Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca. Ile można jej jeść dla zdrowia?
menu
Polub nas na Facebooku

Czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca. Ile można jej jeść dla zdrowia?

czekolada

Deagreez GettyImages

Czekolada zmniejsza ryzyko schorzeń kardiologicznych – donoszą naukowcy z Baylor College of Medicine. Wyniki swoich badań opublikowali na łamach czasopisma naukowego „European Journal of Preventive Cardiology”.

W badaniu udział wzięło aż 330 tys. ochotników, którzy na potrzeby projektu naukowego udostępnili informacje o spożyciu czekolady.

Czekolada - jak często jeść?

Z obserwacji naukowców z Baylor College of Medicine wynika, że czekolada korzystnie działa na naczynia krwionośne i warto po nią sięgać co najmniej raz na kilka dni. Badacze zaobserwowali bowiem, że u osób, które spożywały czekoladę rzadziej niż raz w tygodniu, choroba wieńcowa występowała o 8 proc. częściej niż u pacjentów jedzących czekoladę częściej.

Zobacz filmy: Jaka czekolada jest najzdrowsza? I skąd się bierze różowa czekolada?

Źródło: x-news

Czekolada - właściwości zdrowotne

Czekolada jest znanym i cenionym produktem na całym świecie. Gorzka czekolada jest źródłem magnezu, który wspomaga pracę układu nerwowego, mięśniowego i sercowo-naczyniowego. Dostarcza również flawonoidów roślinnych wykazujących właściwości antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające. Związki te neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia różnych chorób, m.in. nowotworowych i sercowo-naczyniowych oraz przyczyniają się do podniesienia odporności.

Jak tłumaczy dr Chayakrit Krittanawong, współautor badań, naukowcy już wcześniej wskazywali na pozytywny wpływ czekolady na ludzki organizm, m.in. jej korzystne działanie na ciśnienie krwi.

Zespół dr. Krittanawonga dowiódł teraz, że czekolada działa też pozytywnie na tętnice wieńcowe, czyli naczynia odżywiające serce.

Konieczne są dalsze badania

Dr Krittanawong wyjaśnia, że w badaniu, które przeprowadził jego zespół nie uwzględniono między innymi tego, czy poszczególne rodzaje czekolady (mleczna, biała) różnią się właściwościami prozdrowotnymi. Nie zbadano również, jaka porcja czekolady jest optymalna dla zachowania zdrowia. Jednak jak podkreśla naukowiec:

Umiarkowane ilości czekolady wydają się chronić naczynia, ale prawdopodobnie wysokie spożycie tak nie działa - zaznacza ekspert.

Dlaczego warto jeść czekoladę? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść czekoladę? Źródło: X-Bank Gallery

źródło:nauka.pap.pl

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?