Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kto nie może jeść czekolady? Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6°C!
menu
Polub nas na Facebooku

Kto nie może jeść czekolady? Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6°C!

Zobacz film: Kto nie może jeść czekolady? źródło: 36,6

Czekolada - ale tylko gorzka - może mieć korzystny wpływ na organizm. Zawarte w niej substancje poprawiają funkcjonowanie układu krążenia, obniżają ciśnienie, a także zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy. Niestety nie każdy może cieszyć się jej smakiem. Kto nie powinien jeść czekolady?

Dobrej jakości gorzka czekolada (czyli taka, która zawiera co najmniej 75 proc. kakao) to bogactwo witamin substancji odżywczych. Ten rodzaj czekolady zawiera sporo witamin z grupy B, które poprawiają wygląd skóry oraz korzystnie wpływają na układ nerwowy (pomagają zredukować negatywne skutki stresu). Czekolada jest także doskonałym źródłem potasu, który obniża ciśnienie i wzmacnia serce. Dodatkowo czekolada zawiera trochę żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów krwiotwórczych, oraz magnezu, który korzystnie wpływa na pracę serca.

Jedzenie czekolady aktywuje wydzielanie serotoniny. Zawarty w czekoladzie tryptofan jest niezbędny do jej produkcji. Serotonina to hormon, który niemal w 90 proc. wytwarzany jest w jelitach. Nazywany bywa hormonem szczęścia, bo jego stężenie bezpośrednio przekłada się na nasze samopoczucie.

Czekolada - kto nie może jej jeść?

Mimo że czekolada może być wartościowym uzupełnieniem diety, to nie wszyscy mogą cieszyć się jej smakiem. Czekolady nie mogą jeść osoby, które są na nią uczulone lub zmagają się z bardzo dużą otyłością. Czekolada nie jest wskazana także tym osobom, które mają refluks żołądka lub przyjmują leki na depresję starszej generacji. Kto jeszcze nie może jeść czekolady? Dowiecie się tego z powyższego filmu, w którym Ewa Drzyzga rozmawia z lek. Michałem Sutkowskim. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
13
2
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?