Polub nas na Facebooku
Czytasz: Zakrzepica żył głębokich – co zrobić, aby nie zachorować?
menu
Polub nas na Facebooku

Zakrzepica żył głębokich – co zrobić, aby nie zachorować?

Zobacz film: Co zrobić, aby nie zachorować na zakrzepicę? Źródło: 36,6.

Zakrzepica to schorzenie, które może doprowadzić nawet do śmierci chorego.  Jej zdiagnozowanie czy bycie w grupie ryzyka wcale nie oznacza, że stoimy na przegranej pozycji. Pamiętając i stosując się do prostych zasad można nad nią zapanować lub nie dopuścić do jej rozwoju. Co zrobić, aby uniknąć zakrzepicy?

Zakrzepica prowadzi do tworzenia się zakrzepów, które utrudniają lub całkowicie blokują przepływ krwi w żyle. Czasem zdarza się, że skrzeplina samoistnie się odrywa od naczynia, trafia do płuc i wywołuje niezwykle groźny dla życia i zdrowia zator. Taka sytuacja wymaga natychmiastowej interwencji specjalisty.

Zakrzepica – jak ją rozpoznać?

Do najbardziej charakterystycznych objawów zakrzepicy należą:

  • tępy ból, który nasila się podczas chodzenia;
  • obrzęk (grzbietu stopy lub podudzia);
  • podwyższona temperatura ciała, zwłaszcza kończyny;
  • zasinienie skóry, zmniejszające się przy unieruchomieniu oraz uniesieniu kończyny;
  • powiększenie żył powierzchownych.

Warto pamiętać, że zakrzepica jest wyjątkowo podstępną chorobą. Czasem zdarza się, że rozwija się po cichu i nie daje żadnych objawów. Spora część chorych trafia do specjalisty dopiero wtedy, gdy skrzep się oderwie i dojdzie do zatoru płucnego. Zobacz film i przekonaj się jak bardzo niebezpieczna może być zakrzepica żył głębokich:

Zobacz film: Czy zakrzepica może być niebezpieczna dla zdrowia? Źródło: 36,6.

Mimo że choroba może mieć podłoże genetyczne, to czasem schorzenie fundujemy sobie sami. Zakrzepica znacznie częściej pojawia się u osób otyłych, unikających aktywności fizycznej oraz palących. W grupie ryzyka znajdują się także osoby starsze, kobiety w ciąży oraz te, które przyjmują antykoncepcję hormonalną.

Podstawą rozpoznania w przypadku podejrzenia zakrzepicy jest bardzo dokładny wywiad z pacjentem. Aby był on jak najpełniejszy stosuje się skalę Wellesa (więcej o skali przeczytasz tutaj). W zależności od zdobytych punktów chory kierowany jest na dalsze badania.

Co zrobić, aby nie zachorować?

Trzeba sobie zdawać sprawę, że ogromny wpływ na rozwój zakrzepicy ma styl życia. Osoby, które wykonują siedzącą pracę powinny co pewien czas wstawać i zrobić parę kroków, choćby wokół biurka (warto także stawać na palcach i często ruszać nogami). Takie krótkie przechadzki są wskazane także podczas lotów samolotem, zwłaszcza tych, które trwają dłużej niż sześć godzin. Panie powinny oduczyć się zakładania nogi na nogę. Takie nawyki sprzyjają powstawaniu nie tylko szpecących żylaków, ale także zakrzepicy.

Ważne jest, aby przyjmować odpowiednią ilość płynów (woda poprawia i usprawnia przepływ krwi) i zdrowo się odżywiać (zbilansowana dieta pomaga nie tylko utrzymać prawidłową wagę, ale także chroni przed chorobami układu krążenia). Nie można także zapominać o aktywności fizycznej.

Szósty odcinek programu 36,6 °C już za nami! Co z niego zapamiętałeś?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?