Polub nas na Facebooku
Czytasz: Bromatologia jako nauka zajmująca się wpływem żywności oraz sposobu żywienia na zdrowie człowieka. Jak zrobić specjalizację z tej dziedziny?
menu
Polub nas na Facebooku

Bromatologia jako nauka zajmująca się wpływem żywności oraz sposobu żywienia na zdrowie człowieka. Jak zrobić specjalizację z tej dziedziny?

Kobieta uczy się.

Fot. Geber86 / Getty Images

Bromatologia jest nauką, która zajmuje się jakością zdrowotną żywności oraz jej negatywnym i pozytywnym oddziaływaniem na organizm człowieka. Jej zadaniem jest również badanie wpływu środowiska na jakość płodów rolnych oraz kontrola poziomu zanieczyszczeń zarówno chemicznych, jak i biologicznych.

Aby zostać specjalistą bromatologii, trzeba ukończyć pięcioletnie studia farmaceutyczne i zrobić trzyletnią specjalizację. Jej podstawą jest nie tylko poszerzenie wiedzy, ale i wykształcenie cech osobowości farmaceuty, które pomogą mu rozwijać nabyte umiejętności. W jakich instytucjach może pracować absolwent specjalizacji z bromatologii?

Czym jest bromatologia?

Bromatologia jest dziedziną nauki, której nazwa pochodzi z języka greckiego od słów broma i logos, co w polskim tłumaczeniu oznacza dosłownie żywienie i naukę. Specjaliści bromatologii zajmują się badaniem jakości żywności oraz jej oddziaływaniem na człowieka. Do ich zadań należy:

  • kontrolowanie sposobu żywienia i jego pozytywnego lub negatywnego oddziaływania na organizm;
  • analizowanie wartości odżywczych oraz składu chemicznego substancji zawartych w żywności i jej przyswajalności przez człowieka;
  • higiena żywności w procesach produkcyjnych oraz związanych z tym przechowywaniem, przetwórstwem i obrotem;
  • badanie pochodzenia nowych źródeł żywności;
  • badanie wpływu środowiska naturalnego na jakość płodów rolnych.

Zadaniem specjalistów bromatologii jest również kontrola zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą dostać się do pożywienia na skutek oddziaływania czynników zewnętrznych.

Zobaczcie, czy żywność GMO jest bezpieczna dla zdrowia:

Zobacz film: Czy żywność GMO jest bezpieczna dla zdrowia? Źródło: Dzień Dobry

Kto może zostać specjalistą bromatologii?

Specjalistą bromatologii może zostać farmaceuta, który ukończył pięcioletnie studia magisterskie i specjalizację z tej dziedziny. Nauka trwa 3 lata i obejmuje kurs podstawowy oraz 6 modułów specjalizacyjnych, na których student poszerza wiedzę i kształci swoje umiejętności, odbywając staż w instytucjach zajmujących się kontrolą jakości żywności. Na kursie podstawowym wymaga się nie tylko wiedzy teoretycznej, ale też praktycznej. Od farmaceuty oczekuje się znajomości procedur pobierania próbek, umiejętności opisywania wyników analitycznych, a także samodzielności w opracowaniu oceny wartości odżywczej oraz świadomości skutków zdrowotnych i zagrożeń związanych z produktem żywnościowym.

Polecamy: Żywność funkcjonalna - definicja i przykłady żywności funkcjonalnej. Żywność wygodna a żywność funkcjonalna

Kurs podstawowy a wymagane staże specjalizacyjne

Aby zaliczyć kurs podstawowy, trzeba skończyć z oceną pozytywną wymagane moduły specjalizacyjne:

  • moduł I – „Organizacja zarządzania w ochronie zdrowia i regulacje prawne w zakresie kontroli jakości żywności w Polsce i Unii Europejskiej” – farmaceuta poznaje zagadnienia etyczne i regulacje prawne dotyczące sposobu wykonywania zawodu;
  • moduł II – „Rola składników odżywczych żywności, znaczenie zdrowotne oraz ich wpływ na zachowanie się leków w ustroju” – student nabywa umiejętności w ocenie interakcji pożywienia z lekami;
  • moduł III – „Naturalne związki nieodżywcze i dozwolone substancje dodatkowe”;
  • moduł IV – „Zakażenia toksykologiczne związane z bezpieczeństwem żywności”;
  • moduł V – „Żywność i jej jakość zdrowotna”;
  • moduł VI – „Żywienie człowieka zdrowego i chorego” – zastosowanie norm żywieniowych i zasad racjonalnego żywienia w schorzeniach takich jak miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy osteoporoza.

Po ukończeniu kursu podstawowego i modułów specjalizacyjnych farmaceuta musi napisać pracę na wybrany przez siebie temat, którą powinien zaakceptować kierownik specjalizacji. Wymogiem koniecznym jest też pozytywna opinia przełożonego po przedstawieniu pisemnego opracowania dotyczącego zadań i zagadnień, których student nauczył się na stażu. Powinien zdać również egzamin ze znajomości języka obcego. Zaliczenie specjalizacji kończy się kolokwium i dopuszczeniem studenta do egzaminu państwowego.

Warto wiedzieć: Nutraceutyki – czym są i kto powinien je stosować?

Gdzie można znaleźć zatrudnienie po specjalizacji z bromatologii?

Zatrudnienie po specjalizacji z bromatologii można znaleźć w placówkach zajmujących się kontrolą jakości żywności oraz higieną produktów żywnościowych w przemyśle. W Polsce są to:

  • Zakłady Bromatologii Akademii Medycznych,
  • Państwowy Zakład Higieny,
  • Instytut Żywności i Żywienia,
  • Agencja ds. Żywności,
  • Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne,
  • Instytut Ochrony Roślin.

W instytucjach zajmujących się tym zagadnieniem można odbywać również staże kierunkowe, które są wymagane do ukończenia specjalizacji. Po zakończeniu nauki warto poszerzać wiedzę, biorąc udział w wykładach i seminariach. Farmaceuta, który zdał egzamin państwowy, może dokonywać samodzielnych ekspertyz w zakresie bezpieczeństwa żywności, jak również obejmować stanowiska kierownicze w placówkach badawczych i laboratoriach kontrolnych związanych z żywnością.

Bibliografia:

1. Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego, Program Specjalizacji w Bromatologii – program podstawowy dla farmaceutów, cmkp.edu.pl, [cytaty z tytułami modułów zaczerpnięte z programu].

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
54
6
Polecamy
Gdzie warto iść na studia po biol-chemie?
Przykładowe kierunki
Gdzie warto iść na studia po biol-chemie? Przykładowe kierunki Dzień Dobry TVN
Brakarz – obowiązki, kwalifikacje, zarobki
Brakarz – obowiązki, kwalifikacje, zarobki Dzień Dobry TVN
Farmakologia kliniczna jako specjalizacja medyczna.
Czym się zajmuje?
Farmakologia kliniczna jako specjalizacja medyczna. Czym się zajmuje? TVN zdrowie
Czym są dodatki do żywności?
Podział i funkcje substancji dodatkowych
Czym są dodatki do żywności? Podział i funkcje substancji dodatkowych TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?