Trawa cytrynowa, zwana także palczatką cytrynową lub cytronelową, należy do roślin z rodziny wiechlinowatych. Jest ona uprawiana zarówno w krajach śródziemnomorskich, jak i na terenie Azji oraz Ameryki Południowej. Szczególnie ceniony przez zwolenników medycyny naturalnej jest olejek lemongrasowy, który produkowany jest m.in. w Gruzji, Indiach i Malezji. Olejek ten jest również cenionym surowcem na rynku perfumeryjnym. W Europie, w tym także w Polsce, trawa cytrynowa wykorzystywana jest przede wszystkim jako przyprawa.
Trawa cytrynowa – wartości odżywcze
Trawa cytrynowa jest wieloletnią rośliną, uprawianą w krajach o klimacie subtropikalnym. Do celów spożywczych wykorzystuje się pędy oraz liście trawy, które znajdują zastosowanie przede wszystkim jako dodatek do herbat. Nie bez znaczenia jest to, że roślina ta jest bogatym źródłem wielu substancji odżywczych w tym: witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego i witaminy A. Oprócz tego w składzie trawy cytrynowej znajduje się: wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Roślina ta jest również drogocennym źródłem cytralu – związku chemicznego, wykazującego działanie przeciwnowotworowe.
Trawa cytrynowa – właściwości lecznicze
Trawa cytrynowa jest popularnym surowcem zdrowotnym w medycynie ludowej w Azji oraz w Ameryce Południowej. Stanowi ona środek leczniczy, którego stosowanie polecane jest w przypadku:
- dolegliwości żołądkowych (trawa cytrynowa wspomaga metabolizm oraz pobudza układ trawienny do pracy),
- stanów depresyjnych (trawa cytrynowa ma właściwości uspokajające i relaksujące),
- problemów z pamięcią i koncentracją),
- infekcji o podłożu wirusowym lub grzybiczym (oprócz tego trawa cytrynowa pomaga zwalczać trądzik wywołany bakteriami),
- grypy lub przeziębienia,
- bólów mięśniowych i problemów ze stawami,
- podwyższonego poziomu „złego” cholesterolu,
- cukrzycy typu drugiego (trawa cytrynowa reguluje poziom glukozy we krwi),
- bólów menstruacyjnych,
- wspomaganiu funkcjonowania układu odpornościowego,
- chorób nowotworowych.
Trawa cytrynowa – zastosowanie
W Polsce trawa cytrynowa najczęściej wykorzystywana jest w postaci aromatycznej przyprawy, nadającej potrawom lekki cytrynowy posmak. Oprócz tego z rośliny można przygotować herbatę. Można ją kupić w sklepie zielarskim i przygotować samemu ze świeżych lub suszonych liści trawy cytrynowej. Tego typu napar zaleca się pić co najmniej raz dziennie. Przy czym istotne jest to, że trawa cytrynowa znajduje zastosowanie nie tylko w medycynie i w gastronomii, ale także w kosmetyce. Surowiec ten jest bardzo cenionym składnikiem wielu perfum. Ponadto trawa cytrynowa jest pomocna w leczeniu: zmian trądzikowych, grzybicy stóp oraz nadmiernego wypadania włosów. Wykazuje ona także działanie ujędrniające oraz przeciwstarzeniowe. Nie bez znaczenia jest to, że preparatów z trawą cytrynową można używać do pielęgnacji skóry dziecka.
Olejek z trawy cytrynowej – jak stosować?
Olejek z trawy cytrynowej ma bardzo szerokie zastosowanie – zarówno w medycynie, jak i w gastronomii. Można go przygotować ze świeżych, a także wysuszonych liści palczatki cytrynowej. Olejek ten odznacza się wysoką zawartością cytralu, który ma działanie przeciwnowotworowe. Nie bez znaczenia jest to, że olejek z trawy cytrynowej charakteryzuje się silnymi właściwościami: przeciwdepresyjnymi, przeciwgrzybicznymi oraz antybakteryjnymi. Wśród najpopularniejszych zastosowań olejku lemongrasowego można wymienić:
- odstraszanie owadów,
- rozgrzewanie mięśni (szczególnie po intensywnym wysiłku fizycznym),
- wspomaganie leczenia chorób układu pokarmowego,
- neutralizowanie nieprzyjemnego zapachu potu,
- wspomaganie kuracji przeciwtrądzikowej.
Nie zaleca się aplikować olejku z trawy cytrynowej bezpośrednio na skórę, ponieważ może ją podrażnić. Najlepiej używać mieszanki olejków o podobnych właściwościach. W celach relaksacyjnych można dodać kilka kropel tego olejku do kąpieli.
Bibliografia:
1. Newerli-Guz J., Śmiechowska M., Piotrzkowska J., Substancje aromatyzujące jako składniki herbatek ziołowo-owocowych „Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni” 2009 nr 61;
2. Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, Barbara Sawicka, Agnieszka Ludwiczuk, Barbara Krochmal-Marczak "Możliwości uprawy trawy cytrynowej (Cymbopogon citratus (DC.) Stapf.) w Polsce w aspekcie wielokierunkowego wykorzystania surowca".