Polub nas na Facebooku
Czytasz: Chlorofil w płynie – właściwości, zastosowanie, działanie i przeciwwskazania
menu
Polub nas na Facebooku

Chlorofil w płynie – właściwości, zastosowanie, działanie i przeciwwskazania

Szklanka z zielonym koktajlem. Zdrowe odżywianie.

Fot. bradwieland / Getty Images

Chlorofil w płynie wykazuje zbawienny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn i podnosi poziom odporności. Powszechnie nazywany bywa płynną energią, zieloną krwią lub zielonym eliksirem młodości.

Chlorofil w płynie posiada szerokie działanie na organizm człowieka. Spowalnia proces starzenia i wyrównuje koloryt skóry. Stosowany jest w terapii onkologicznej i leczeniu miażdżycy. Reguluje krzepliwość krwi i poziom cukru we krwi. Zielony barwnik łagodzi stany zapalne i niweluje nieprzyjemny zapach z jamy ustnej. Chlorofil zwalcza wolne rodniki. Skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, przywracając siły witalne i odporność. Wskazany jest dla osób zmagających się z przemęczeniem i stresem. Półlitrowe opakowanie kosztuje około 55 zł.

Co to jest chlorofil?

Chlorofil to organiczny związek chemiczny obecny przede wszystkim w roślinach i algach, nadający im charakterystyczny zielony kolor i biorący udział w procesie fotosyntezy. Jego nazwa wywodzi się z języka greckiego, od słów chlorós (zielony) i phyllon (liść). W 1913 roku niemiecki chemik Richard Willstatter odkrył jego dobroczynne działanie na organizm człowieka.

Ostatnimi czasy w sprzedaży pojawił się chlorofil w płynie. Powszechnie nazywany bywa płynną energią słoneczną, zieloną krwią, słonecznym sokiem lub zielonym eliksirem młodości. W większości przypadków otrzymuje się go z lucerny wzbogaconej olejem z zielonej mięty. W jego składzie znajdują się najczęściej także jęczmień i chlorella. Produkt ten bogaty jest w witaminy A, B, D, E, nienasycone kwasy tłuszczowe i minerały, takie jak magnez, żelazo, wapń i potas.

Płynny chlorofil można kupić w sprzedaży internetowej, w aptekach czy sklepach ze zdrową żywnością. Za niespełna półlitrowe opakowanie trzeba zapłacić około 55 zł. Oprócz suplementacji płynnego chlorofilu warto dostarczać ten zielony barwnik razem z produktami spożywczymi w codziennej diecie. Jego doskonałym źródłem są: sałata, szpinak, rzeżucha, koperek, brokuły, ogórek, natka pietruszki i seler.

Jak wybierać warzywa i owoce, aby były dla nas zdrowe? Czym się kierować podczas zakupów? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Jak i gdzie kupować warzywa i owoce, żeby mieć pewność, że są bezpieczne dla zdrowia? Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak suplementować chlorofil w płynie?

Zaleca się spożywanie chlorofilu w płynie 3 razy dziennie. Jedną łyżeczkę (5 ml) należy wymieszać w szklance niegazowanej, niemineralizowanej wody lub soku. W sprzedaży dostępne są też butelkowane napoje chlorofilowe gotowe do spożycia. W tym przypadku należy wypijać minimum butelkę napoju dziennie. Ważne jest, aby po otwarciu produkt przechowywać w lodówce, żeby nie stracił swoich cennych właściwości.

Chlorofil w płynie – właściwości i działanie

Chlorofil w płynie posiada szerokie działanie na ludzki organizm. Skutecznie pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i metali ciężkich. Specjaliści informują, że zapobiega niepożądanym zmianom w DNA oraz unieszkodliwia wiele substancji kancerogennych i mutagennych. Dodatkowo zapewnia równowagę kwasowo-zasadową. Podnosi funkcjonowanie układu odpornościowego. Chlorofil do picia stabilizuje poziom cukru we krwi, przez co wykorzystywany jest w leczeniu cukrzycy.

Chlorofil w płynie wykazuje właściwości regenerujące, odkażające i antynowotworowe. Znany jest z działania bakteriobójczego, tonizującego i przeciwzapalnego. Posiada także silne właściwości dotleniające, a po związaniu z tlenem rozprowadza go po organizmie w sposób podobny do hemoglobiny. Zielony barwnik łagodzi objawy astmy i przynosi ulgę bolącemu gardłu. Badacze donoszą, że stymuluje produkcję żeńskich hormonów, reguluje cykl miesiączkowy i pracę tarczycy. Dodatkowo wpływa pozytywnie na wzrok.

Chlorofil w płynie można wykorzystać do płukania jamy ustnej, co likwiduje nieświeży zapach z ust, łagodzi stany zapalne, podrażnienia i choroby dziąseł. Zielony barwnik to tzw. wewnętrzny dezodorant, który neutralizuje przykre zapachy stolca, moczu, a także potu. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i neutralizuje wolne rodniki. Chlorofil do picia polecany jest również karmiącym kobietom, ponieważ stymuluje produkcję i wydzielanie mleka. Wspomaga regenerację i rekonwalescencję organizmu narażonego na długotrwały stres lub inne obciążenia.

Wpływ chlorofilu do picia na układ pokarmowy i krwionośny

Zielony barwnik normalizuje ciśnienie tętnicze krwi, reguluje krzepliwość krwi i wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu zmniejsza ryzyko powstawania żylaków. Chlorofil znalazł zastosowanie w terapii anemii, miażdżycy i hemofilii. Zwiększa produkcję czerwonych krwinek i jest bogatym źródłem żelaza.

Płynny chlorofil wspomaga produkcję flory jelitowej, reguluje pracę układu pokarmowego i tłumi głód. Dowiedziono, że pomaga w leczeniu choroby wrzodowej, zmniejsza niestrawność i ułatwia regularne wypróżnianie się. W związku z tym chlorofil w płynie pozytywnie wpływa na odchudzanie.

Wpływ chlorofilu do picia na skórę

Płynny chlorofil określa się mianem eliksiru młodości, gdyż wykazuje pozytywny wpływ na kondycję skóry. Stosowany jest do leczenia zapaleń i infekcji skórnych, spowalnia proces starzenia i wyrównuje koloryt skóry. Tzw. zielona krew przyspiesza gojenie ran i regenerację tkanek po wystawieniu ich na długotrwałe działanie promieni UV.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania chlorofilu?

Chlorofil praktycznie nie posiada ograniczeń do stosowania. Przeciwwskazaniem do spożywania chlorofilu jest ciąża i indywidualna nietolerancja na składniki preparatu. Płynny chlorofil można z powodzeniem podawać nawet małym dzieciom, ale po wcześniejszej konsultacji z lekarzem.

Chlorofil w płynie – skutki uboczne

Chlorofil w płynie to bardzo bezpieczny produkt, który nie powoduje działań niepożądanych. Jedynie na początku kuracji mogą wystąpić wypryski na twarzy, które są wynikiem detoksykacji, czyli usuwania toksyn z organizmu.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
436
19
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?