Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy pieczenie lub gotowanie zwalczy pleśń?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy pieczenie lub gotowanie zwalczy pleśń?

Zobacz film: Czy pieczenie lub gotowanie zwalczy pleśń? Źródło: 36,6

Pleśnie to grzyby, które wytwarzają mykotoskyny, bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. 

Mykotoksyny to nic innego jak związki rakotwórcze i mutagenne. Dlatego nie wolno jeść produktów, na których pojawiła się pleśń.

Gotowanie spleśniałych produktów zabije grzyba, ale nie usunie wytworzonych już mykotoksyn.

Jak ustrzec się, a raczej swoje pożywienie, przed rozwojem pleśni? Czy produkty, na których już pojawił się biały kożuch można "odratować" poprzez obróbkę termiczną? Spleśniałej żywności nie powinno się dawać do jedzenia także zwierzętom. Naukowcy odkryli bowiem, że u krów karmionych spleśniałą paszą mykotoksyny odkładają się w tkankach, a następnie trafiają do mleka

Zobacz też: Czy pleśń jest w całym produkcie? Test

Czy pleśń znajduje się również w pojemniku, w którym był spleśniały produkt? Okazuje się, że tak. Pleśń znajduje się nawet w lodówce! Bardzo ciężko się jej pozbyć, ale dbając o higienę dbamy o swoje zdrowie.

Jak chronić produkty przed pleśnią?

  • pleśń nie lubi cukru, dlatego dłużej w naszej kuchni postoją dżemy i galaretki  wysokocukrowe;
  • oliwa w niektórych produktach działa jak szczelne zamknięcie - odcina dopływ tlenu i pleśń nie rozwija się (możesz wykorzystać chcąc zachować sok pomidorowy, przecier lub koncentrat);
  • produkty zawinięte w folię psują się szybciej;
  • niska temperatura nie chroni przed pleśnią, może co najwyżej spowolnić jej rozwój;

Sery pleśniowe

Pleśń bywa wykorzystywana w przemyśle spożywczym - np. do produkcji serów lub wina. Wytworzone w ten sposób produkty nie zawierają niebezpiecznych mykotoksyn. Pamiętajmy jednak, że jeśli i one zaczną się psuć, to należy je niezwłocznie wyrzucić.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
109
19
Polecamy
Jak rozpoznać dobry produkt spożywczy?
O czym świadczą certyfikaty jakości?
Jak rozpoznać dobry produkt spożywczy? O czym świadczą certyfikaty jakości? Dzień Dobry TVN
W jedzeniu mole zostawiają swoje odchody i resztki jaj.
Jak skutecznie pozbyć się szkodników?
W jedzeniu mole zostawiają swoje odchody i resztki jaj. Jak skutecznie pozbyć się szkodników? Dzień Dobry TVN
Jak przechowywać żywność, by była dłużej świeża i zachowała smak?
Jak przechowywać żywność, by była dłużej świeża i zachowała smak? TVN zdrowie
Co to jest żywność ekologiczna?
Definicja i najwięksi producenci
Co to jest żywność ekologiczna? Definicja i najwięksi producenci TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?