jak zimą kupuje w sklepie to czasem po 3 dniach wyrzucam, bo pleśń się rozwija. Ktoś mi powie dlaczego?
Czytaj całość
Kamila
A sery pleśniowe ... ta pleśń jest inna? ....
Czytaj całość
Krynia
A ser plesniowy nie szkodzi zdrowiu ?
Czytaj całość
Martynka
Próba z wnętrza chleba źle poprana, z jabłka i śmietany pewnie też :P. Nie twierdzę, że pleśń nie przechodzi, pewnie tak, ale to badanie jest źle zrobione. Powinni pokroić sterylnym nożem na plastry w różnych odległościach od ogniska pleśni z określić ile jest pleśni w kolejnych kromkach a nie pincetą wyciągać smarując wyjmowaną próbę tym co ją otacza, z pleśnią na wylocie włącznie :). Ktoś może podesłać dobre źródło (publikacja naukowa), że faktycznie tak jest i jak zwiększa się ilość pleśni wraz z odległością od jej ogniska.
Czytaj całość
boo
zwizualizowało niekumatym to co wiadomo od dawna - gdy widać pleść na produkcie, jest już od dawna w środku (zazwyczaj jak w przysłowiu produkt psuje się wpierw wewnątrz).
Czytaj całość
wabwab
Z dup.... to badanie. Niech wezmą co 1cm odległości od pleśni, i zrobią wykres zawartości pleśni w zależności od odległości. Jeśli badanie było robione tak jak to pokazywał "doktor" to w zasadzie to badanie NIC nie pokazało.
Czytaj całość
Zjawa
Właściwsze byłoby pobranie próbek z drugiego końca jabłka (nawet bez odkrajania pleśni) i drugiego końca bochenka...
Czytaj całość
Zdrowie jest ważne
Bardzo mądry artykuł. Super, że wystartowała taka strona!
Czytaj całość
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?