Polub nas na Facebooku
Czytasz: To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 
menu
Polub nas na Facebooku

To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

cukrzyca

Fot: Carol Yepes / gettyimages.com

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Cukrzyca - leczenie 

Cukrzyca to choroba, której najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Poza przyjmowaniem leków, które regulują stężenie cukru w organizmie, chorzy powinni zmienić też dietę. 

Zaleca się im spożywanie produktów, które mają niski indeks glikemiczny. Artykuły z tej grupy sprawiają, że poziom cukru we krwi nie podnosi się zbyt szybko. 

Do produktów z niskim indeksem glikemicznym zalicz się m.in. zielone warzywa, surową marchewkę, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe. Do tej grupy należy również okra. 

Okra a cukrzyca. Dlaczego warto po nią sięgnąć? 

Okra to warzywo, które można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakuje na surowo, pieczone, gotowane, czy smażone. W 90 proc. składa się z wody, stanowi dobre źródło błonnika pokarmowego oraz białka. Warzywo zawiera także kwas foliowy, antyoksydanty i cenne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Warto dodać, że okra skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Pół godziny od zjedzenia warzywa stężenie cukru wraca do normy. Na tym jednak nie koniec. Badania pokazują, że warzywo pomaga wyregulować poziom cholesterolu, a tym samym minimalizuje ryzyko wystąpienia  miażdżycy i chorób układu krążenia. 

Zobacz wideo: Cukrzyca typu I i II - na czym polega i jakie są jej objawy?

36,6 

Źródło: portal.abczdrowie.pl 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
80
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni