Błędy popełniane podczas gotowania makaronu
- Zbyt mało wody
Często do ugotowania makaronu sięga się po zbyt mały garnek, w stosunku do ilości makaronu, jaką chce się ugotować. Makaron należy gotować w dużej ilości wody, gdyż podczas jego gotowania wydziela się skrobia. Kiedy makaron ma mało przestrzeni, a wody jeszcze mniej, skrobia powoduje sklejanie się makaronu. Aby ugotować go poprawnie, należy wybrać odpowiednio duży garnek oraz wlać odpowiednią ilość wody. Wtedy skrobia jest rozproszona i nie powoduje sklejania się makaronu. Na 100 g makaronu przypada 1 litr wody. Makaron należy również często mieszać. Dodatkowo, im więcej wody w garnku, tym jej temperatura znacznie mniej się obniży po dodaniu makaronu, co sprawi, że woda szybciej się zagotuje.
- Niekontrolowanie czasu
Przed wrzuceniem makaronu do garnka, należy sprawdzić czas jego przygotowania. Czas gotowania ma wpływ na smak, konsystencję, zapach, a nawet na indeks glikemiczny (IG) makaronu. Rozgotowany makaron znacznie traci na wartości smakowej, lepi się i ma większy indeks glikemiczny. Im większy jest indeks, tym glukoza szybciej przechodzi do krwi powodując wyrzut insuliny, co nie jest korzystne dla zdrowia. Po wrzuceniu makaronu do garnka, woda powinna zagotować się jak najszybciej, co zapobiega zbyt długiemu trzymaniu makaronu w wodzie.
- Płukanie makaronu po ugotowaniu
Częstym błędem jest płukanie makaronu zaraz po jego ugotowaniu. Taki zabieg powoduje zmycie skrobi z jego powierzchni. Co za tym idzie? Sos nie połączy się odpowiednio z makaronem tylko będzie spływał po jego powierzchni. Co więcej, płukanie makaronu obniża jego temperaturę, a zatem w momencie podania dania do stołu, może być już zimny.
- Dodatek oleju do wody
Nie jest to błędem, ale również w niczym nie pomaga. Dodatek oleju lub oliwy, według przekonań ma zapobiec sklejaniu się makaronu. Jednak olej jest lżejszy od wody i podczas gotowania utrzymuje się na jej powierzchni więc nie ma jakiegokolwiek wpływu na zmniejszenie lepkości makaronu. Aby temu zapobiec należy użyć odpowiedniej ilości wody.
Jaki makaron lub ryż najlepiej wybrać? Zobaczcie na filmie:
Błędy popełniane podczas gotowania ryżu
- Niepłukanie ryżu
Przed wrzuceniem ryżu do wody należy go dobrze wypłukać. Taki zabieg ma na celu wypłukanie wszelkich zanieczyszczeń, nadmiernej ilości skrobi (ryż nie będzie się sklejał) oraz będzie miał lepszy smak. Bez tego ryż może również mocno spieniać wodę. Należy go płukać do momentu aż woda będzie przezroczysta, a nie biała.
- Nieodpowiedni garnek
Najlepszy garnek do gotowania ryżu to taki z grubym dnem. Ciepło w takim garnku jest dobrze rozprowadzone oraz długo się utrzymuje na stałym poziomie. Dodatkowo, garnek powinien być odpowiedniej wielkości, aby móc wlać odpowiednią ilość wody. Garnki z cienkim dnem nie rozprowadzają dobrze ciepła, co nie sprzyja równomiernemu gotowaniu. Po zagotowaniu wody, ryż należy wrzucić do garnka i zmniejszyć ogień lub moc i gotować pod przykryciem przez 12-15 minut.
- Mieszanie ryżu podczas gotowania
W przeciwieństwie do makaronu, ryżu nie należy mieszać podczas gotowania. Mieszanie ryżu sprawia, że skrobia również zaczyna się mieszać, co sprzyja rozgotowaniu i sklejaniu się ryżu. Dodatkowo, podczas gotowania nie należy zdejmować pokrywki, gdyż para i ciepło uciekają, a czas gotowania się wydłuża.
- Zbyt mało wody
Aby ryż był sypki i sprężysty należy zachować odpowiednie proporcje. Na 1 szklankę ryżu przypada 5 szklanek wody. W ryżu znajdują się śladowe ilości arszeniku, która jest trucizną i w większych ilościach powoduje problemy zdrowotne. Odpowiednia ilość wody sprawi większe wypłukanie arszeniku z ryżu.
Zobaczcie także, z czym obiad będzie najzdrowszy:
Błędy podczas gotowania ziemniaków
- Zostawianie ziemniaków w wodzie
Ziemniaki są źródłem witamin i minerałów, które są rozpuszczalne w wodzie. Zostawienie ich na dłuższy czas w wodze przed ich ugotowaniem sprawia, że składniki odżywcze przechodzą do wody, a ziemniaki tracą na wartości.
- Zbyt grube obieranie
Najwięcej składników odżywczych znajduje się pod skórką. Dlatego ziemniaków nie należy obierać zbyt grubo. Alternatywą do obierania jest dokładne ich umycie, wyszorowanie i ugotowanie w tak zwanych mundurkach. Ta metoda najlepiej sprawdza się przy młodych ziemniakach.
- Nierównomierny kształt
Ziemniaki powinny być mniej więcej podobnej wielkości. Ziemniak wielkości pięści będzie się gotował znacznie dłużej niż te mniejsze. Dlatego większe ziemniaki powinno się kroić na mniejsze części, co pozwoli na równomierne ugotowanie wszystkich na raz. Na 1 kg ziemniaków przypada 3 litry wody. Należy je gotować przez 20-30 minut. Po 20 minutach należy sprawdzić nożem lub widelcem czy są miękkie i oszacować czy potrzebują więcej czasu.
W każdym z przypadków należy również używać soli. Sól nadaje smak, bez niej makaron smakuje jak mąka, ryż jest mdły, a ziemniaki bez smaku. Sól należy dodać po zagotowaniu się wody, ale przed włożeniem makaronu i ryżu do garnka, a ziemniaki od razu, gdy są gotowane w zimnej wodzie.