Cukrzyca - leczenie
Cukrzyca to choroba, której najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Poza przyjmowaniem leków, które regulują stężenie cukru w organizmie, chorzy powinni zmienić też dietę.
Zaleca się im spożywanie produktów, które mają niski indeks glikemiczny. Artykuły z tej grupy sprawiają, że poziom cukru we krwi nie podnosi się zbyt szybko.
Do produktów z niskim indeksem glikemicznym zalicz się m.in. zielone warzywa, surową marchewkę, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe. Do tej grupy należy również okra.
Okra a cukrzyca. Dlaczego warto po nią sięgnąć?
Okra to warzywo, które można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakuje na surowo, pieczone, gotowane, czy smażone. W 90 proc. składa się z wody, stanowi dobre źródło błonnika pokarmowego oraz białka. Warzywo zawiera także kwas foliowy, antyoksydanty i cenne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Warto dodać, że okra skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Pół godziny od zjedzenia warzywa stężenie cukru wraca do normy. Na tym jednak nie koniec. Badania pokazują, że warzywo pomaga wyregulować poziom cholesterolu, a tym samym minimalizuje ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób układu krążenia.
Zobacz wideo: Cukrzyca typu I i II - na czym polega i jakie są jej objawy?
Źródło: portal.abczdrowie.pl