Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
menu
Polub nas na Facebooku

Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Westend61/Getty Images

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Jarmuż - dlaczego warto po niego sięgnąć? 

Jarmuż stanowi doskonałe źródło polifenoli. Związki te wzmacniają naczynia krwionośne, a także obniżają ciśnienie. W warzywie znajduje się także sporo błonnika pokarmowego oraz kwasu foliowego. Potrzebują go m.in. kobiety w ciąży oraz osoby, które zmagają się z anemią

Po jarmuż warto sięgnąć również ze względu na bogactwo witamin. Zawiera witaminę K, która zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi. Natomiast witamina A wzmacnia odporność, a także poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. 

Jarmuż jest bogaty w witaminę C, która poza wzmacnianiem odporności jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Zwalczają one wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się skóry, a także przyczyniają się do powstawania zmian nowotworowych. Warzywo dostarcza także witamin z grupy B, a w szczególności witaminę B6. Poprawia ona metabolizm, a także ma korzystny wpływ na działanie mózgu. 

Dlaczego warto jeść jarmuż? 

Warto dodać, że jarmuż wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Zawiera sporo żelaza, magnezu, wapnia oraz potasu. Dodatkowo obecne w nim substancje łagodzą stan zapalny. Pomagają również oczyścić organizm z toksyn. Wspomagają funkcjonowanie całego organizmu. 

Warzywo zawiera również luteinę, która chroni przez AMD, czyli zwyrodnieniem plamki żółtej

Zobacz wideo: Cudowne właściwości jarmużu

Dzień Dobry TVN 

Źródło: dziennik.pl  

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
58
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?