Ojczyzną opuncji figowej (łac. Opuntia ficus-indica) jest Meksyk, jednak ta niezwykła roślina z rodziny kaktusowatych uprawiana jest obecnie pod różnymi szerokościami geograficznymi, w krajach o ciepłym klimacie. Jest sukulentem mogącym osiągnąć do 5 m wysokości. Kwiaty ma żółte, różowe lub czerwone, a skórę pokrytą kolcami, co stanowi ochronę przed utratą wody oraz zwierzętami.
Na szczególna uwagę zasługuje owoc opuncji. Jest on koloru żółtego, pomarańczowego lub nawet czerwonego. Owoce opuncji figowej, gdy dojrzeją, stają się owalne – wcześniej są okrągłe. Mają liczne drobne wypustki na skórce. W smaku są soczyste, słodkie i orzeźwiające. Zbiera się je tylko raz w roku. Do Europy owoce opuncji figowej sprowadził Krzysztof Kolumb prawdopodobnie pod koniec XV w. Opuncję nazywa się też figą indyjską i figą kaktusową.
Uwaga! Opuncji figowej nie należy mylić z opuncją drobnokolczastą (łac. Opuntia microdasys), również z rodziny kaktusowatych. W Polsce jest ona uprawiana jako roślina ozdobna i nie owocuje.
Właściwości opuncji figowej
Już Aztekowie otaczali opuncję czcią, uważając ją za świętą roślinę. Spożywali ją i wykorzystywali w medycynie naturalnej. Owoc opuncji jest bogaty w wartości odżywcze. Zawiera:
-
Błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego, ma zdolność wiązania tkanki tłuszczowej, zmniejsza wchłanianie glukozy.
-
Witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Chroni przed atakiem wolnych rodników, przeciwdziała starzeniu się organizmu, zabezpiecza przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów. Korzystnie działa na skórę, napinając ją i ujędrniając. Wzmacnia naczynia krwionośne.
-
Witaminę A, która również jest przeciwutleniaczem. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, wzmacnia naturalną odporność organizmu, jest niezbędnym składnikiem szkliwa zębów.
-
Witaminy z grupy B, które wpływają dobroczynnie na układ nerwowy. Niwelują napięcia psychiczne, poprawiają samopoczucie, usprawniają pamięć i koncentrację.
-
Bioflawonoidy spełniające funkcję przeciwutleniaczy w roślinach. Działają przeciwzapalnie, rozkurczowo, moczopędnie. Podobnie jak witamina C, uszczelniają naczynia krwionośne.
- Cenne dla zdrowia pierwiastki: fosfor, wapń, żelazo, magnez, potas, krzem.
- Około 20 kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasów.
Olejek z opuncji figowej
Jest szczególnie często stosowanym produktem w kosmetyce. Z wysuszonych owoców opuncji wydobywa się miąższ, a następnie nasiona. W ten sposób powstaje niezwykle cenny olejek z pestek opuncji figowej. Potrzeba około miliona pestek z kilkuset kilogramów owoców, żeby uzyskać 1 l olejku! Dlatego jest to produkt ekskluzywny i kosztowny (60–70 zł za 10 ml).
Nierafinowany, czysty olejek z opuncji figowej zawiera przede wszystkim wysoką zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 oraz aktywną postać witaminy E – bardzo silnego przeciwutleniacza, nazywanego „eliksirem młodości i płodności”. Olejek z pestek opuncji figowej wszechstronnie wpływa na skórę, daje widoczne gołym okiem efekty:
- Wygładza i wyraźnie odmładza.
- Spłyca zmarszczki.
- Nawilża.
- Odżywia.
- Regeneruje.
- Wzmacnia odporność skóry.
- Oczyszcza skórę z nadmiaru sebum.
- Przyśpiesza gojenie się ran.
- Łagodzi podrażnienia i stany zapalne.
- Spowalnia starzenie się skóry.
- Chroni przed przesuszeniem.
- Wyrównuje koloryt skóry.
Olejek z opuncji figowej jest szczególnie polecany do cery problematycznej, dojrzałej, z przebarwieniami, skłonnościami do podrażnień, przesuszonej, wrażliwej czy z plamami pigmentacyjnymi. Warto go stosować zwłaszcza pod oczy, na delikatną skórę wokół ust oraz zmarszczki mimiczne.
Odmładzające działanie ma również krem z opuncji figowej, który działa przeciwzmarszczkowo, ściągająco i wygładzająco. Przywraca cerze gładkość, elastyczność i blask. Co ważne, kosmetyki zawierające wyciąg z opuncji nie uczulają.
Opuncja figowa na odchudzanie
Opuncję figową poleca się na odchudzanie. Obecne w niej składniki regulują tempo przemiany materii, zapewniają uczucie sytości, przeciwdziałają wzdęciom i zaparciom, usuwają z organizmu toksyny, ograniczają wchłanianie tłuszczów, redukują poziom cukru we krwi. A przy tym bogactwo odżywcze opuncji sprawia, że organizm na diecie odchudzającej nie jest pozbawiony niezbędnych składników – witamin, minerałów i aminokwasów.
Jak jeść opuncję figową?
Opuncję można jeść na surowo – jest bardzo smaczna. Przed spożyciem trzeba obrać owoc ze skórki, upewniając się, że nie ma na niej kolców. Opuncja figowa sprawdzi się jako składnik sałatki owocowej, deseru albo koktajlu. Opuncję można podać w formie soku, dżemu, a nawet likieru. Szeroko dostępnym produktem jest herbata zawierająca opuncję, a zwłaszcza zielona herbata z opuncją. Odznacza się wyjątkowym aromatem i ciekawym smakiem (może zawierać dodatkowy owoc, np. mango).
Herbata z opuncji, szczególnie zielona, jest polecana jako uzupełnienie diety odchudzającej. W sprzedaży (w sklepach ekologicznych i aptekach) można też dostać wspierającą odchudzanie opuncję figową w tabletkach.