Polub nas na Facebooku
Czytasz: Choroba Addisona - co to jest? Charakterystyczne objawy skórne oraz leczenie
menu
Polub nas na Facebooku

Choroba Addisona - co to jest? Charakterystyczne objawy skórne oraz leczenie

NAN

Fot: Fotolia / fotolia.com

Choroba Addisona to zespół objawów wynikających z niedoborów hormonów kory nadnerczy. Osoby nią dotknięte zmagają się z objawami skórnymi, na szczęście odpowiednie leczenie może znacznie poprawić ich komfort

Nadnercza to parzysty narząd znajdujący się - jak sama nazwa wskazuje - nad nerkami, a konkretnie na górnych biegunach obu nerek. Zbudowane są z kory oraz rdzenia. Pełnią rolę narządu endokrynnego, czyli odpowiadają za produkcję hormonów - glikokortykosteroidów (GKS), mineralokortykosteroidów (MKS) czy androgenów. Podczas różnych procesów patologicznych i chorób toczących się w organizmie człowieka może dojść do uszkodzenia funkcji kory nadnerczy, co skutkuje niedoborem hormonów przez nią produkowanych i objawami jej niedoczynności, czyli rozwojem choroby Addisona. Głównym sposobem leczenia jest substytucja brakujących hormonów, szczególnie kortyzolu. Jeśli zespół Addisona nie jest leczony, nieuchronnie prowadzi do zgonu.

Jakie mogą być przyczyny choroby Addisona?

Do najczęstszej przyczyny zespołu Addisona zalicza się proces autoimmunologiczny, który jest kojarzony często z innymi chorobami autoimmunologicznymi w naszym organizmie, np. chorobami tarczycy. Wśród pozostałych przyczyn wyróżnia się: gruźlicę, zakażenia grzybicze, AIDS, choroby nowotworowe, wrodzone zaburzenia, takie jak hipoplazja nadnerczy. Przyczyny mogą być też jatrogenne - schorzenie występuje na skutek leczenia innej jednostki chorobowej. Do takiej sytuacji może dojść, kiedy osoba przeszła zabieg obustronnego usunięcia nadnerczy i nie stosuje odpowiedniej suplementacji. Również po długotrwałym przyjmowaniu leków glikokortykosteroidowych może wystąpić przejściowy stan niedoczynności kory nadnerczy, która została danymi farmaceutykami wyhamowana.

Objawy choroby Addisona

Osoby z chorobą Addisona odczuwają stałe osłabienie, łatwą męczliwość. Wynika to ze skłonności do hipotensji ortostatycznej (spadku ciśnienia podczas zmian pozycji ciała) i hipoglikemii.

Bardzo źle tolerują wysiłek fizyczny i stres, czyli sytuacje, w których te hormony są niezbędne. Ponadto można zaobserwować chudnięcie, luźne stolce, wymioty, bóle mięśni. To, co może przykuć szczególną uwagę, to nagła chęć spożywania słonych posiłków, niskie ciśnienie i charakterystyczne zmiany skórne.

Objawy skórne w chorobie Addisona

Za odcień naszej skóry odpowiada przede wszystkim melanina. Natomiast w stanach patologicznych, takich jak niedoczynność kory nadnerczy, receptory w skórze reagują nie tylko na melaninę, ale także na hormony przysadkowe. Nadnercza działają na zasadzie sprzężenia zwrotnego. Przysadka produkuje hormon ACTH, który oddziałuje na nadnercza i stymuluje je do produkcji kortyzolu. Jeśli poziom kortyzolu jest prawidłowy, nie ma potrzeby dalszej produkcji ACTH przez przysadkę. W sytuacji niedoczynności kory nadnerczy ACTH jest produkowane stale i oddziałuje na receptory skórne. W efekcie dochodzi do ciemnienia skóry, szczególnie w miejscach narażonych na promieniowanie słoneczne. Charakterystyczne jest brunatne zabarwienie łokci, grzbietu rąk, otoczek brodawek sutkowych i blizn.

Diagnostyka choroby Addisona

Podstawą diagnostyki są badania hormonalne i test stymulacji kortykotropiną. Polega on na podaniu kortykotropiny i sprawdzeniu poziomu kortyzolu we krwi; jeśli poziom kortyzolu wzrasta, można wykluczyć chorobę Addisona. Badania obrazowe mają mniejszy udział w diagnostyce, jednak pozwalają na ujawnienie zwapnień czy zaników nadnerczy w procesie patologicznym.

Leczenie substytucyjne choroby Addisona

Głównym sposobem leczenia jest substytucja brakujących hormonów. Substytucja GKS polega na przyjmowaniu hydroksykortyzonu. Dawkę należy dobrać indywidualnie. W momencie, kiedy dana osoba jest narażona na sytuację stresową, typu operacja, ciężkie zakażenie, konieczne jest zwiększenie dawki hydroksykortyzonu. Substytucja mineralokortykosteroidów, czyli fludrokortyzonu zależy od tolerancji tego leku. Jeśli dochodzi do nadmiernego wzrostu ciśnienia u osób wrażliwych na fludrokortyzon, należy z niego zrezygnować. Substytucja androgenowa jest również sprawą indywidualną.

Wtórna niedoczynność kory nadnerczy

Jak wcześniej wspomniano, może się zdarzyć, że w wyniku przewlekłej kortykoterapii dojdzie do zahamowania wydzielania ACTH przez przysadkę mózgową. Inne przyczyny to guzy przysadki, udar przysadki czy zmiany pourazowe. Objawy będą takie, jak w chorobie Addisona, jednak słabiej wyrażone. Głownie występują zmiany skórne. Badania obrazowe spełniają tu większą rolę, ponieważ pozwalają wykryć patologię w obrębie przysadki mózgowej. We wtórnej niedoczynności kory nadnerczy również stosuje się suplementację glikokortykosteroidów, a dodatkowo - dietę bogatosolną.

Podsumowanie

Choroba Addisona to zespół objawów wynikających z niedoborów hormonów kory nadnerczy, w szczególności kortyzolu. Jeśli osoba z tym zespołem jest leczona poprzez suplementację odpowiednich hormonów, wtedy choroba nie powoduje ani znacznego pogorszenia jakości życia, ani skrócenia jego długości.

Zobacz film: Czy antykoncepcja hormonalna może leczyć? Źródło: Stylowy Magazyn

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
70
5
Komentarze (5)
Addison
Anusia zgadzam się z Tobą w 100% i dziękuję, że to napisałaś! Zawsze mi skacze ciśnienie jak czytam, że z chorobą Addisona „żyje się normalnie” (kopiowanie artykułów). Przez to inni myślą, że to choroba jak każda inna. Nawet rodzina nie potrafi często zrozumieć, że naprawdę nie masz siły, bo „przecież jesteś młoda” lub „weź więcej leku” itp. Zresztą posiedzieć, że choroba Addisona to tylko brak sił, to jak nic nie powiedzieć..
Czytaj całość
MP
Czy z chorobą Addisona można normalnie pracować na etacie? Ja czesto mam "samoloty"
Czytaj całość
Anusia
Ta choroba zmieniła moje życie 180 stopni. Można powiedzieć, że postawiła je na głowie. Pomimo leczenia, które przypomina metodę prób i błędów są dni bardzo kiepskie w któeych Addison daje mi w kość. Podstępna choroba to chyba njtrafniejsze określenie....
Czytaj całość
Dziękujemy za uwagę. W artykule w akapicie "leczenie substytucyjne" wyraźnie zaznaczone jest, że dawki leków są dobierane indywidualnie, jak również konieczne jest ich dostosowywanie do aktualnych sytuacji np. stresu czy wysiłku. Przekłada się to oczywiście na komfort życia, a dokładniej na jego obniżenie. Być może ostatnie zdanie w podsumowaniu o tym, że przy prawidłowej suplementacji choroba nie obniża jakości życia jest kontrowersyjne, jednak autor ma tu na myśli możliwość normalnego codziennego funkcjonowania, braku ograniczeń w zakresie podstawowych czynności życiowych pod warunkiem właściwej suplementacji leków, a nie komfort, który oczywiście bezsprzecznie jest obniżony.
Czytaj całość
Argh...
Nie powoduje obniżenia jakości życi a?! O zgrozo...zapomniała Pani dodać że każdy chory musi dobierać na oko dawki leków odpowiednio do wysiłku, infekcji, każdego stresu ponieważ istnieje zagrożenie przełomem nadnerczowym...Radzę czerpać informacje o chorobach endokrynogennych u źródła lub specjalistów , warto zajrzeć do artykułów chociażby dr Papierskiej...
Czytaj całość
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni