Polub nas na Facebooku
Czytasz: Chipsy z buraka, selera i innych warzyw - jak przygotować je w piekarniku
menu
Polub nas na Facebooku

Chipsy z buraka, selera i innych warzyw - jak przygotować je w piekarniku

chipsy warzywne

jenifoto GettyImages

Domowe chipsy z warzyw są chrupiące, mają ciekawy smak i nie zawierają tłuszczu. Są wręcz zdrowe – przygotowane w piekarniku zachowują większość zawartych w nich witamin i innych substancji odżywczych.

Sól, którą zawierają tradycyjne chipsy, jest szalenie szkodliwa dla naszego organizmu. Nadmiar jej spożycia prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego, a nieleczona choroba może doprowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych. Ogromną zaletą chipsów warzywnych jest także mniejsza kaloryczność – można je bowiem upiec w piekarniku, dzięki czemu nie będą bombą kaloryczną.

Czytaj też:

Dlaczego chipsy ze sklepu są niezdrowe?

Wydaje się, że chipsy to inaczej pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki – nie jest to zawsze prawda. Bardzo często chipsy są formowane z pulpy lub płatków ziemniaczanych. Tradycyjne chipsy zawierają mnóstwo oleju, a co za tym idzie – są bardzo kaloryczne.

W składzie tradycyjnych chipsów często znajdziemy nie tylko sól, ale także cukier, olej palmowy oraz całą serię wzmacniaczy smaku (np. glutaminian) oraz barwników (np. karoteny). Często zawierają także produkty mleczne, np. mleko w proszku, serwatkę z mleka w proszku, czy tłuszcz z masła w proszku. Ich skład pozostawia wiele do życzenia. Tymczasem domowe warzywne chipsy będą zawierać tylko to, co do nich dodamy. 

Dlaczego zwykłe chipsy ze sklepu warto zastąpić chipsami domowej roboty? Zobacz wideo:

Chipsy z selera

Seler naciowy i korzeniowy to warzywa, które nadają smaku wielu potrawom. Warzywo odtruwa organizm, pomaga w trawieniu tłuszczy, działa moczopędnie, polepsza pracę nerek i serca oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy. Seler często jest wykorzystywany w dietach oczyszczających oraz odchudzających. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, PP), witaminy C, E i K oraz składników mineralnych: cynku, fosforu, miedzi, sodu, manganu, magnezu, potasu, żelaza i wapnia, a także błonnika pokarmowego i bioflawonoidów.

Przepis na chipsy z selera korzeniowego

Potrzebujesz selera oraz odrobiny oleju. Warzywo należy dokładnie umyć, a następnie pokroić w jak najcieńsze plasterki. Następnie przekładamy je do miski i dodajemy olej – każdy z plasterków selera powinien być posmarowany olejem. Chipsy układamy na blasze, nie powinny nachodzić na siebie. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut. Należy je obserwować i wyjąć kiedy się zarumienią.

Świetnie smakują z dipem z awokado (zblendowane awokado, odrobina jogurtu i soku z cytryny).

Chipsy z buraka

Buraki to warzywa znane ze swych prozdrowotnych właściwości jeszcze w starożytności. Ich spożywanie zapobiega anemii, wspomaga układ krwionośny, a zawarty w nich kwas foliowy pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę, której zbyt wysoki poziom może wywoływać choroby serca. Buraki korzystnie wpływają na cholesterol, obniżając jego złą frakcję oraz podnoszą we krwi stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu. Są zatem zalecane w diecie osób z nadciśnieniem.

W burakach, poza kwasem foliowym, znajdziemy również wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk oraz witaminy C, A, a także witaminy z grupy B.

Przepis na chipsy z buraka

Buraki myjemy, kroimy na równe plasterki, następnie smarujemy je olejem i układamy na blasze do pieczenia. Chipsy z buraka pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 130 stopni.

Chipsy warzywne można przygotować także z innych warzyw – np. z jarmużu czy marchewki. Są ciekawą alternatywą, ale uwaga – nie zawsze będą one chrupiące! Przeważnie chrupiące będą brzegi, natomiast środek – raczej miękki. 

Kcal (100 g buraka) 43
Białko 1.6
Tłuszcz 0.2
Węglowodany 10
Błonnik 2.8

Zdrowe domowe chipsy z ziemniaka z dodatkiem ziół

Składniki: 5 dużych ziemniaków, oliwa z oliwek. Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, chili.

Przygotowanie: ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Wkładamy je do miski wypełnionej oliwą i przyprawami. Możemy również posmarować je za pomocą kuchennego pędzelka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Plasterki układamy tak, aby się nie stykały i nie nachodziły na siebie. Pieczemy je przez 10 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem. Następnie wyłączamy piekarnik i nie otwieramy go. Pozwalamy chipsom wyschnąć w środku, aby były chrupiące.

Chipsy warzywne z suszarki możemy wykonać w taki sam sposób jak powyżej, z tą różnicą, że zamiast je piec, suszymy je. Czas suszenia uzależniony jest od warzywa, jakiego używamy, i mocy suszarki.

Chipsy warzywne  - pyszny mix z cynamonową nutą

Składniki: marchew, seler, pietruszka, burak, sól, pieprz, cynamon, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny (najlepiej czerwony), ząbek czosnku.

Przygotowanie: warzywa obieramy i kroimy na jak najcieńsze plasterki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Plasterki buraka kropimy octem balsamicznym, pietruszkę i seler smarujemy oliwą zmieszaną z czosnkiem, solą i pieprzem. Marchew doprawiamy za pomocą cynamonu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Warzywa pieczemy przez pół godziny z użyciem tylko górnej grzałki. Po 30 minutach piekarnik należy wyłączyć i chipsy zostawić jeszcze na około godzinę w środku, aby dobrze się wysuszyły i były chrupiące.

Czy chipsy warzywne ze sklepu są zdrowe?

Chipsy warzywne są dostępne również w sklepach. Należy jednak przestrzec przed nimi, ponieważ zazwyczaj są tak samo niezdrowe, jak zwykłe chipsy ziemniaczane. Również smaży się je na głębokim oleju i dodaje do nich przypraw z dodatkiem glutaminianu sodu.

Najzdrowszą alternatywą dla tradycyjnych chipsów są więc te zrobione w domu, nie kupione w sklepie. Chipsy z warzyw upieczone w piekarniku lub suszone w suszarce, zachowują swoje składniki odżywcze. Są więc doskonałym źródłem cennych witamin i mikroelementów. Dostarczają organizmowi również błonnika, który jest niezwykle ważny w regulacji procesu trawienia. Chipsy buraczane zawierają witaminy B, kwas foliowy oraz sporą dawkę witaminy C. W ich składzie znajduje się również żelazo. Domowe chipsy z warzyw, takich jak ziemniak (na słono) czy marchew (na słodko), to spora dawka witamin z grupy B, żelaza, miedzi, cynku, witaminy A i beta-karotenu. Jest to więc samo zdrowie – warto zamienić przekąski ze sklepu na chipsy warzywne własnej roboty.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
14
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?