Czerwona herbata doceniania jest przede wszystkim za swoje działanie odchudzające. Posiada jednak wiele innych właściwości, które korzystnie wpływają na organizm. Regularne picie czerwonej herbaty przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, który inicjuje procesy miażdżycowe.
Właściwości czerwonej herbaty
Czerwona herbata wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Wyróżnia się kilka odmian czerwonej herbaty, m.in. Oolong oraz Pu-erh. W swoim składzie zawiera polifenole roślinne, które należą do związków o właściwościach przeciwutleniających. Ich zadaniem jest niszczenie wolnych rodników tlenowych przyczyniających się do powstawania chorób sercowo-naczyniowych (np. nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, zawału serca) oraz nowotworów. Czerwona herbata korzystnie wpływa na dolegliwości trawienne, zwłaszcza związane z przejedzeniem się. Działa pobudzająco na wydzielenie soków żołądkowych, dzięki czemu usprawnia procesy trawienne. Wykazuje również właściwości pobudzające, gdyż dostarcza kofeiny, jednak jest ona znacznie wolniej przyswajana przez organizm niż kofeina obecna w kawie. Ponadto przyczynia się do polepszenia pamięci i sprawności intelektualnej.
Czerwona herbata posiada działanie moczopędne, dzięki czemu sprzyja oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych toksyn i produktów przemiany materii. Związki polifenolowe obecne w czerwonej herbacie działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Z tego powodu napój ten wskazany jest w profilaktyce i w pomocniczym leczeniu przeziębień, grypy, infekcji górnych dróg oddechowych, a także przy stanach zapalnych dziąseł i błony śluzowej jamy ustnej.
Polifenole w czerwonej herbacie odznaczają się działaniem obniżającym poziom „złego” cholesterolu. Jego nadmierne stężenie we krwi może prowadzić do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, a w konsekwencji do zawału serca. W czerwonej herbacie występują również składniki mineralne, takie jak: mangan, wapń oraz fluor. Z tego powodu jest ona uważana za środek przeciwdziałający próchnicy zębów. Zawiera także cynk niezbędny dla zachowania gładkiej i zdrowej cery oraz działający przeciwtrądzikowo, a także olejki eteryczne oraz roślinne białko. Regularne picie czerwonej herbaty przyczynia się do uregulowania ciśnienia tętniczego krwi, a nawet zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych przewodu pokarmowego i dróg oddechowych.
Właściwości odchudzające czerwonej herbaty
Czerwona herbata najczęściej stosowana jest jako środek wspomagający odchudzanie. Właściwości odchudzające czerwonej herbaty wynikają z obecności w niej enzymów oraz polifenoli roślinnych. Związki te przyczyniają się do usprawnienia procesów trawiennych oraz regulują wydzielanie żółci. Prowadzą również do przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej. Najczęściej stosowaną czerwoną herbatą na odchudzanie jest odmiana Pu – erh. Przy nadwadze zaleca się ją pić w ilości 5-6 filiżanek w ciągu dnia. Należy jednak pamiętać, że samo picie czerwonej herbaty nie doprowadzi do spadku masy ciała. Jest to jedynie dodatkowy czynnik wspomagający proces odchudzania, któremu powinna towarzyszyć zdrowa i racjonalna dieta oraz regularna aktywność fizyczna.
Jak parzyć czerwoną herbatę?
Parzenie czerwonej herbaty polega na zalaniu kupionego suszu lub torebki wodą o temperaturze 90-96 stopni Celsjusza. Czerwonej herbaty nie powinno się zalewać wrzątkiem, gdyż prowadzi to do zmniejszenia jej korzystnych właściwości. Sitko z suszem lub torebkę należy wyjąć po upływie 1-3 minut. Z tych samych liści czerwonej herbaty można przygotować dwa lub trzy napary. Niewskazane jest słodzenie czerwonej herbaty, gdyż cukier zwiększa kaloryczność napoju, a tym samym ogranicza jego korzystny wpływ na odchudzanie.
Skutki uboczne picia czerwonej herbaty
Czerwona herbata wykazuje właściwości moczopędne, przez co nasila diurezę. Skutkami ubocznymi picia nadmiernej ilości czerwonej herbaty mogą być zaburzenia wodno-elektrolitowe oraz odwodnienie organizmu. W konsekwencji dochodzi do utraty z organizmu cennych składników mineralnych, które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Wypłukiwanie minerałów może prowadzić do pojawienia się różnego rodzaju dolegliwości, np. ogólnego osłabienia, narastającego zmęczenia, bolesnych skurczów mięśni, rozdrażnienia oraz pogorszenia ogólnego samopoczucia. Picie czerwonej herbaty powinny ograniczyć osoby ze zdiagnozowaną anemią, kobiety ciężarne oraz karmiące piersią ze względu na działanie moczopędne i ryzyko zwiększonej utraty minerałów. Duże ilości czerwonej herbaty nie są wskazane osobom z chorobą wrzodową, gdyż napój ten pobudza pracę przewodu pokarmowego.