Uczulenie na pomidory ma bardzo zróżnicowany obraz kliniczny. Należy jednak rozróżnić alergię na same pomidory od alergii na środki, którymi są te pomidory pryskane podczas uprawy. Pomidor, jak każdy inny produkt spożywczy, może wywołać objawy alergiczne. Najczęściej są to objawy skórne, szczególnie w postaci wyprysku kontaktowego np. u osób przygotowujących kanapki czy sprzedawców. Rzadko dochodzi do nasilonych objawów alergii na to warzywo. Zdarza się, że u osób uczulonych na pomidory dochodzi także do reakcji alergicznej na lateks.
Przeczytaj też: Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości
Alergia na pomidory
Alergia na pomidory może mieć różne objawy. Obejmują one lekkie reakcje alergiczne skórne, w postaci zaczerwienienia, wyprysku kontaktowego, rzadziej rozsianej wysypki. Rzadko zdarza się, by pomidory wywołały ostrą reakcję alergiczną z obrzękiem błon śluzowych i dusznością. Uczulenie na pomidory może również dawać objawy w postaci dolegliwości żołądkowo-jelitowych, obejmujących wymioty, nudności, biegunkę. Czasami alergia występuje u małych dzieci, szczególnie w momencie rozszerzania diety u niemowląt. Wysypka na całym ciele może pojawić się po wprowadzeniu pomidorów do diety. Jednak częściej może mieć to związek z kupnem pomidorów pryskanych, nieodpowiednio wyparzonych przed podaniem dziecku. Z reguły łagodna reakcja alergiczna ulega wycofaniu, tzn. ponowna próba podania dziecku pomidorów po kilku miesiącach nie daje już objawów klinicznych.
Czy można leczyć alergię na pomidory?
Podstawą leczenia alergii na pomidory jest ich eliminacja z diety. Należy pamiętać, że jeśli dany produkt powoduje łagodne objawy alergiczne, to każde ponowne zetknięcie się z danym alergenem może powodować coraz silniejsze objawy. To z kolei niesie ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego, czyli ciężkiej reakcji alergicznej, będącej zagrożeniem zdrowia, a nawet życia.
Reakcja alergiczna może wystąpić również w przypadku styczności skóry z pomidorem, np. przy szykowaniu kanapek czy podczas pracy w sklepie spożywczym.
Rzadko zdarzają się sytuacje, kiedy dochodzi do obrzęku błony śluzowej i konieczności pilnej interwencji lekarskiej, choć oczywiście takie reakcje jak najbardziej są możliwe. Nie wolno więc lekceważyć narastającej duszności, pojawienia się świstów oddechowych, zaburzeń świadomości czy innych objawów świadczących o nasilonej reakcji alergicznej. Koniecznie należy wtedy wezwać pogotowie ratunkowe, które poda leki hamujące postęp ostrej reakcji alergicznej.
Jak długo należy stosować dietę eliminacyjną?
Mechanizmy alergii mogą się różnić. Bardzo często zdarza się, że po co najmniej roku od wystąpienia objawów alergii i eliminacji danego pokarmu ponowne wprowadzenie go do diety nie wywołuje objawów uczulenia. Szczególnie obserwuje się to u dzieci. Jeśli trudno jest zidentyfikować czynnik wywołujący alergię, czasami konieczne jest wykonanie testów skórnych. Należy również zwracać uwagę na właściwe rozpoznawanie alergii pod kątem reakcji krzyżowych. Zdarza się, że osoby uczulone na pomidory reagują także na takie alergeny, jak:
- brzoza,
- trawy, zboża,
- jabłka,
- gruszki,
- bylica,
- orzeszki ziemne,
- seler.
Osoby ze znaczną skłonnością do alergii, występowania reakcji krzyżowych z innymi alergenami często na stałe muszą wyeliminować dany alergen z diety. Dotyczy to także pomidorów.
Przeczytaj też: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem?