Polub nas na Facebooku
Czytasz: Acerola – źródło witaminy C bezpieczne dla dzieci
menu
Polub nas na Facebooku

Acerola – źródło witaminy C bezpieczne dla dzieci

Owoc aceroli

Fot: PeachLoveU / gettyimages.com

Z natury bardzo kwaśna acerola dla dzieci jest dostępna w postaci preparatów o akceptowalnym smaku. Ich zaletą jest duże stężenie wyciągu z owoców, co oznacza wysoką dawkę witaminy C, której odpowiednia podaż jest niezbędna, by narażone na częste infekcje dzieci zachowały odporność.

Acerola to owoc wiecznie zielonego krzewu, który porasta głównie tereny Ameryki Środkowej. Zarówno wyglądem, jak i smakiem przypomina nieco owoc wiśni (nazywana bywa wiśnią z Barbados). Czerwone, kuliste, lekko spłaszczone pestkowce są bardzo nietrwałe, dlatego na rynkach europejskich dostępne najczęściej w postaci suplementów diety, a także soków czy konfitur.

Acerola – składnik diety cenny dla dzieci

Acerola to naturalne źródło wielu składników, które potrzebne są dzieciom do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia. Zawiera znaczne ilości prowitaminy A (beta-karotenu) i nieco witamin z grupy B, liczne minerały (najwięcej magnezu, potasu i miedzi) oraz flawonoidy. Stanowi wyjątkowo zasobne źródło łatwo przyswajalnej witaminy C (znacznie bogatsze niż czarne porzeczki, cytrusy czy papryka), niezbędnej do utrzymania odporności organizmu. Dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym są szczególnie narażone na różnego typu infekcje. Brak im jeszcze odruchów (takich jak np. regularne mycie rąk), dzięki którym łatwiej uniknąć zakażenia. Przebywają w dużych skupiskach i zarażają się od siebie nawzajem. Odpowiednia podaż witaminy C zmniejsza ryzyko chorób bakteryjnych i wirusowych u najmłodszych.

Witamina C w aceroli – dla dzieci i dorosłych

Witamina C (kwas askorbinowy) to niezbędny składnik diety, zarówno dzieci, jak i dorosłych. Uczestniczy w wielu procesach zachodzących w organizmie, a nie jest w nim syntetyzowana. Z tego względu musi być dostarczana z pożywieniem. Minimalne dzienne zapotrzebowanie na witaminę C to 2 mg na kilogram masy ciała u dzieci (w tym niemowląt) i 1 mg na kilogram masy ciała w przypadku osób dorosłych. Ponieważ nadmiar kwasu askorbinowego nie jest magazynowany w organizmie, lecz wydalany z moczem, nie można przyswoić tej substancji „na zapas”. Należy regularnie spożywać produkty zasobne w witaminę C, zwłaszcza w okresach wysokiego zapotrzebowania (np. wiosną).

Acerola to naturalne źródło witaminy C. Dla dzieci jest bardziej bezpieczne niż syntetyczne suplementy. Co więcej, kombinacja wszystkich substancji zawartych w wiśni z Barbados sprawia, że kwas askorbinowy bardzo dobrze wchłania się w jelitach (w 60–90%). Tymczasem witamina C z innych źródeł jest w większości wydalana z organizmu.

Czy podajesz dziecku witaminę C?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Rola witaminy C w organizmie

Odpowiednia podaż dobrze przyswajalnej witaminy C jest niezbędna, ponieważ związek ten:

  • wzmacnia odporność – jest potrzebny do produkcji przeciwciał i zachowania prawidłowej reakcji immunologicznej organizmu;
  • jest silnym antyoksydantem – przeciwdziała szkodliwej aktywności wolnych rodników;
  • uczestniczy w syntezie kolagenu – białka stanowiącego główny składnik tkanki łącznej, czyli niezbędnego do zachowania odpowiedniej struktury skóry, kości, mięśni, stawów czy ścian naczyń krwionośnych, a także do ich prawidłowej regeneracji (np. gojenia się ran);
  • wzmacniając naczynia krwionośne, wspomaga pracę układu krążenia;
  • pełni ważną funkcję w działaniu układu nerwowego, m.in. w prawidłowej pracy mózgu;
  • zwiększa przyswajalność żelaza i wapnia (przeciwdziała anemii, wzmacnia zęby, kości);
  • osłabia działanie histaminy (zmniejsza ryzyko reakcji alergicznych).

Acerola dla dzieci – preparaty, dawkowanie

Owoce aceroli są całkowicie bezpieczne dla dzieci, a w formie soku czy syropu podawać je można nawet niemowlętom. Wyciąg z wiśni z Barbados jest także suplementem kwasu askorbinowego zalecanym kobietom w ciąży.

Dlaczego organizm potrzebuje witaminy C? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jaka jest skuteczność witaminy C? Źródło: Wiem co jem

Ekstrakty z zasobnych w witaminę C owoców są powszechnie dostępne w aptekach, sklepach zielarskich i na stoiskach z tzw. zdrową żywnością. Najmniej przetworzonym, a zatem najzdrowszym dla dzieci źródłem cennych substancji jest sok z aceroli. Już kilka mililitrów jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie malucha na kwas askorbinowy. Sok można np. dodawać do wody (nie warto używać go do gorących napojów, ponieważ wysoka temperatura powoduje rozpad cennego związku).

Dzieci lubią także acerolę w proszku, który rozpuszcza się w wodzie. Inną formą ekstraktu z wiśni z Barbados są suplementy w postaci różnego rodzaju tabletek. Najbardziej odpowiednia spośród nich jest acerola do ssania – o akceptowanym przez dzieci, owocowym smaku, bez dodatku cukru, z wysoką zawartością witaminy C (jedna tabletka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie).

Dawkując preparaty z aceroli, należy pamiętać, że witamina C dostarczana jest w diecie także z innymi produktami. Kwas askorbinowy trudno przedawkować, ponieważ jego nadmiar jest na bieżąco wydalany z organizmu, niemniej warto kontrolować jego dawki, zwłaszcza w przypadku młodego, wrażliwego organizmu. Spożycie zbyt dużej ilości witaminy C może powodować zaburzenia pracy żołądka i jelit, związane z tym dolegliwości bólowe, a także biegunki lub wymioty.

Bibliografia:

J. Majewski, M. Orylski, A. Całkosiński, M. Majewski, Acerola – tropikalny owoc z ogromną dawką witaminy C [w:] Medycyna rodzinna, nr 21, Warszawa 2018.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
8
1
Polecamy
Acerola – źródło naturalnej witaminy C.
Właściwości i dawkowanie
Acerola – źródło naturalnej witaminy C. Właściwości i dawkowanie TVN zdrowie
Witamina C – lepsza z laboratorium czy naturalna?
Witamina C – lepsza z laboratorium czy naturalna? Dzień Dobry TVN
Charakterystyka witamin rozpuszczalnych w wodzie – występowanie, zapotrzebowanie, znaczenie
Charakterystyka witamin rozpuszczalnych w wodzie – występowanie, zapotrzebowanie, znaczenie Dzień Dobry TVN
Witamina C – właściwości i naturalne źródła.
W czym jest jej najwięcej?
Witamina C – właściwości i naturalne źródła. W czym jest jej najwięcej? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?