Biała piana podczas gotowania mięsa. Skąd się bierze?
Pojawienie się białej piany na mięsie podczas obróbki termicznej nie jest powodem do niepokoju. Wysoka temperatura prowadzi do wytrącenia się białka i wody, które znajdują się we włóknach mięśniowych.
Po pewnym czasie piana gęstnieje i przypomina białko ściętego jajka. Mimo że nie stanowi ona żadnego zagrożenia dla naszego zdrowia, to wygląda mało estetycznie i sprawia, że możemy stracić ochotę na jedzenie.
Biała piana - co można zrobić, aby się nie pojawiła?
Obecność białej piany podczas obróbki mięsa jest zupełnie naturalnym procesem, który pojawia się za każdym razem, gdy przygotowujemy danie na bazie mięsa. Są jednak sposoby na to, aby było jej mniej.
Po pierwsze nie należy kroić ani nakłuwać mięsa podczas gotowania, pieczenia, czy smażenia. Po drugie trzeba pamiętać, że na ilość białej piany wpłyną także warunki, w jakich przechowywane było mięso. Jeśli przed obróbką - przez dłuży czas - było trzymane w chłodnym miejscu, to woda zmieni się w lód, który niszczy ściany komórkowe i w czasie obróbki może pojawić się więcej białej piany.
Po trzecie - warto pamiętać o marynacie. Jeśli dodamy do niej soli, to przyprawa zatrzyma wodę, wpłynie też na białko. Dzięki temu nie będą się one wytrącać.
Zobacz wideo: Jak prawidłowo rozmrażać mięso?
Źródło: gotowanie.onet.pl