Salmonella w surowym mięsie z indyka
Główny Inspektorat Sanitarny wydał oświadczenie, z którego wynika, że 4 na 5 próbek mięsa z indyka na kotlety firmy Morliny (opakowania 500 g) jest zakażone Salmonellą. Chodzi o produkt z terminem przydatności do spożycia do 29.09.2020 roku i numerem partii: 2261003002. Artykuł ten został wyprodukowany przez Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie.
Przeczytaj też: Salmonella - objawy, leczenie i nosicielstwo. Salmonella u dzieci
Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy
– czytamy w komunikacie GIS.
GIS informuje także, że o sprawie został powiadomiony Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie. Ekspert przeprowadził już urzędową kontrolę odpowiedniego zakładu Animex Kutno oraz wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wycofania zakażonej partii surowego mięsa z indyka. Dodatkowo odbędzie się również urzędowe pobranie próbek do badań gotowego produktu. Jednocześnie producent ustalił listę dystrybucyjną oraz rozpoczął wdrażanie procedury wycofania z rynku produktu z Salmonellą. Zapowiedział również mycie i dezynfekcję kwaśną zakładu, pobór próbek środowiskowych i produktu gotowego.
Salmonella – co to za bakteria i jak się przed nią chronić?
Salmonella to bakteria, która często atakuje ludzki organizm - głównie układ pokarmowy. Żyje ona przede wszystkim w jelitach zwierząt oraz ludzi i wydalana jest z kałem. Jest to bardzo odporna bakteria, która w suchym środowisku może przetrwać kilka tygodni, a w wodzie nawet kilka miesięcy. Do zakażenia Salmonellą dochodzi przeważnie poprzez skażoną żywność lub wodę, a także przez kontakt z zakażonym zwierzęciem lub człowiekiem. Problem może stanowić również złe zamrażanie i rozmrażanie drobiu. Salmonella powoduje salmonellozę. Jak się chronić przed tą chorobą? Kluczowa będzie odpowiednia higiena - zarówno rąk, jak i pożywienia. Mięso należy poddawać odpowiedniej obróbce cieplnej.
Salmonelloza – objawy i leczenie
- ból brzucha i głowy
- nudności i wymioty
- biegunka
- gorączka
Przy zatruciu Salmonellą, tak jak i przy innych zatruciach układu pokarmowego, może dojść do odwodnienia. W związku z tym podczas salmonellozy stosuje się przede wszystkim leczenie polegające na uzupełnianiu elektrolitów i poziomu nawodnienia. Poza tym warto wiedzieć, że salmonelloza to choroba, która wygasza się sama. Jedynie słabsze organizmy (np. niemowlaki czy seniorzy) powinni stosować preparaty przeciwbakteryjne.
Zobacz, co jeszcze warto wiedzieć o Salmonelli.