Polub nas na Facebooku
Czytasz: Aldosteron - co to za hormon i jaka jest jego rola w organizmie?
menu
Polub nas na Facebooku

Aldosteron - co to za hormon i jaka jest jego rola w organizmie?

Próbka krwi do badania

Fot: TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / gettyimages.com

Aldosteron to hormon wydzielany przez korę nadnerczy. Do jednych z jego zadań należy regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu. Jak jeszcze działa i kiedy warto sprawdzić jego stężenie?  

Aldosteron zaliczany jest do hormonów sterydowych. Wydzielany jest przez korę nadnerczy. Jego stężenie w organizmie zależy m.in. od zawartości jonów potasu oraz ciśnienia tętniczego.

Aldosteron - funkcje w organizmie

Najważniejszym zadaniem aldosteronu jest regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej. Polega ona na usuwaniu z organizmu jonów potasu i przyswajaniu jonów sodu. Dzięki temu organizm jest odpowiednio nawodniony, a ciśnienie tętnicze utrzymuje się na prawidłowym poziomie.

Wydzielanie hormonu aktywowane jest przez układ RAA – renina-angiotensyna-aldosteron. Kiedy ciśnienie tętnicze jest zbyt niskie lub doszło do odwodnienia (a to wiąże się ze zbyt niskim poziomem sodu) organizm zaczyna wytwarzać reninę. Związek ten aktywuje angiotensynę, która pobudza nadnercza do wydzielania aldosteronu. Dzięki temu podnosi się stężenie sodu, a ciśnienie i poziom elektrolitów zostają wyrównane.

Aldosteron - kiedy warto go zbadać?

Poziom hormonu sprawdza się u osób z zaburzeniami gospodarki wodno-elektrolitowej, nieprawidłowym stężeniem potasu, niewydolnością serca, nerek lub wątroby, podejrzeniem nadciśnienia wtórnego. Hormon trzeba oznaczyć także u pacjentów z podejrzeniem hiperaldosteronizmu (to zbyt wysokie stężenie hormonu w organizmie, charakteryzuje się nadmiernym pragnieniem, ciężkim nadciśnieniem tętniczym, częstym oddawaniem moczu) oraz  hipoaldosteronizmu (czyli zbyt niskim poziomem hormonu, schorzenie objawia się niskim ciśnieniem tętniczym oraz osłabieniem).

Aldosteron - normy

Stężenie aldosteronu można oznaczyć na dwa sposoby - z krwi (musi być pobrana na czczo) lub moczu (poziom hormonu oznacza się na podstawie dobowej zbiórki moczu). W pierwszym przypadku poziom hormonu powinien mieścić się w przedziale od 140 do 560 pmol/l (5-20 ng/dl). W drugim - norma waha się od 14 do 53 nmol/24 h (5-19 ug/24 h).

Trzeba pamiętać, że poziom hormonu zależy od płci, poziomu stresu, wieku oraz zawartości potasu i sodu w codziennej diecie.

Co można wyczytać z badania krwi? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Interpretacja wyników morfologii Źródło: Dzień Dobry TVN

Aldosteron - powyżej normy

Zbyt wysoki poziom aldosteronu w organizmie może świadczyć o:

  • zwężeniu tętnicy nerkowej;
  • zespole nerczycowym;
  • małej zawartości sodu w diecie;
  • ciąży;
  • zespole Barttera;
  • obecności guza, który wytwarza reninę;

Aldosteron - poniżej normy

Niski poziom aldosteronu może być spowodowany:

  • chorobą nerek (zdarza się, że jest powikłaniem po cukrzycy);
  • hipokaliemią;
  • stosowaniem niektórych leków, np. antagonistów receptora angiotensyny II, inhibitorów konwertazy angiotensy (ACE-I), NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne). 
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
76
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni