Polub nas na Facebooku
Czytasz: Wzmocnienie włosów – zioła, dieta, olejowanie, suplementy diety
menu
Polub nas na Facebooku

Wzmocnienie włosów – zioła, dieta, olejowanie, suplementy diety

młoda kobieta z pięknymi długimi brązowymi włosami

Fot. Sofia Zhuravets /Getty Images

Wzmocnienie włosów można uzyskać na wiele sposób. Niezastąpione są ziołowe płukanki z pokrzywy, skrzypu czy rumianku. Warto wspomagać się specjalnymi suplementami diety czy przeprowadzać raz w tygodniu regeneracyjny zabieg olejowania włosów.

Wzmocnienie włosów mogą zapewnić specjalne preparaty w postaci szamponów, odżywek czy masek. Pomocna okazuje się dieta bogata w witaminę A, C, E i składniki mineralne takie, jak m.in. cynk, wapń, magnez, żelazo, potas, które są doskonałym budulcem włosów. Sposobem na wzmocnienie włosów jest ziołowa kuracja ojca Czesława Klimuszko.

Stosujesz naturalne preparaty na włosy?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Zioła na wzmocnienie włosów

Skutecznym sposobem na wzmocnienie włosów są zioła, takie jak pokrzywa, skrzyp, rumianek. Dostarczają wielu składników odżywczych, które znacząco poprawią kondycję włosów. Pokrzywa łagodzi problem nadmiernego łojotoku skóry głowy, wypadania włosów i łupieżu. Rumianek zwalcza podrażnienia skóry, a zwłaszcza uciążliwe łuszczenie i swędzenie. Sprawia, że włosy stają się sprężyste i elastyczne. Zawarta w skrzypie krzemionka wzmacnia naczynia krwionośne, ściąga pory skóry, zapobiega szybkiemu przetłuszczaniu się włosów. Sprawia, że włosy stają się mocniejsze, nabierają gęstości, przestają się łamać i rozdwajać.

Zioła na wzmocnienie włosów stosuje się często w formie płukanek i naparów do picia. Wszystkie z wyżej wymienionych ziół nabyć można w formie gotowych do zaparzenia saszetek lub suszone. Za opakowanie herbatek ziołowych zapłaci się średnio 4-5 zł, a za torebkę 25 g ziela około 4 zł. W przypadku suszonych ziół należy 1 ich łyżkę zalać szklanką wrzątku, zaparzać pod przykryciem przez 10-15 minut i odcedzić. Takim letnim naparem można przepłukać włosy po umyciu. Przez chwilę wciera się go w skórę głowy i nie spłukuje.

Czy olejowanie włosów naprawdę wzmacnia i poprawia wygląd włosów dowiecie się z filmu: 

Zobacz film: Czy olejowanie włosów naprawdę wzmacnia i poprawia wygląd włosów? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Naturalne sposoby na wzmocnienie włosów – ziołowa kuracja ojca Klimuszko

Naturalnym sposobem na wzmocnienie włosów jest ziołowa kuracja ojca Czesława Klimuszko. Opracowana została w dwóch wariantach, tj. dla włosów jasnych (korzeń mydlnicy, kłącze tataraku, ziele skrzypu, wrzosu, nostrzyka, kora wierzby, rumianek) i włosów ciemnych (korzeń mydlnicy, kłącze tataraku, ziele skrzypu, wrzosu, nostrzyka, kora wierzby, liść pokrzywy, szyszka chmielu). Ma postać płynu, który 3 razy w tygodniu przez miesiąc nanosi się na wilgotne włosy i nie spłukuje. Systematyczne wcieranie w skórę głowy sprawi, że włosy stają się mocniejsze, zdrowsze, nie wypadają. Powstrzymuje nadmierne przetłuszczanie się skóry i regeneruje mieszki włosowe.

Wzmocnienie włosów – zabieg olejowania

Kolejnym sposobem na wzmocnienie włosów jest zabieg olejowania. Można do niego wykorzystać m.in. olej babassu, z nasion marchewki, migdałowy, makadamia, arganowy. Olej stanowi dla włosów naturalną odżywkę. Przywraca blask, nawilża, regeneruje, ułatwia stylizację. Dodatkowo pobudza porost i zmniejsza wypadanie włosów. Łagodzi problem trudno rozczesujących się, matowych, łamliwych włosów. Przeciwdziała rozdwajaniu końcówek. Zabieg pobudza krążenie skóry, wykazuje działanie ochronne wobec czynników zewnętrznych, jak promieniowanie słoneczne i chemiczne zabiegi fryzjerskie.

Na początku olej nakłada się na całe pasma nieumytych suchych włosów i wmasowuje opuszkami palców w skórę głowy. Następnie na włosy nakłada się foliowy czepek i ręcznik. Olej pozostawia się na 1-3 godziny. Po tym czasie włosy myje się szamponem.

Zobacz film i sprawdź jak poprawić porost włosów:

Zobacz film: Jak poprawić porost włosów? Źródło: Klinika urody.

Dieta na wzmocnienie włosów

Dieta na wzmocnienie włosów jest szczególnie istotna w okresie jesienno-zimowym, kiedy nierzadko spada ilość dostarczanych wraz z warzywami i owocami składników mineralnych i witamin. Co jeść na wzmocnienie włosów? W jadłospisie powinny się znaleźć produkty dostarczające witaminy A, C i E, cynk, żelazo, miedź oraz kwasy tłuszczowe omega-3.

Źródłem witaminy A są przede wszystkim: jarmuż, szpinak, brokuły, owoce dzikiej róży, marchewka, kapusta, natka pietruszki, lucerna, morele, pomarańcze, rzeżucha, pomidory, seler, produkty mleczne, wątróbka. Witamina A jest niezastąpiona na wzmocnienie włosów. Pobudza do wzrostu mieszki włosowe. Poprawia skład chemiczny lipidów gruczołów łojowych zapewniających odpowiednie nawilżenie i ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. Spore ilości witaminy C zawierają: owoce cytrusowe, czarna porzeczka, papryka, kapusta kiszona, jagody, maliny, jarmuż, szpinak, natka pietruszki. Kwas askorbinowy odgrywa istotną rolę w syntezie kolagenu i poprawia krążenie w skórze głowy. Jego niedobór powoduje łamliwość i rozdwajanie włosów. Witaminę E dostarczają m.in. jajka, nasiona roślin oleistych, pieczywo pełnoziarniste, orzechy. Przyspiesza wzrost włosów i odbudowuje ich łodygę.

Jak dieta wpływa na włosy? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Co jeść, aby mięć piękne włosy? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Co na wzmocnienie włosów – suplementy diety i szampony

Preparaty na wzmocnienie włosów stanowią częste uzupełnienie wyżej wymienionych sposobów. W ich składzie znajdują się m.in.: witaminy (B1, B2, B5, B6, B12, A, C, E, H), składniki mineralne (cynk, żelazo, miedź, selen, krzem), wyciągi roślinne (ze skrzypu polnego, pokrzywy), metionina, cysteina, proteiny sojowe, cholina, wyciąg z drożdży. Mają przeważnie formę tabletek na wzmocnienie włosów.

Bardzo ważną rolę odgrywa odpowiedni dobór preparatów pielęgnujących włosy. Oferta masek, odżywek czy szamponów na wzmocnienie włosów jest bardzo bogata. Najlepiej wybierać te oparte na naturalnych składnikach, które zapewniają regenerację i odbudowę struktury włosów, odżywienie i dotlenienie skóry głowy. W ich składzie znaleźć można m.in. czarną rzepę, skrzyp polny, owies, żeń-szeń, śluz ślimaka, bisabolol (substancja czynna zawarta w kwiecie rumianku lekarskiego).

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
273
25
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni