Aby zostać specjalistą bromatologii, trzeba ukończyć pięcioletnie studia farmaceutyczne i zrobić trzyletnią specjalizację. Jej podstawą jest nie tylko poszerzenie wiedzy, ale i wykształcenie cech osobowości farmaceuty, które pomogą mu rozwijać nabyte umiejętności. W jakich instytucjach może pracować absolwent specjalizacji z bromatologii?
Czym jest bromatologia?
Bromatologia jest dziedziną nauki, której nazwa pochodzi z języka greckiego od słów broma i logos, co w polskim tłumaczeniu oznacza dosłownie żywienie i naukę. Specjaliści bromatologii zajmują się badaniem jakości żywności oraz jej oddziaływaniem na człowieka. Do ich zadań należy:
- kontrolowanie sposobu żywienia i jego pozytywnego lub negatywnego oddziaływania na organizm;
- analizowanie wartości odżywczych oraz składu chemicznego substancji zawartych w żywności i jej przyswajalności przez człowieka;
- higiena żywności w procesach produkcyjnych oraz związanych z tym przechowywaniem, przetwórstwem i obrotem;
- badanie pochodzenia nowych źródeł żywności;
- badanie wpływu środowiska naturalnego na jakość płodów rolnych.
Zadaniem specjalistów bromatologii jest również kontrola zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą dostać się do pożywienia na skutek oddziaływania czynników zewnętrznych.
Zobaczcie, czy żywność GMO jest bezpieczna dla zdrowia:
Kto może zostać specjalistą bromatologii?
Specjalistą bromatologii może zostać farmaceuta, który ukończył pięcioletnie studia magisterskie i specjalizację z tej dziedziny. Nauka trwa 3 lata i obejmuje kurs podstawowy oraz 6 modułów specjalizacyjnych, na których student poszerza wiedzę i kształci swoje umiejętności, odbywając staż w instytucjach zajmujących się kontrolą jakości żywności. Na kursie podstawowym wymaga się nie tylko wiedzy teoretycznej, ale też praktycznej. Od farmaceuty oczekuje się znajomości procedur pobierania próbek, umiejętności opisywania wyników analitycznych, a także samodzielności w opracowaniu oceny wartości odżywczej oraz świadomości skutków zdrowotnych i zagrożeń związanych z produktem żywnościowym.
Kurs podstawowy a wymagane staże specjalizacyjne
Aby zaliczyć kurs podstawowy, trzeba skończyć z oceną pozytywną wymagane moduły specjalizacyjne:
- moduł I – „Organizacja zarządzania w ochronie zdrowia i regulacje prawne w zakresie kontroli jakości żywności w Polsce i Unii Europejskiej” – farmaceuta poznaje zagadnienia etyczne i regulacje prawne dotyczące sposobu wykonywania zawodu;
- moduł II – „Rola składników odżywczych żywności, znaczenie zdrowotne oraz ich wpływ na zachowanie się leków w ustroju” – student nabywa umiejętności w ocenie interakcji pożywienia z lekami;
- moduł III – „Naturalne związki nieodżywcze i dozwolone substancje dodatkowe”;
- moduł IV – „Zakażenia toksykologiczne związane z bezpieczeństwem żywności”;
- moduł V – „Żywność i jej jakość zdrowotna”;
- moduł VI – „Żywienie człowieka zdrowego i chorego” – zastosowanie norm żywieniowych i zasad racjonalnego żywienia w schorzeniach takich jak miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy osteoporoza.
Po ukończeniu kursu podstawowego i modułów specjalizacyjnych farmaceuta musi napisać pracę na wybrany przez siebie temat, którą powinien zaakceptować kierownik specjalizacji. Wymogiem koniecznym jest też pozytywna opinia przełożonego po przedstawieniu pisemnego opracowania dotyczącego zadań i zagadnień, których student nauczył się na stażu. Powinien zdać również egzamin ze znajomości języka obcego. Zaliczenie specjalizacji kończy się kolokwium i dopuszczeniem studenta do egzaminu państwowego.
Warto wiedzieć: Nutraceutyki – czym są i kto powinien je stosować?
Gdzie można znaleźć zatrudnienie po specjalizacji z bromatologii?
Zatrudnienie po specjalizacji z bromatologii można znaleźć w placówkach zajmujących się kontrolą jakości żywności oraz higieną produktów żywnościowych w przemyśle. W Polsce są to:
- Zakłady Bromatologii Akademii Medycznych,
- Państwowy Zakład Higieny,
- Instytut Żywności i Żywienia,
- Agencja ds. Żywności,
- Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne,
- Instytut Ochrony Roślin.
W instytucjach zajmujących się tym zagadnieniem można odbywać również staże kierunkowe, które są wymagane do ukończenia specjalizacji. Po zakończeniu nauki warto poszerzać wiedzę, biorąc udział w wykładach i seminariach. Farmaceuta, który zdał egzamin państwowy, może dokonywać samodzielnych ekspertyz w zakresie bezpieczeństwa żywności, jak również obejmować stanowiska kierownicze w placówkach badawczych i laboratoriach kontrolnych związanych z żywnością.
Bibliografia:
1. Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego, Program Specjalizacji w Bromatologii – program podstawowy dla farmaceutów, cmkp.edu.pl, [cytaty z tytułami modułów zaczerpnięte z programu].