Najzdrowsze owoce lata. Po które z nich warto sięgnąć? 

Fot: SEAN GLADWELL / gettyimages.com

Lato to czas kiedy w sklepach pojawia się prawdziwy wysyp owoców. Warto z niego skorzystać, bo są one nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Po które letnie owoce warto sięgnąć?

Nic nie może się równać ze smakiem owoców kupionych latem. Są mięsiste, soczyste i bardzo słodkie. Poza walorami smakowymi stanowią bogactwo witamin i substancji odżywczych. Które z nich są najzdrowsze?

Truskawki

To niekwestionowana królowa lata wśród owoców! Najsmaczniejsze są te duże, mięsiste i wyhodowane w Polsce. Truskawka zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na walory smakowe. Owoc jest doskonałym źródłem witaminy C, która poza wzmacnianiem odporności, zwalcza wolne rodniki, które mogą przyczynić się do rozwoju zmian nowotworowych.

Truskawki zawierają także sporo witamin z grupy B - tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę, kwas foliowy. Ten ostatni jest szczególnie cenny dla osób z anemią (bierze u działa w procesach krwiotwórczych) oraz kobiet w ciąży, gdyż chroni przed wadami cewy nerwowej, z której rozwija się mózg oraz rdzeń kręgowy dziecka. W truskawkach znajduje się także witamina A. Dzięki niej mamy lepszy wzrok, włosy i paznokcie są mocniejsze, a skóra zdrowsza. Truskawki to także witamina E, która nie tylko zwalcza wolne rodniki, ale także spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Truskawki zasługują na uwagę także ze względu na kwas elagowy. Związek ten pomaga wyregulować ciśnienie, wzmacnia kości, a także wykazuje działanie przeciwzapalne. Ze względu na niski indeks glikemiczny truskawki mogą być jedzone przez osoby, które chorują na cukrzycę. 

Zobacz także: Truskawki – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Borówka amerykańska

Borówka amerykańska, podobnie jak truskawka zawiera sporo witaminy C oraz witaminy z grupy B - B2  oraz B6. Pierwsza z nich poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Druga jest jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów krwiotwórczych. Dodatkowo witaminy z grupy B mają korzystny wpływ na działanie układu nerwowego i pomagają załagodzić stres. W borówkach amerykańskich znajdują się także witaminy A (chroni przed tzw. kurzą ślepotą oraz poprawia wygląd skóry), E (spowalnia proces starzenia się) oraz K (odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi).

Owoc jest także doskonałym źródłem potasu, fosforu, cynku, miedzi, żelaza, wapnia, selenu, magnezu oraz kwasu foliowego. Zawarte w borówce fitoestrogeny chronią przed rozwojem raka piersi. Borówka amerykańska zasługuje na uwagę także ze względu na błonnik pokarmowy. Związek ten nie tylko usprawnia trawienie i pomaga pozbyć się zaparć, ale także obniża poziom złego cholesterolu, tym samy chroni przed rozwojem miażdżycy. Borówka amerykańska ma stosunkowo niski indeks glikemiczny (55) i jest niskokaloryczna – 100 gramów dostarcza ok. 57 kcal.

Zobacz także: Borówka amerykańska – wartość odżywcza, właściwości prozdrowotne, zastosowanie i odmiany

Maliny

Maliny to przede wszystkim witamina C. W 100 gramach tych owoców mieści się dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwas askorbinowy. Dodatkowo maliny zawierają witaminę K, E, A, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Maliny mają też sporo miedzi, która wzmacnia układ kostny oraz poprawia odporność. Zawarty w owocach potas ma korzystny wpływ na działanie układu krążenia i pomaga wyregulować ciśnienie. Maliny zawierają także sporo żelaza, które jest niezbędne do "produkcji" czerwonych krwinek, dlatego też owoce są szczególnie polecane osobom, które mają anemię.

W owocach malin występują liczne kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, ferulowy, salicylowy), antocyjany, karotenoidy, olejki eteryczne. Warto zaznaczyć, że cenne dla zdrowia substancje znajdują się także w liściach. Stanowią one bogactwo flawonoidów, garbników, kwasów organicznych, soli mineralnych oraz witaminy C.

Zobacz także: Maliny – wartości odżywcze, właściwości, uprawa, zastosowanie

Czereśnie

Czereśnie stanowią doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który usprawnia działanie układu pokarmowego oraz potasu, magnezu, miedzi, jodu, żelaza i fosfor. Owoce zawierają również sporo witaminy C, K, E oraz witamin z grupy B.

Jednak tym, co wyróżnia czereśnie to flawonoidy. To dzięki nim owoce zawdzięcza swoją barwę oraz ochronę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Na tym jednak nie kończą się ich właściwości! Flawonoidy obniżają poziom kwasu moczowego, dlatego czereśnie są szczególnie polecane osobom, które chorują na dnę moczanową. Dodatkowo zwalczają wolne rodniki, poprawiają pracę serca, usprawniają trawienie, regulują ciśnienie oraz obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie. Wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antybakteryjne i alkalizujące.

Morele

Morele to przede wszystkim potas. Pierwiastek jest niezbędny nie tylko dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, ale także nerek. Dodatkowo dostarczają witamin z grupy B, C, PP, a także błonnika pokarmowego. Ze względu na sporą zawartość żelaza po morele powinny sięgnąć osoby chore na anemię. Suszone morele wykazują działanie zasadotwórcze, dlatego są szczególnie polecane przy nadkwasocie.

Po morele warto sięgnąć także po treningu, gdyż pomagają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. W suszonych morelach jest więcej beta-karotenu, ale są bardziej kaloryczne niż świeże. W 100 g świeżych moreli mieści się ok. to 47 kcal, a w suszonych – 284 kcal.

Zobacz film i dowiedz się dlaczego warto wprowadzić do codziennej diety więcej warzyw i owoców:

Zobacz film: Zaskakujące właściwości warzyw i owoców Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 09.06.2020,
Opublikowano: 09.06.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej