Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak czytać etykiety na produktach spożywczych?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak czytać etykiety na produktach spożywczych?

Kobieta czyta etykietę

Obradovic/getty images

Najlepiej, gdy etykieta jest jak najkrótsza. Oznacza to wówczas, że w wybranym przez nas produkt jest mało przetworzony. Etykiety zawierają nie tylko dane o podaży energetycznej, ale dostarczają też wielu innych cennych informacji. A dzięki ich odpowiedniemu weryfikowaniu można właściwie i świadomie komponować dietę i dbać o swój stan zdrowia.

Podaż energetyczna, makroskładniki, a więc białka, tłuszcze, węglowodany. Ważne jest również to, by wiedzieć, jakie substancje konserwujące zostały dodane do produktu, a także czy zawierają alergeny pokarmowe. Dowiedz się, jak rozszyfrować etykietę produktu.

Jak rozszyfrować skład?

Czy wiesz, że kolejność wymienionych w składzie surowców wynika z ich zawartości? Na pierwszym miejscu odczytamy bowiem składnik, który przeważa w produkcie. Jeżeli sięgnąłeś np. po smakowy jogurt, sprawdź, czy na pierwszym miejscu są owoce, a na której pozycji znajduje się cukier. Jeżeli znajduje się on na jednej z trzech pierwszych pozycji, wiedz, że w składzie wybranego produkty jest go bardzo dużo.

Wartość energetyczna

Z tabeli, którą znajdziemy na etykiecie produkty możemy odczytać, jaką wartość energetyczną ma dany produkt, a więc ile dostarczy nam energii (kJ i kcal). Zazwyczaj producenci wartość odżywczą produktu podają w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml. Oprócz podaży energetycznej z etykiety produktu dowiemy się także o zawartości tłuszczu, białka czy węglowodanów. Oznaczenie RWS oznacza z kolei referencyjne procentowe zapotrzebowanie na jakąś substancję, którą pokrywa dany produkt.

Polepszacze smaku

Najlepiej, by wybierany przez nas produkt w ogóle nie miał w swoim składzie substancji dodatkowych takich jak: barwniki, konserwanty czy środki zagęszczające. Producenci mają obowiązek wymienić wszystkie dodatki do żywności jakie zostały użyte w czasie jego produkcji oraz poinformować o ewentualnych działaniach niepożądanych.

Alergeny

Producent ma obowiązek wymienić wszystkie składniki, które mogą wywołać niepożądane reakcje alergiczne. Powinny być one wyszczególnione np. przez pogrubienie, podkreślenie lub inny kolor czcionki.

Data ważności i spożycia

Na każdej etykiecie powinna być informacja nie tylko o dacie przydatności, ale również o warunkach przechowywania produktu i sposobie jego spożycia. Zalecenia te są gwarantem świeżości danego produktu.

Zobacz film: Śmietana a śmietanka - etykieta, skład

źródło: wiem, co jem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
60
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?