Trawa cytrynowa – co to takiego?
Trawa cytrynowa, nazywana również palczatką cytrynową charakteryzuje się wieloma drogocennymi właściwościami leczniczymi, które znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej. Zwłaszcza w Azji i krajach Ameryki Południowej. U nas trawa cytrynowa wykorzystywana jest przede wszystkim jako przyprawa.
Trawa cytrynowa – właściwości
Trawa cytrynowa wykazuje działanie rozkurczające, przeciwbólowe i przeciwkaszlowe. Wspomaga metabolizm oraz pobudza układ trawienny do pracy. Jest stosowana jako środek poprawiający pamięć i koncentrację. Co więcej trawę cytrynową poleca się osobom borykającym się z trądzikiem wywołanym bakteriami.
Trawa cytrynowa jest bogatym źródłem wielu substancji odżywczych, między innymi: witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego i witaminy A. Oprócz tego w składzie trawy cytrynowej znajduje się: wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Roślina ta jest również drogocennym źródłem cytralu – związku chemicznego, wykazującego działanie przeciwnowotworowe.
Trawa cytrynowa może pomóc w przypadku:
- wspomaganiu funkcjonowania układu odpornościowego,
- infekcji o podłożu wirusowym lub grzybiczym,
- dolegliwości żołądkowych,
- problemów z koncentracją,
- bólach menstruacyjnych.
Trawa cytrynowa – zastosowanie
Do celów spożywczych wykorzystuje się pędy oraz liście trawy, które nadają potrawom lekki cytrynowy posmak. Oprócz tego z rośliny można przygotować napar. Do jego przygotowania potrzebujemy susz z trawy cytrynowej, który możemy przygotować sami w domu (susząc świeże liście) lub kupić gotowy susz w sklepie zielarskim.