Polub nas na Facebooku
Czytasz: Zobacz, co w swoim składzie mają słone przekąski
menu
Polub nas na Facebooku

Zobacz, co w swoim składzie mają słone przekąski

Przekąski

Claudia Totir/getty images

Chipsy, paluszki, krakersy, solone orzeszki. Tego typu produkty, choć bardzo przez nas lubiane, to prawdziwe pułapki żywieniowe. Dlaczego? Słone przekąski pomimo, że mają wysoką wartość energetyczną, niestety dają krótkotrwałą sytość.

Przekąski wybieraj świadomie

Często nie zdajmy sobie sprawy z tego, że każdy pojedynczy produkt spożywczy stanowi część składową naszej całościowej diety. Dlatego tak ważne jest to, co znajduje się na naszym talerzu. Świadomy wybór umożliwiają nam między innymi szczegółowe etykiety umieszczone na produktach spożywczych. Z tabeli możemy odczytać takie informacje jak wartość energetyczna, zawartość makroskładników: tłuszczy, węglowodanów i białek. Kluczową informacją jest również sam skład produktu. Należy pamiętać, że składniki są wymieniane w kolejności zaczynającej się od największego udziału poszczególnych produktów w recepturze.

Uważaj na sól

Maksymalne dzienne spożycie soli powinno stanowić 5 gramów. To mniej więcej tyle, ile mieści pojemność małej łyżeczki od herbaty. Nie ma soli bezpiecznej. Bez względu na to, czy jest to sól morska, himalajska czy kamienna. Wszystkie one zawierają w 96 proc. sodu, która przyspiesza zatrzymywanie wody w organizmie. Co więcej obciąża układ krążenia, nerki, może powodować powstawanie obrzęków np. nóg. Zamiast sięgać po suplementy na odwodnienie, należy wykluczyć z diety przekąski, które dostarczają zbyt duże ilości soli. Choć producenci często stosują triki i umieszczają na etykietach napis „bez konserwantów”, należy mieć na uwadze, że sól jest również konserwantem powszechnie stosowanym w przemyśle spożywczym.

Rakotwórcze substancje

Kolejną niebezpieczną substancją jest akryloamid – związek chemiczny o niekorzystnym wpływie na organizm. Akryloamid ma działanie rakotwórcze. Średnia zawartość akryloamidu w żywności mieści się w trzech zakresach. Najwyższą średnią zawartość akryloamidu charakteryzują się produkty ziemniaczane, w tym popularne chipsy i frytki, słone paluszki.

Niebezpieczne tłuszcze

Obok soli, drugim niekorzystnym składnikiem słonych przekąsek są tłuszcze nasycone. Wybierając produkt sięgnij po ten, który ma w swoim składzie jak najmniej tłuszczu, soli i cukru.

Zdrowa alternatywa

Zamiast sięgać po kupne i niezdrowe chipsy i inne słone przekąski, przygotujmy je w domu. Do tradycyjnych chipsów wybierajmy ziemniaki do tego przeznaczonych, a więc odmiany mało mączyste. Chipsy należy smażyć tylko i wyłącznie na świeżym oleju. Co więcej, jeżeli pokroimy plasterki ziemniaka grubiej, uzyskamy produkt o niższej zawartości akryloamidu.

Zdrowe chispy można również przygotować z innych warzyw, takich jak: buraki, jarmuż, marchewka. dobrym sposobem na ograniczenie soli jest używanie ziół między innymi: bazylii, majeranku, rozmarynu, a także papryki, pieprzu, chilli.

Zobacz film: Co zawierają słone przekąski?

źródło: wiem, co jem


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
88
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?