Przekąski wybieraj świadomie
Często nie zdajmy sobie sprawy z tego, że każdy pojedynczy produkt spożywczy stanowi część składową naszej całościowej diety. Dlatego tak ważne jest to, co znajduje się na naszym talerzu. Świadomy wybór umożliwiają nam między innymi szczegółowe etykiety umieszczone na produktach spożywczych. Z tabeli możemy odczytać takie informacje jak wartość energetyczna, zawartość makroskładników: tłuszczy, węglowodanów i białek. Kluczową informacją jest również sam skład produktu. Należy pamiętać, że składniki są wymieniane w kolejności zaczynającej się od największego udziału poszczególnych produktów w recepturze.
Uważaj na sól
Maksymalne dzienne spożycie soli powinno stanowić 5 gramów. To mniej więcej tyle, ile mieści pojemność małej łyżeczki od herbaty. Nie ma soli bezpiecznej. Bez względu na to, czy jest to sól morska, himalajska czy kamienna. Wszystkie one zawierają w 96 proc. sodu, która przyspiesza zatrzymywanie wody w organizmie. Co więcej obciąża układ krążenia, nerki, może powodować powstawanie obrzęków np. nóg. Zamiast sięgać po suplementy na odwodnienie, należy wykluczyć z diety przekąski, które dostarczają zbyt duże ilości soli. Choć producenci często stosują triki i umieszczają na etykietach napis „bez konserwantów”, należy mieć na uwadze, że sól jest również konserwantem powszechnie stosowanym w przemyśle spożywczym.
Rakotwórcze substancje
Kolejną niebezpieczną substancją jest akryloamid – związek chemiczny o niekorzystnym wpływie na organizm. Akryloamid ma działanie rakotwórcze. Średnia zawartość akryloamidu w żywności mieści się w trzech zakresach. Najwyższą średnią zawartość akryloamidu charakteryzują się produkty ziemniaczane, w tym popularne chipsy i frytki, słone paluszki.
Niebezpieczne tłuszcze
Obok soli, drugim niekorzystnym składnikiem słonych przekąsek są tłuszcze nasycone. Wybierając produkt sięgnij po ten, który ma w swoim składzie jak najmniej tłuszczu, soli i cukru.
Zdrowa alternatywa
Zamiast sięgać po kupne i niezdrowe chipsy i inne słone przekąski, przygotujmy je w domu. Do tradycyjnych chipsów wybierajmy ziemniaki do tego przeznaczonych, a więc odmiany mało mączyste. Chipsy należy smażyć tylko i wyłącznie na świeżym oleju. Co więcej, jeżeli pokroimy plasterki ziemniaka grubiej, uzyskamy produkt o niższej zawartości akryloamidu.
Zdrowe chispy można również przygotować z innych warzyw, takich jak: buraki, jarmuż, marchewka. dobrym sposobem na ograniczenie soli jest używanie ziół między innymi: bazylii, majeranku, rozmarynu, a także papryki, pieprzu, chilli.