Dieta ryżowa jest dietą oczyszczającą i odchudzającą. W jej trakcie można jeść głównie biały i brązowy ryż – odchudzanie jest skuteczniejsze, jeśli w menu jest ryż brązowy.
Pełna dieta ryżowa trwa 4 tygodnie, ale można zdecydować się na krótszą – trwającą 3 dni. Dieta ryżowa trzydniowa zakłada jedzenie wyłącznie brązowego ryżu, który należy uprażyć w piekarniku. Jedna torebka ma wówczas 200 kcal. Taka dieta pozwala schudnąć 1–2kg, ale nie wolno jej przedłużać. Znacznie zdrowsza i bardziej efektywna jest dieta trwająca 2–4 tygodnie.
Zobacz także: Dieta jaglana - zasady i przygotowanie
Ryż a dieta – podstawowe zasady
W diecie ryżowej trwającej od 2 do 4 tygodni dozwolony jest nie tylko biały i brązowy ryż, ale także:
- gotowane mięso,
- ryby,
- owoce,
- warzywa,
- orzechy,
- kiełki,
- nasiona słonecznika,
- jogurty naturalne lub kefiry.
Codziennie trzeba wypijać 2 l niekalorycznych płynów, np. wody mineralnej, herbat zielonych, herbat czerwonych lub płynów ziołowych. W ciągu dnia spożywa się posiłki o łącznej wartości kalorycznej wynoszącej nie więcej niż 1000 kcal. Dietę można powtórzyć po 3 miesiącach.
Ryż a odchudzanie – dlaczego ryż jest dobry na odchudzanie?
Czy ryż jest dobry na odchudzanie? Tak, przede wszystkim dlatego że jest niskokaloryczny, dzięki czemu można go zjeść naprawdę sporo i nie przekroczyć zalecanej dawki kalorii. Dieta bazująca na ryżu jest skuteczna, ponieważ te maleńkie ziarenka zawierają mnóstwo błonnika, który przyspiesza przemianę materii. Ryż oczyszcza organizm, poprawia stan zdrowia i jest sycący, dzięki czemu nie dokucza nam uczucie głodu.
Zobacz także: Dieta koktajlowa - opinie, efekty, przepisy
Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie
Dieta ryżowa – jadłospis
Przed rozpoczęciem diety warto sprawdzić, ile kalorii ma torebka ryżu, który wybraliśmy, aby prawidłowo skomponować jadłospis. Jedna torebka (100 gramów) białego ryżu ma ok. 350 kcal. Może on wyglądać następująco:
Dieta ryżowa – jadłospis tygodniowy
Dzień I
- śniadanie - 1/3 torebki ugotowanego ryżu, 250 ml mleka 2%,
- II śniadanie - 2 kromki żytniego chleba z sałatą i pomidorem,
- obiad - sałatka z torebki ryżu, 1/2 zielonego ogórka, 4 plastrów szynki, 4 plastrów żółtego sera, koperku, czosnku i ulubionych przypraw,
- podwieczorek - 2 ciasteczka ryżowe,
- kolacja - 130 g ugotowanego ryżu, 120 g twarożku, 50 g ananasa, 50 g kiwi;
Dzień II
- śniadanie - 1/2 torebki ugotowanego ryżu z 1/5 kubeczka jogurtu,
- II śniadanie - 2 wafle ryżowe z twarożkiem i rzodkiewką,
- obiad - 1 1/2 ugotowanej torebki ryżu, gotowana pierś z kurczaka, surówka z jabłka i szparagów,
- podwieczorek - 400 g świeżych truskawek,
- kolacja - 1-3 torebki ryżu, 1 jajko usmażone na 1/2 łyżeczki oliwy i posypane koperkiem;
Dzień III
- śniadanie - 1/2 torebki ryżu, 1/5 kubeczka jogurtu naturalnego, 1/2 banana,
- II śniadanie - 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa z żółtym serem, 1 kiwi,
- obiad - torebka ryżu, około 100 g fasolki szparagowej uduszonej ze 100 g pokrojonej w kostkę piersi indyka,
- podwieczorek - 2 wafle ryżowe z pomarańczą i ananasem,
- kolacja - pieczone dzwonko łososia, 1 woreczek brązowego ryżu, kilka liści sałaty z pomidorem;
Dzień IV
- śniadanie - 3 wafle ryżowe, 3 plastry chudej szynki drobiowej, 3 plastry pomidora, liść sałaty,
- II śniadanie - 1/2 torebki ryżu, 1 szklanka chudego mleka,
- obiad - kotleciki ryżowo-drobiowe ze szklanki ugotowanego ryżu, 1 jaja i 100 g zmielonej piersi drobiowej,
- podwieczorek - szklanka dmuchanego ryżu z musem ze szklanki malin i łyżeczki miodu,
- kolacja - 1/2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu zapieczonego z ząbkiem czosnku, natką pietruszki i ziołami prowansalskimi;
Dzień V
- śniadanie - 1/2 torebki ryżu z 1/5 kubeczka jogurtu jagodowego,
- II śniadanie - kromka ciemnego pieczywa z żółtym serem i ogórkiem,
- obiad - 1 torebka ryżu, 1 ugotowana na parze pierś kurczaka, sos z 2 łyżeczek miodu i 1 łyżeczki musztardy,
- podwieczorek - 2 ciasteczka ryżowe, 400 g poziomek,
- kolacja - 1/2 torebki ugotowanego ryżu z 1 łyżką konserwowego groszku, kukurydzy i fasoli, 1/2 kubka jogurtu naturalnego;
- śniadanie - 1/2 torebki ryżu, 1/5 kubeczka jogurtu wiśniowego, 1/2 grejpfruta,
- II śniadanie - 1 kromka razowego chleba z miodem,
- obiad - 2 torebki ryżu, 100 g gotowanego dorsza, 1 pomidor, 6 cząstek ugotowanego kalafiora,
- podwieczorek - 2 wafle ryżowe z łyżeczką konfitury śliwkowej,
- kolacja - 1/2 szklanki ryżu z 1/5 kubka jogurtu naturalnego ze szczypiorkiem;
Dzień VII
- śniadanie - 1/2 szklanki ugotowanego ryżu z musem z 1 jabłka,
- II śniadanie - 2 wafle ryżowe z rzodkiewką i twarożkiem,
- obiad - 1 torebka ugotowanego ryżu zapieczona ze startym jabłkiem, cynamonem i odrobiną masła,
- podwieczorek - 1 kromka razowego chleba z plastrem chudej wędliny i pomidorem,
- kolacja - 1/2 torebki ryżu z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką i pomidorem oraz sosem z 1/2 jogurtu i łyżeczki miodu.
Dieta ryżowa - efekty
Odchudzająca dieta ryżowa naprawdę działa, o ile przestrzegane są jej zasady. Ile można schudnąć na diecie ryżowej? Przy kuracji trwającej pełne 4 tygodnie można zrzucić nawet 10 kg, ale zawsze zależy to od wyjściowej masy ciała. Błonnik znajdujący się w ryżu działa oczyszczająco i wymiata z organizmu wszelkie złogi i toksyny.
Dostarcza również wielu cennych składników odżywczych. Stosując ryż w diecie odchudzającej, można liczyć nie tylko na widoczny spadek wagi, ale także poprawę kondycji cery, przypływ energii i unormowanie metabolizmu.