Polub nas na Facebooku
Czytasz: Oliwa z oliwek. Dlaczego warto ją stosować? Która oliwa z oliwek jest najbardziej wartościowa?
menu
Polub nas na Facebooku

Oliwa z oliwek. Dlaczego warto ją stosować? Która oliwa z oliwek jest najbardziej wartościowa?

Oliwa z oliwek

Fot: fcafotodigital / gettyimages.com

Oliwa z oliwek cieszy się ogromną popularnością. I bardzo dobrze, bo oliwa z oliwek zaliczana jest do jednych z najzdrowszych tłuszczów. Do stosowania jej w codziennej diecie zachęcają zarówno dietetycy, jak i lekarze. Dlaczego warto sięgnąć po oliwę z oliwek?

Oliwa z oliwek powstaje z owoców z drzewa oliwkowego. W zależności od odmiany i terminu zbioru oliwa może mieć barwę jasnożółta, żółtą lub zielonkawą. Mogą się także różnić od sobie smakiem i zapachem. Jeśli oliwa z oliwek zrobiła się pomarańczowa to znak, że jest zepsuta. Dzieje się tak wtedy, gdy jest przechowywana zbyt długo lub niewłaściwie.

Oliwa z oliwek – właściwości

Oliwa z oliwek uznawana jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów. Powstaje z całkowicie naturalnych surowców pochodzenia roślinnego, tym samym w ogóle nie zawiera cholesterolu. Dzięki sporej zawartości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga utrzymać go w ryzach. Dodatkowo obniża poziomo tzw. „złego” cholesterolu, a podnosi stężenie „dobrego”.

Oliwa z oliwek pomaga obniżyć ciśnienie, a zawarty w niej kwas oleinowy chroni przed rozwojem astmy oraz alergicznym nieżytem nosa. Na oliwę z oliwek warto zwrócić uwagę także ze względu na przeciwutleniacze, zwłaszcza witaminę E. Związki te chronią przed rozwojem wolnych rodników, które mają swój bezpośredni udział w tworzeniu się zmian nowotworowych w organizmie. Wspomniana już witamina E poprawia wygląd skóry oraz spowalnia proces starzenia się.

Po oliwę z oliwek warto sięgnąć także ze względu na witaminę A, D i K. Pierwsza z nich poprawia wygląd skóry oraz korzystnie wpływa na wzrok. Witamina D wzmacnia kości, ma także korzystny wpływ na działanie układu krążenia i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Niektóre badania pokazują, że witamina D może chronić przed rozwojem niektórych nowotworów. Natomiast witamina K odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi.

Dodatkowo oliwa z oliwek wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Polecana jest także osobom, które się odchudzają, gdyż dania z dodatkiem oliwy z oliwek podtrzymują uczucie sytości na dłużej.

Oliwa z oliwek – jak są jej rodzaje i jak ją stosować?

Oliwa z oliwek wykorzystywana jest przede wszystkim w kuchni. W zależności od tego, co chcemy przygotować należy sięgnąć po inny rodzaj oliwy.

Oliwa extra virgin

To najlepszy rodzaj oliwy. Powstaje z pierwszego tłoczenia na zimno, jest całkowicie naturalna i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Jest gęsta i ma naturalny zielony kolor. Najlepiej jeść ją na zimno i dodawać ją do sałatek. Poziom kwasowości oliwy z oliwek extra virgin nie wynosi więcej niż 0,08 procenta.

Oliwa virgin

Także pochodzi z pierwszego tłoczenia, ale jej smak nie jest już tak łagodny. Poziom kwasowości utrzymuje się w przedziale od 0,08 - 2 procent. Można ją dodawać do sałatek, nadaje się również do smażenia czy gotowania.

Oliwa lampante

Poddawana jest rafinacji, czyli ogrzewaniu. Tym samym traci swój smak, zapach i większość wartościowych związków, dlatego później jest mieszana w odpowiednich proporcjach z oliwą virgin lub extra virgin.

Który olej jest najzdrowszy? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Który olej jest najzdrowszy? Źródło: Dzień Dobry TVN

Oliwa z wytłoczyn oliwnych

Ten rodzaj oliwy z oliwek dzieli się jeszcze na oliwę sansa (nazwa włoska) i pomace (nazwa angielska). Uzyskiwana jest z resztek, które zostają po pierwszym tłoczeniu, tym samym jest produktem gorszej jakości. Dodatkowo wzbogacana jest różnymi substancjami, które sprawiają, że czystej oliwy jest już w nich niewiele.

O tym, do której grupy zaliczana jest dana oliwa decydują smak oraz kwasowość (extra virgin ma najniższą), czyli zawartość kwasu olejowego, która ma wpływ nie tylko na gatunek i smak oliwy, ale też jej wartości odżywcze. Dobrej jakości oliwa z oliwek powinna posiadać jeden z dwóch certyfikatów:

  • PDO (ang. protected designation of origin, pol. chroniona nazwa pochodzenia) - oznacza produkty wytwarzane w konkretnym miejscu (państwie, mieście, regionie), a ich nazwy nie można używać w stosunku do innych produktów;
  • PGI (ang. protected geographical indication, pol. chronione oznaczenie geograficzne) - również nazywa produkty wytwarzane w konkretnym miejscu, jednak nie musi w nim zachodzić cały proces powstawania oliwy z oliwek, może to być np. tylko przygotowanie, produkcja bądź przetwarzanie.

Oliwa z oliwek – przepisy

Pieczone pomidory

  • 1/4 litra oliwy
  • sól
  • pieprz

Pomidory umyć, usunąć gniazda nasienne i podzielić na mniejsze kawałki. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 10 minut. Drobno posiekaj czosnek. Do słoika włożyć jedną warstwę pomidorów i lekko oprósz solą i pieprzem, posypać czosnkiem. Zalać oliwą, i dodać rozmaryn. Słoik zakręcić i odstawić na 1–2 dni.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
81
8
Polecamy
Oliwa z oliwek może być nie tylko stosowana w kuchni, ale i w kosmetyce.
Odkryj jej właściwości
Oliwa z oliwek może być nie tylko stosowana w kuchni, ale i w kosmetyce. Odkryj jej właściwości Dzień Dobry TVN
Szalotka.
Dlaczego warto ją jeść?
Jakie ma wartości odżywcze i jak ją podawać?
Szalotka. Dlaczego warto ją jeść? Jakie ma wartości odżywcze i jak ją podawać? TVN zdrowie
Mutabal i baba ghanoush –  pyszne pasty z bakłażana.
Czym się różnią?
Mutabal i baba ghanoush – pyszne pasty z bakłażana. Czym się różnią? Dzień Dobry TVN
#ObiadNaZdrowie:
Makaron z zielonym pesto – zdrowy i tani przepis.
Składniki i kcal
#ObiadNaZdrowie: Makaron z zielonym pesto – zdrowy i tani przepis. Składniki i kcal TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty