Graviola zyskała sławę jako lek na raka i środek niwelujący szkodliwe działanie chemioterapii. Właściwości tego owocu są szeroko znane na całym świecie, jednak nie zostały dotychczas w pełni potwierdzone w badaniach klinicznych.
Co to jest graviola?
Graviola, czyli Annona muricata lub po polsku Flaszowiec miękkociernisty, jest tropikalną rośliną owocową pochodzącą z rejonów Ameryki Środkowej i Karaibów. Ta wiecznie zielona, dorastająca do 4 m wysokości roślina wytwarza duże, jadalne owoce. Spożywana jest powszechnie w krajach Ameryki Środkowej i Południowej i innych tropikalnych rejonach, gdzie jest uprawiana.
Graviola jest szeroko ceniona w sztuce kulinarnej krajów, w których jest hodowana – spożywa się ją na surowo, jako dodatek do sałatek, a także jako składnik tradycyjnych napojów. Tradycyjnie była wykorzystywana jako surowiec zielarski już w czasach prekolumbijskich. Od początku XXI w rośnie zainteresowanie tą rośliną ze względu na jej potencjał antynowotworowy.
Jakie właściwości lecznicze wykazuje graviola?
Tradycyjnie fitoterapeuci przypisują owocowi gravioli szerokie działanie, co zostało szybko podchwycone przez producentów suplementów. Medycyna naturalna zakłada właściwości lecznicze:
- kwiatów gravioli – lek na schorzenia dróg oddechowych;
- owocu – lek na problemy z układem pokarmowym, pasożyty, gorączkę i nadmierne pobudzenie nerwowe;
- nasion – środek na pasożyty skórne i owady;
- korzenia – lek na astmę, kaszel, nadciśnienie i uspokajający;
- liści – działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, uspokajające i regulujące pracę serca, ciśnienie krwi i poziom cukru.
Warto więc zwrócić uwagę, że, wbrew zapewnieniom producentów suplementów, sproszkowany owoc lub sok niekoniecznie charakteryzują się działaniem przypisywanym całej roślinie. Co więcej badania nad flaszowcem ciągle trwają i większość jego właściwości nie została dotychczas potwierdzona.
Graviola – badania naukowe
Wyniki badań naukowych odnośnie skuteczności gravioli na raka są rozbieżne, co może wynikać ze stosowania różnych dawek i preparatów. Ostatecznie udowodniono jednak, że ma ona działanie niszczące komórki rakowe (z zachowaniem zdrowych). Działanie cytotoksyczne wykazywał alkoholowy ekstrakt liści gravioli – nie można go więc przypisywać samemu owocowi, wytwarzanym z niego suplementom lub sokowi. Działanie antynowotworowe zostało też potwierdzone w eksperymencie przeprowadzonym na myszach chorujących na raka płuc. Ponadto w niektórych badaniach na zwierzętach zauważono, że graviola:
- obniża ciśnienie krwi,
- leczy malarię,
- odstrasza owady i pasożyty skórne,
- rozluźnia mięśnie,
- zabija bakterie,
- działa przeciwwirusowo.
Graviola – bezpieczeństwo i skutki uboczne
Przypuszczano, że ekstrakty z gravioli mogą mieć działanie neurotoksyczne i wywoływać chorobę Parkinsona. Badania nie potwierdziły jednak istnienia takiego związku i roślina jest uważana za bezpieczny suplement, choć nie zaleca się wewnętrznego używania produktów uzyskanych z jej nasion. Nadużywanie gravioli może doprowadzić do przejściowego zatrucia składnikami czynnymi objawiającego się mdłościami, wymiotami, biegunką i bólami głowy. U szczurów przy dawce przekraczającej 300 mg/kg zauważono problemy jelitowe i niechęć do eksplorowania świata.
Wyciągi z gravioli obniżają ciśnienie, dlatego osoby przyjmujące leki na nadciśnienie powinny monitorować jego stan. Nasilają one też działanie leków przeciwdepresyjnych i uspokajających.
Graviola – dawkowanie
Zażywający graviolę powinni zachować ostrożność i stosować się do zaleceń producenta. Jej dokładne dawkowanie nie zostało ustalone, ponieważ nie przeprowadzono dotychczas wystarczającej liczby badań.
Graviola – gdzie i w jakiej postaci można ją kupić?
W Polsce graviola dostępna jest w postaci suplementów diety w sklepach zielarskich, ze zdrową żywnością i w sklepach internetowych. Osoby zainteresowane przyjmowaniem owocu gravioli mogą kupić wytwarzany z niego sok i tabletki lub kapsułki. Liście, którym przypisuje się najwięcej właściwości leczniczych, dostępne są zazwyczaj jako proszek, który producent zaleca rozpuszczać w wodzie. Warto pamiętać, że w świetle badań przyjmowany w ten sposób preparat nie leczy raka.
Graviola a rak trzustki
Rak trzustki charakteryzuje się najwyższą śmiertelnością, gdyż często nie poddaje się standardowym metodom leczenia. W badaniach przeprowadzanych nad graviolą wykazała ona również silny potencjał antynowotworowy w stosunku do tego rodzaju raka. Choć konieczne jest dokonanie dalszych testów, uważa się, że roślina ta może mieć przełomowe znaczenie w leczeniu raka trzustki.
Bibliografia:
- http://www.rain-tree.com/Graviola-Monograph.pdf
- Gavamukulyaa Y., Abou-Elellab F., Wamunyokoliac F. i El-Shemyad H., Phytochemical screening, anti-oxidant activity and in vitroanticancer potential of ethanolic and water leaves extracts of Annona muricata (Graviola), “Asian Pacific Journal of Tropical Medicine”, 7(1), 2014, s 355–363.
- http://www.rain-tree.com/Graviola-Monograph.pdf
- Ibidem.