Mleko jako źródło wapnia?
Według zwolenników krowie mleko jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, gdyż jego wchłanialność wynosi około 80%. Zalecana dawka mleka dla dzieci i młodzieży to nawet 3-4 porcje dziennie, natomiast dorosłym wystarczą 2 szklanki dziennie. Co więcej, mleko jest również źródłem witaminy A, witamin z grupy B, witaminy D i E, fosforu, potasu, cynku, magnezu i jodu. Wapń razem z witaminą D odpowiadają za mocne i zdrowe kości, dlatego u dzieci i młodzieży zalecane są większe dawki spożycia mleka, gdyż właśnie wtedy organizm jest w fazie wzrostu. Z różnych badań wynika, że u osób spożywających 4 szklanki mleka dziennie, do złamań dochodzi aż o 70% rzadziej, niż u osób unikających mleka. Badania dowodzą, że to zasługa dobrze przyswajającego się wapnia i fosforu.
Jednak tych badań nie potwierdzają te przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda. Według tego badania osoby, które czerpią wapń jedynie z mleka i jego przetworów, są bardziej podatne na złamania. Dlaczego? Ludzka krew zawiera wapń o stężeniu około 9-10 mg, po spożyciu mleka wartość ta znacznie wzrasta. Organizm starając się obniżyć stężenie wapnia, usuwa go z organizmu razem z moczem. Według osób przeprowadzających badanie, efektem tego może być osteoporoza oraz próchnica. Przeciwnicy picia mleka, przekonują również, że wapń z produktów mlecznych nie jest dobrze przyswajalny, gdyż jego proporcje z fosforem są nieodpowiednie. Sugerują, że tylko produkty spożywcze o stosunku 2:1 (wapń : fosfor) lub więcej, można uznać za źródło wapnia.
Zobacz film i dowiedz się więcej o mleku i jego wpływie na zdrowie:
Czy mleko jest silnym alergenem?
Alergia na mleko w większości dotyczy małych dzieci: około 2,7% niemowląt karmionych sztucznie oraz 1,8% karmionych naturalnie. Jednak dziecięce alergie zazwyczaj przemijają po 5. roku życia. Takie zjawisko obserwuje się aż u 90% uczulonych. Jeżeli chodzi o dorosłych, to szacuje się, że nietolerancja laktozy występuje u zaledwie 10-20% Polaków. Osoby te nie posiadają enzymu, który odpowiada za trawienie laktozy, czyli laktazy. Nietolerancja laktozy objawia się nadmierną ilością gazów, bólami brzucha, biegunką i mdłościami. Alergia może również dotyczyć nietolerancji białka mleka – kazeiny. U dzieci może objawiać się problemami z przewodem pokarmowym, skórą czy układem oddechowym. Jednak osoby, które odczuwają dolegliwości po wypiciu mleka, mogą spożywać jego przetwory tj. sery, jogurty, czy produkty o obniżonej zawartości laktozy, bez obawy o złe samopoczucie.
Przeciwnicy krowiego mleka przekonują, że u większości dorosłych, a w szczególności u osób starszych, produkcja laktazy zostaje wstrzymana przez organizm. Co powoduje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Zobaczcie także, jakie objawy może dawać nietolerancja laktozy:
Czy mleko podnosi poziom cholesterolu?
Mleko posądza się o dużą zawartość cholesterolu. Jednak nie ma jednoznacznych dowodów na to, aby mleko podnosiło poziom cholesterolu we krwi, co więcej są badania, które temu zaprzeczają. Mleko krowie jest źródłem, m.in. kwasu linolowego, który wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwdziała miażdżycy, opóźnia rozwój choroby nowotworowej oraz redukuje tkankę tłuszczową oraz kwasów omega – 3, które obniżają poziom cholesterolu. Produkty mleczne, a szczególnie te fermentowane, zawierają również szczepy bakterii, które maja wpływ ma obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.
Dzieci nie powinny pić mleka odtłuszczonego, gdyż na tym etapie życia tłuszcz jest bardzo ważnym elementem dla prawidłowego rozwoju organizmu. Mleko zawiera, m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowej pracy mózgu.
Zobaczcie, jaka jest zawartość tłuszczu w mleku:
Czy mleko ma działanie antynowotworowe?
Badania przeprowadzone w Norwegii potwierdzają, że kwas linolowy (CLA) zawarty w mleku, wpływa na zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych raka piersi, jelita grubego, płuc i pierwotnego raka wątroby. Badania te były przeprowadzone na zwierzętach lub hodowlach tankowych, badania na ludziach były nieliczne. Badania przeprowadzone w Tajwanie potwierdzają, że krowie mleko wpływa na redukcję komórek nowotworowych żołądka.
Pić mleko czy nie pić?
Przede wszystkim należy słuchać własnego organizmu. Jeżeli po wypiciu mleka nie występują żadne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, nie ma przeciwwskazań, aby ograniczyć jego spożycie. Mleko bez wątpienia jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, które pozytywnie działają na funkcjonowanie organizmu i nie trzeba go przesadnie unikać.