Polub nas na Facebooku
Czytasz: Banany z brązowymi plamami – jeść czy nie jeść?
menu
Polub nas na Facebooku

Banany z brązowymi plamami – jeść czy nie jeść?

Brązowe banany - stare banany.

Fot. milosradinovic / Getty Images

Czy należy wyrzucać banany, na których zaczynają pojawiać się brązowe plamy? Większość osób uznaje to za początki psucia się tych owoców. Bardzo niesłusznie, gdyż okazuje się, że banany, na których pojawiają się brązowe plamy, nabierają nowych, cennych właściwości dla organizmu. 

O czym świadczą brązowe plamy na bananach?

Pojawienie się brązowych przebarwień na bananach wcale nie świadczy o rozpoczęciu się procesu psucia. Jest to oznaka osiągnięcia dojrzałości i jest to zupełnie naturalny proces. Banany zrywane są z drzewa kiedy ich skórka jest jeszcze zielona. Zielona barwa świadczy o obecności chlorofilu, który z upływem dni przechodzi proces rozkładu, dzięki czemu wytwarza się karoten. Dzięki tej przemianie, banan z zieloną twardą skórką staje się żółty i miękki, z łatwą do oddzielenia skórką. W dalszym procesie dojrzewania zaczynają pojawiać się brązowe plamki na skórce owocu. Jest to oznaka osiągnięcia pełnej dojrzałości banana.

Zobaczcie także, dlaczego warto jeść banany:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść banany? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Dlaczego nie należy wyrzucać bananów z przebarwieniami?

Banany z brązowymi plamkami nabierają nowych cennych właściwości w porównaniu do tych zieloną czy żółtą skórką. Brązowe plamy świadczą o wytworzeniu się Tumor Necrosis Factor (TNF), czyli Czynnika Martwicy Nowotworów (CMN). Według przeprowadzonych badań, im na skórce jest więcej brązowych przebarwień, tym poziom TNF w bananach jest większy. TNF jest substancją, która zapobiega mutacji komórek i chroni je przed rozwojem nowotworów. Dlatego warto profilaktycznie wprowadzić banany do codziennej diety.

Zobacz film: Dieta bananowa (odchudzająca) - jadłospis i efekty

Dlaczego warto jeść dojrzałe banany?

Oprócz tego, że banany z brązowymi plamkami zwalczają nieprawidłowe komórki nowotworowe, niosą ze sobą jeszcze inne korzyści. Dojrzałe owoce zawierają sporą ilość potasu, bo aż 358 mg na 100 gram owocu. Potas jest bardzo cennym składnikiem mineralnym dla organizmu. Pierwiastek ten odpowiada m.in. za generowanie impulsów elektrycznych w komórkach naszego ciała, w tym odpowiada za każde uderzenie serca, odpowiada za gospodarkę wodną organizmu oraz pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Dzięki tej ostatniej właściwości potas pomaga w walce z nadciśnieniem.

Skrobia w dojrzałym bananie zamienia się w cukry proste, które są łatwiejsze do strawienia przez organizm, jednak tym samym szybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Dlatego też, dojrzałe banany są znacznie słodsze niż te zielone czy żółte bez przebarwień. Dojrzały owoc mają większy indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzycę lub cierpiące na insulinooporność nie powinny zbyt często sięgać po dojrzałe banany. Co więcej, banan z brązowymi przebarwieniami jest nawet 8 razy skuteczniejszy w wspieraniu systemu odpornościowego od jego niedojrzałej wersji. Już 1 -2 banany dziennie mogą zapobiec przeziębieniu, a nawet grypie!

Czy jesz banany z czarnymi plamami?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Jakie inne korzyści niosą ze sobą banany?

Banany to nie tylko źródło potasu czy cytokiny (TNF). Owoce te są również bogate w witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, wapń, magnez i cynk. Dzięki tak dobrej zawartości składników odżywczych banany pozytywnie działają na szereg procesów zachodzących w organizmie. Banany zawierają sporo przeciwutleniaczy, dlatego świetnie walczą z wolnymi rodnikami, witaminy z grupy B łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój oraz sprawność intelektualną. Magnez natomiast stabilizuje funkcje układu nerwowego i wspiera pracę mózgu, poprawia pamięć, reguluje pracę tarczycy i chroni mózg przed toksycznymi pierwiastkami (ołów, kadm i rtęć). Wapń odpowiada za mocne kości i zęby, wspiera przewodzenie impulsów nerwowych oraz odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi.

Banany zawierają również tryptofan, który w organizmie bierze udział w wytwarzaniu serotoniny, która nazywana jest hormonem szczęścia. Dlatego w gorszy dzień warto sięgnąć po banana zamiast po słodkiego batonika, gdyż przyniesie to więcej korzyści dla organizmu niż tylko puste kalorie.

Banany również działają ochronnie na przewód pokarmowy. Co więcej, są znanym środkiem w leczeniu biegunek u dzieci. Mogą być skuteczne w leczeniu wrzodów żołądka, gdyż pobudzają rozrost komórek błony śluzowej żołądka i chronią przed powstawaniem uszkodzeń. Co ciekawe, banany posiadają lektyny, które mogą być użyte do ochrony przed zakażeniem wirusem HIV, ponieważ wiążą się z białkiem tego wirusa powstrzymując proces związany z zakażeniem.

Coraz częściej banany są wykorzystywane jako naturalny słodzik zamiast zwykłego cukru. Jest to bardzo dobre rozwiązanie, gdyż taki produkt jest dodatkowo wzbogacony o błonnik, witaminy i minerały, a nie tylko o puste kalorie. Do domowych wyrobów banany z brązowymi plamkami świetnie sprawdzą się do ciast, chlebków bananowych, muffinek, ciasteczek owsianych czy placuszków z płatkami owsianymi. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
51
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Panseksualizm - co to jest? Na czym polega? Kim jest osoba panseksualna?
Panseksualizm - co to jest? Na czym polega? Kim jest osoba panseksualna?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Bentonit - co to jest, jak działa i czy warto po niego sięgnąć?
Bentonit - co to jest, jak działa i czy warto po niego sięgnąć?