Czym w ogóle są kalmary? Dla tych, którzy nigdy nie mieli okazji spróbować dania z nimi w roli głównej, podpowiadamy, że pod tą nazwą kryją się owoce morza. Kałamarnice (występują również pod takim hasłem) mają słodki smak i najczęściej serwowane są w formie przystawki lub przekąski, wystawianej podczas eleganckiego przyjęcia. Warto jednak wiedzieć, że stanowią one nie tylko smaczny posiłek, ale i silny afrodyzjak. Zastanawiasz się teraz pewnie, czy są kaloryczne? Cóż wiele zależy oczywiście od tego, w jaki sposób je przyrządzisz. Najbardziej dietetyczna wersja to gotowana lub grillowana (100 g produktu to około 100 kalorii). Opcja smażona, wędzona czy suszona to już zdecydowanie bardziej „tłusta sprawa”( 100 g produktu to od 180 do 280 kalorii i dużo tłuszczu). A czy kalmary są zdrowe? Na to pytanie bez wątpienia odpowiadamy: tak!
Czy kalmary są zdrowe? Zdecydowanie tak! Sprawdź, jakie mają wartości odżywcze
Jakim składnikom i witaminom kalmary zawdzięczają zdrowotne moce? Te owoce morza zawierają dużo witaminy B, C, PP i E. Posiadają także wiele mikro i makroelementów, w tym między innymi żelazo, mangan, siarkę, wapń oraz cynk. Kalmary są tez bogatym źródłem potasu, jodu, fosforu i miedzi. Warto dodać, że ich mięso może nam dostarczyć również łatwo przyswajalne białko, cenne aminokwasy czy substancje biologicznie czynne.
Jakie właściwości mają kalmary?
Wiemy już, co zawierają w sobie kalmary, więc przejdźmy teraz do tematu, co właściwie daje nam ich jedzenie. A zatem…? Różne badania pokazują, że regularne spożywanie tych owoców morza rewelacyjnie działa na układ sercowo-naczyniowy. A dzieje się tak dlatego, że substancje zawarte w ich mięsie, poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, a co za tym idzie krążenie krwi. Dzięki temu zapobiegają również tworzeniu się skrzepów. Dodajmy także, że kalmary w wersji gotowanej pomagają regulować poziom cholesterolu i normalizować ciśnienie krwi. Masz chorą tarczycę? Kalmary zdecydowanie powinny znaleźć się na twoim talerzu, ponieważ mają dużo jodu, który pomaga leczyć choroby tego gruczołu. Warto również wiedzieć, że potrawy z kalmarów wspomagają też walkę z cellulitem! Jak to możliwe? Te owoce morza przyczyniają się też do usuwania nadmiaru płynów z organizmu. A gdyby tego było mało, korzystnie wpływają na pracę mózgu i pamięć. Mówi się także, że regularne ich spożywanie przedłuża życie. Jesteś na diecie? Wiedz, że mięso kałamarnic przyspiesza metabolizm, poprawia przemianę materii i wspomaga odmłodzenie skóry.
Czy jedzenie kalmarów jest bezpieczne?
Jak już wspomnieliśmy, jedzenie kalmarów zdecydowanie możemy zaliczyć do zdrowych nawyków. Zanim jednak po nie sięgniesz, warto mieć na względzie ich pochodzenie. Weź bowiem pod uwagę, że wiele basenów wodnych jest aktualnie silnie zanieczyszczona, a co za tym idzie, ich mieszkańcy również nie cieszą się wówczas najlepszą „kondycją”. Aby uniknąć więc jedzenia skażonych owoców morza, zawsze kupuj je w sprawdzonych punktach lub jedź w dobrych restauracjach.
Warto również wiedzieć, że kalmary są silnym alergenem. Jeśli więc dopiero zaczynasz wprowadzać je do swojego jadłospisu, zrób to z głową. Co to znaczy? Na początku serwuj sobie małe porcje i rób kilkudniowe przerwy między posiłkami z kałamarnicami w roli głównej. A kto poza alergikami powinien zrezygnować ze spożywania tych owoców morza? Osoby z wrażliwym, delikatnym żołądkiem, a także ci z zaburzonymi czynnościami nerek.
Jak przyrządzić kalmary, by stworzyć zdrowe danie?
Jesteś na diecie? Gotowane kalmary powinny znaleźć miejsce w twoim menu. A wszystko dlatego, że w takiej właśnie wersji sprzyjają zrzucaniu zbędnych kilogramów. Jak je przyrządzić, by stworzyć naprawdę zdrowe danie z kalmarami w roli głównej? Dietetyczną i smaczną propozycją będzie na pewno sałatka. Jak przygotować kałamarnice?
Umyte i obrane tusze wrzuć do rondla z 0,5 l wody. Następnie dorzuć małą, płaską łyżeczkę soli i suszoną pietruszkę lub liść laurowy. Następnie zagotuj wodę. Gdy dojdzie do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Później wyjmij z naczynia i ostudź. W kolejnym kroku połącz ulubionymi składnikami i oliwą z oliwek. Sałata, oliwki, pomidor? Opcji masz naprawdę wiele.
Spróbujesz?
Zobacz też film: Pascal i jego danie z kalmarów