Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak złagodzić niedokrwistość w ciąży? Badanie hemoglobiny, hematokrytu i żelaza oraz odpowiednia dieta
menu
Polub nas na Facebooku

Jak złagodzić niedokrwistość w ciąży? Badanie hemoglobiny, hematokrytu i żelaza oraz odpowiednia dieta

NAN

Fot: Kzenon / fotolia.com

Dieta w ciąży powinna być bogata w produkty dostarczające żelaza i ułatwiające jego wchłanianie. Pozwala to złagodzić anemię w ciąży lub nawet jej uniknąć. W leczeniu niedokrwistości w ciąży stosuje się suplementację żelaza i korektę diety.

Z diety w ciąży należy bezwzględnie wykluczyć alkohol, ograniczyć picie kawy i herbaty oraz zrezygnować z palenia papierosów. Te nawyki są najbardziej szkodliwe dla płodu, powodują u niego liczne wady rozwojowe i uszkadzają układy kluczowe dla funkcjonowania organizmu. Dieta w ciąży powinna być pozbawiona także surowego mięsa, surowych jaj i surowych ryb oraz serów pleśniowych.

Badania krwi: normy hemoglobiny i hematokrytu w ciąży, zapotrzebowanie na żelazo

Hemoglobina, oznaczana w wynikach badań krwi jako HGB, w organizmie odpowiada za transport tlenu. To białko wchodzące w skład krwinek czerwonych, czyli erytrocytów. Niska hemoglobina w ciąży nie jest powodem do paniki. To anemia fizjologiczna naturalnie wynikająca z obciążenia dla organizmu, jakim jest ciąża.

Norma hemoglobiny w ciąży to od 11,5 do 13,5 gramów na decylitr. Za niski poziom hemoglobiny w ciąży może powodować:

  • poronienie,
  • niedotlenienie płodu i zaburzenia jego rozwoju,
  • wady rozwojowe płodu i zahamowanie jego wzrostu.

Niedobór hemoglobiny połączony z niedoborem żelaza wywołuje anemię w ciąży, wówczas jest określana jako choroba, a nie jedynie stan fizjologiczny.

Drugim parametrem krwi ważnym w ciąży jest hematokryt. Wynik badania wyrażony jest w procentach i pokazuje stosunek zawartości erytrocytów do całej objętości krwi. Normy hematokrytu w ciąży są niższe od norm dla kobiet nie spodziewających się dziecka i wynoszą od 35% wzwyż. Wyniki poniżej tego pułapu powinny być skonsultowane z lekarzem prowadzącym ciążę. Hematokryt w ciąży poniżej normy w zestawieniu z niską hemoglobiną i niedoborem żelaza stanowi o niedokrwistości.

Żelazo w ciąży jest bardzo ważne dla uniknięcia anemii, a jego normy wynoszą od 55 do 140 miligramów na decylitr. Niedobór żelaza w ciąży należy likwidować poprzez stosowanie suplementów zaleconych przez lekarza. Należy też skorygować dietę, by w jadłospisie znalazły się produkty bogate w żelazo i ułatwiające jego wchłanianie. Jednak nie wszystkie bogate w ten pierwiastek produkty są zalecane dla kobiet spodziewających się dziecka.

Zapotrzebowanie na żelazo w ciąży jest największe w 3. trymestrze i wynosi aż do 10 miligramów na dobę dla osoby o wadze 55 kilogramów.

Zobacz film: Masz anemię? Zobacz, co powinieneś jeść. Źródło: Bez recepty

Anemia w ciąży: co jeść, a czego unikać? Produkty zalecane, dozwolone i zakazane w diecie w ciąży

Zdrowa dieta w ciąży powinna uwzględniać produkty bogate w witaminy i minerały, szczególnie w żelazo, witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz węglowodany złożone. Aby uniknąć anemii w ciąży, należy wzbogacić dietę o wołowinę i cielęcinę, brokuły, szpinak i buraki. Źródłem żelaza są również rośliny strączkowe i żółtka jaj.

W ciąży buraki można wykorzystywać zarówno w formie pieczonej, smażonej, barszczu, jak i do wyciskania. Sok z buraków w ciąży jest bezpiecznym źródłem żelaza. Natomiast, choć dostarcza wiele żelaza, wątróbka w ciąży nie jest wskazana ze względu na zawartość witaminy A, która w nadmiarze może szkodzić dziecku. Jedzenie kaszanki w ciąży jest dozwolone, ale lepiej nie przesadzać z jej ilością ze względu na dużą zawartość tłuszczu.

Dieta w ciąży – szczególnie u wegetarianek i kobiet, które wcześniej chorowały na anemię – powinna być uzupełniana preparatami zawierającymi żelazo o wysokim stopniu wchłaniania. Żelazo dobrze przyswajalne znajduje się w cielęcinie, wołowinie i mięsie królika. To żelazo hemowe, które organizm absorbuje w od 20 do 25%. Żelazo zawarte w roślinach wchłania się gorzej, bo na poziomie około 10 do 15%.

Dla wchłaniania żelaza duże znaczenie ma witamina C – im jej więcej, tym lepiej organizm przyswaja żelazo. Dlatego warto do diety w ciąży włączyć produkty bogate w tę witaminę, np. porzeczki, truskawki, czerwoną paprykę, brukselkę i natkę pietruszki czy pomarańcze.

Objawy anemii w ciąży i skutki dla dziecka

Wczesne objawy anemii w ciąży można przeoczyć, ponieważ w organizmie w tym czasie zmienia się wiele. Zaniepokoić powinny:

  • osłabienie, ciągłe zmęczenie i szybkie męczenie się,
  • zawroty i bóle głowy,
  • problemy z koncentracją oraz z pamięcią,
  • wypadanie włosów,
  • łamliwość paznokci,
  • wygładzenie języka i jego pieczenie.

Zaawansowana anemia w ciąży może powodować napady duszności, bladość skóry, zaburzenie widzenia, drętwienie kończyn, niedociśnienie tętnicze i bóle brzucha.

  • Przyczyny anemii w ciąży i grupy ryzyka
  • Ryzyko zachorowania na anemię w ciąży jest zwiększone, gdy kobieta:
  • ma silne wymioty lub biegunki,
  • jest w ciąży mnogiej,
  • ma plamienia,
  • jest wegetarianką
  • ma krwawiące żylaki odbytu.

Bezpośrednią przyczyną anemii w ciąży jest niedobór żelaza w organizmie przy jednoczesnym zbyt małym poziomie hemoglobiny i wartości hematokrytu poniżej normy. Taki stan może być wynikiem stosowania diety ubogiej w żelazo jeszcze przed ciążą lub bardzo obfitych miesiączek.

Zobacz film: Ćwiczenia w czasie ciąży. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
2
Komentarze (5)
meli
@kaja trochę poczytałam i witC bierze się żeby się żelazo lepiej wchłaniało a nie ma suplementu żeby to wszystko tak razem?
Czytaj całość
kaja
@meli jakie witaminy bierzesz?
a witaminę c lekarz mi kazał, bo jestem chorowitkiem :)
Czytaj całość
meli
biorę witaminy dla ciężarnych a po co wit C?
Czytaj całość
kaja
meli ja brałam tylko suplementy dla ciężarnych i dodatkowo witaminę c czasami
Czytaj całość
meli
Jestem w trzecim miesiącu ciąży i lekarz stwierdził, że mam niski poziom hemoglobiny, dziewczyny co brałyście w ciąży żeby poprawić wyniki?
Czytaj całość
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?