Polub nas na Facebooku
Czytasz: Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 
menu
Polub nas na Facebooku

Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Biała piana podczas obróbki mięsa - dlaczego się pojawia?

bit245/Getty Images

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Biała piana podczas gotowania mięsa. Skąd się bierze? 

Pojawienie się białej piany na mięsie podczas obróbki termicznej nie jest powodem do niepokoju. Wysoka temperatura prowadzi do wytrącenia się białka i wody, które znajdują się we włóknach mięśniowych

Po pewnym czasie piana gęstnieje i przypomina białko ściętego jajka. Mimo że nie stanowi ona żadnego zagrożenia dla naszego zdrowia, to wygląda mało estetycznie i sprawia, że możemy stracić ochotę na jedzenie.

Biała piana - co można zrobić, aby się nie pojawiła? 

Obecność białej piany podczas obróbki mięsa jest zupełnie naturalnym procesem, który pojawia się za każdym razem, gdy przygotowujemy danie na bazie mięsa. Są jednak sposoby na to, aby było jej mniej. 

Po pierwsze nie należy kroić ani nakłuwać mięsa podczas gotowania, pieczenia, czy smażenia. Po drugie trzeba pamiętać, że na ilość białej piany wpłyną także warunki, w jakich przechowywane było mięso. Jeśli przed obróbką - przez dłuży czas - było trzymane w chłodnym miejscu, to woda zmieni się w lód, który niszczy ściany komórkowe i w czasie obróbki może pojawić się więcej białej piany. 

Po trzecie - warto pamiętać o marynacie. Jeśli dodamy do niej soli, to przyprawa zatrzyma wodę, wpłynie też na białko. Dzięki temu nie będą się one wytrącać.

Zobacz wideo: Jak prawidłowo rozmrażać mięso?

Dzień Dobry TVN 

Źródło: gotowanie.onet.pl 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
85
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?