Polub nas na Facebooku
Czytasz: Żywa woda – co to jest i jak ją zrobić? Wpływ żywej wody na organizm człowieka
menu
Polub nas na Facebooku

Żywa woda – co to jest i jak ją zrobić? Wpływ żywej wody na organizm człowieka

woda wlewana z butelki do szklanki

Fot. MILANTE / Getty Images

Żywa woda to alkaliczna zjonizowana woda. W opinii części społeczeństwa wykazuje różnorakie prozdrowotne działania na ludzki organizm. Zdaniem innych to zwykły chwyt marketingowy, który jak dotąd nie został potwierdzony rzetelnymi badaniami naukowymi.

Żywa woda to produkt cieszący się w ostatnim czasie sporym zainteresowaniem, zwłaszcza w Japonii, Australii, Kanadzie, USA. W sprzedaży znaleźć można gotową butelkowaną żywą wodę, gdzie ceny za litrowe opakowanie sięgają 7 zł. Istnieje możliwość jej samodzielnego wyprodukowania. W tym celu konieczne jest użycie jonizatorów wody. Zdania na temat terapeutycznego działania żywej wody są podzielone.

Żywa woda – co to jest?

Żywa woda to alkaliczna zjonizowana woda, która poddana została elektrolizie, czyli procesowi polegającemu na zmianie struktury chemicznej pod wpływem działania zewnętrznego napięcia elektrycznego. Podczas badań nad elektrolizą wody zaobserwowano, że roztwór dzieli się na dwa rodzaje. Cząsteczki H2O podzielone zostają na alkaliczne, gdzie skupiają się jony hydroksylowe OH- i kwaśne z jonami wodorowymi H+. W związku z tym z wody wodociągowej powstają frakcje: woda żywa i martwa. Pierwsza z nich ma lekko białawy odcień i zasadowy odczyn. Z tego względu nazywana bywa wodą zasadową. Z kolei woda martwa posiada delikatnie żółtawe zabarwienie, kwasowy odczyn i ostry żrący zapach. To tzw. woda kwasowa, niewskazana do spożywania. Zjawisko wody żywej i martwej odkryte zostało w 1965 roku w Instytucie Złóż Naftowych w Taszkiencie.

Właściwości żywej wody

Zdaniem producentów żywa woda posiada bardziej miękki, lżejszy, świeższy i orzeźwiający smak. Dodatkowo ma niską wartość potencjału REDOX, zwanego też oksydacyjno-redukcyjnym lub utleniania–redukcji. Dostarcza on informacji na temat zdolności do pobierania lub oddawania elektronów, tj. czy substancja jest chemicznym reduktorem czy utleniaczem. W przypadku, gdy wskaźnik REDOX przybiera wartość powyżej 0, to substancja wykazuje właściwości utleniające. Z kolei wartość poniżej 0 świadczy o właściwościach redukujących. W związku z tym, im niższy poziom REDOX, tym mocniejsze jest działanie antyoksydacyjne i zdolność do usuwania wolnych rodników.

Polecamy: Co to jest surowa woda? Czy jest zdrowa? Uzdatnianie wody pitnej

Zobacz film i sprawdź dlaczego warto pic wody mineralne: 

Zobacz film: Wody lecznicze...co powinieneś o nich wiedzieć? Źródło: 36,6.

Żywa woda – jak zrobić?

Urządzenie do wytwarzania żywej wody to jonizator wody. Według deklaracji przedstawionych przez producentów zapewnia wzrost poziomu pH wody pitnej, sięgający powyżej 7,5. Podczas pracy urządzenia w oddzielnych naczyniach wytwarzana jest woda alkaliczna z ujemnymi jonami hydroksylowymi OH- i woda kwasowa z dodatnimi jonami wodorowymi H+. Jednorazowo przygotować można od 0,75 do nawet 2,5 l zjonizowanej wody alkalicznej. Dodatkowo jonizator pozwala na produkcję wody srebrnej, która wykorzystywana jest do dezynfekcji. Żywa woda produkowana samodzielnie to spory koszt. Za jonizatory wody zapłaci się średnio 1500 zł.

Wpływ żywej dowody na ludzki organizm

Zdaniem propagatorów żywej wody wykazuje ona różnorakie prozdrowotne działanie, a co ważne, jej struktura jest identyczna jak płynów wewnątrz organizmu. Uważana jest za jeden z najskuteczniejszych sposobów detoksykacji, czyli oczyszczania organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. To rewitalizator, który zapewnia odpowiedni poziom pH organizmu, a w związku z tym utrzymanie prawidłowego bilansu kwasowo-zasadowego. Dzięki żywej wodzie organizm zostaje lepiej nawodniony i ma więcej energii. Poprawie ulega poziom koncentracji i ogólne samopoczucie. Wzmacnia system odpornościowy i sprawia, że organizm wolniej się męczy. Wspomaga odchudzanie, poprawia wchłanianie składników odżywczych, zwalcza stres.

Sprzymierzeńcy żywej wody donoszą o jej działaniu antynowotworowym i istotnej roli w zwalczaniu wielu chorób lub ich przeciwdziałaniu, w tym m.in. cukrzycy, osteoporozy, schorzeń serca, dnie moczanowej, nadciśnieniu tętniczemu krwi, kamicy nerkowej, otyłości, refluksowi żołądka, chorobie wrzodowej żołądka, alergii, astmie, depresji. Ich zdaniem żywa woda ma korzystne działanie na skórę – zmniejsza zmarszczki, spowalnia proces starzenia, likwiduje obrzęki i opuchliznę. zapobiega wysuszeniu skóry, łuszczycy. Usprawnia leczenie ran i oparzeń słonecznych. Korzystnie wpływa na poziom trójglicerydów, cholesterolu, cukru i kwasu moczowego w surowicy krwi.

Niestety zdania na temat dobroczynnego działania żywej wody są mocno podzielone. Wielu specjalistów uważa, że nie ma żadnych wiarygodnych źródeł, które potwierdzałyby takie wszechstronne działanie żywej wody. Twierdzą, że to tylko moda, która nie wpływa znacząco na samopoczucie. Reklama żywej wody wynika z niepełnej wiedzy i nadinterpretacji istniejących danych na jej temat.

Przeciwwskazania do spożywania żywej wody

W opinii popularyzatorów żywej wody ma ona tylko nieliczne przeciwwskazania. Nie powinno się nią popijać leków, gdyż istnieje ryzyko osłabienia ich działania oraz spożywać podczas posiłków, ponieważ doprowadzić może do zaburzeń pracy żołądka. Wody zasadowej nie należy pić na kwadrans przed jedzeniem i w ciągu dwóch godzin po. Żywa woda alkaliczna spożyta w nadmiarze może przyczynić się do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Przy prawidłowym stosowaniu wody nie występują skutki uboczne.

Żywa woda w Biblii i baśniach

Termin „żywa woda” pojawił się w tekstach biblijnych przypisywanych Janowi Ewangeliście. Uważany jest w nich za synonim Ducha Świętego. Z kolei w baśniach czy legendach żywa woda daje nieśmiertelność i siłę, odwraca uroki i zaklęcia.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
332
30
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni