Polub nas na Facebooku
Czytasz: Właściwości, funkcje oraz występowanie oligosacharydów. Ich znaczenie dla organizmu
menu
Polub nas na Facebooku

Właściwości, funkcje oraz występowanie oligosacharydów. Ich znaczenie dla organizmu

olisacharydy, węglowodany

Fot.photka / Getty Images

Oligosacharydy to węglowodany, które zwierają w formie łańcucha niewielką ilość monosacharydów. Są ważnym elementem przewodu pokarmowego, gdyż tworzą mikroflorę jelitową. Zwiększają również aktywność bakterii mlekowych oraz bifidobakterii, czyli powodują tzw. efekt prebiotyczny.

Oligosacharydy inaczej nazywane są oligomerami węglowodanowymi. Spożywanie odpowiedniej ilości węglowodanów znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia dolegliwości z przewodu pokarmowego, gdyż wpływają na rozwój pożytecznych dla ludzkiego zdrowia bakterii oraz mikroorganizmów. Najbardziej popularnym oligosacharydem jest sacharoza.

Wpływ oligosacharydów na ludzki organizm

Oligosacharydy obecne w jelitach umożliwiają bytowanie oraz funkcjonowanie pożytecznych bakterii, które tworzą mikroflorę jelitową, zapewniając zdrową mikrobiocenozę przewodu pokarmowego. Najprostszymi oligosacharydami są disacharydy (dwucukry).

Oligosacharydy pełnią kilka ważnych życiowo funkcji:

  • energetyczną – w procesie utleniania węglowodanów uwalniana jest energia, która stanowi podstawowe źródło dziennego zapotrzebowania organizmu na energię;
  • strukturalną – oligosacharydy budują tkankę łączną, błony komórkowe, w połączeniu z białkami tworzą enzymy, hormony oraz inne ważne dla zdrowia substancje. Dodatkowo biorą udział w mechanizmach krwiotwórczych;
  • hydroosmotyczną – zapewniają w płynie wewnątrzkomórkowym odpowiednie stężenie jonów magnezu oraz wapnia, które wiążą cząsteczki wody;
  • ochronną – zapewniają elastyczność naczyń krwionośnych, gdyż wchodzą w skład ścian komórek ciała oraz są obecne w płynie stawowym.

Dodatkowo oligosacharydy determinują grupę krwi AB0.

Klasyfikacja węglowodanów

Podział węglowodanów związany jest bezpośrednio z ich budową. Wyróżniamy: cukry proste (monosacharydy), oligosacharydy (polimery z łańcuchem glikozydowym) oraz polisacharydy (biopolimery o dużej masie cząsteczkowej).

Monosacharydy są cukrami prostymi, które nie ulegają procesowi hydrolizy i łatwo się wchłaniają.

Oligosacharydy i polisacharydy to węglowodany złożone. Można je podzielić na strawne, np. skrobia, glikogen, oraz niestrawne, np. błonnik pokarmowy. Zbudowane są z 2–10 monosacharydów. Najważniejszym oligosacharydem jest disacharyd nazywany sacharozą.

Zdrowa dieta, czyli jaka? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Zasady prawidłowej diety odchudzającej. Źródło: 36,6.

Produkty zawierające oligosacharydy prebiotyczne

Węglowodany, w tym oligosacharydy prebiotyczne, znajdują się w większości produktów, w szczególności w roślinach, owocach oraz warzywach. Najwięcej można ich znaleźć w: bananach, jabłkach, kapuście, miodzie, czosnku, cebuli, ziołach, mleku i produktach mlecznych. Umiarkowana ich ilość występuje w fasoli, soi, w zbożach, w tym w kukurydzy. Dostarczają ich różnego rodzaju suplementy diety.

Właściwości chemiczne oligosacharydów

W przemyśle spożywczym najczęściej wykorzystywanymi oligosacharydami są: sacharoza, laktoza, maltoza oraz trehaloza, które zbudowane są z dwóch monosacharydów (cukrów prostych). Ich właściwości wynikają głównie ze zdolności do hydrolizy, dzięki czemu możliwe jest oddzielenie od siebie wcześniej wspomnianych cukrów prostych. Przykładowo maltoza zbudowana jest z dwóch glukoz, sacharoza z glukozy i fruktozy, natomiast laktoza z galaktozy i glukozy.

Oligosacharydy charakteryzują się hydrofilnością, czyli zdolnością cząsteczek chemicznych do łączenia się z cząsteczkami wody. Wynika to z faktu, iż zawierają liczne grupy -OH. Dzięki tej właściwości oprócz przemysłu spożywczego znalazły zastosowanie w wielu procesach technologicznych. Podczas zamrażania gotowych produktów lub półproduktów, w celu pozbycia się nadmiaru wilgoci, stosuje się sacharozę, laktozę oraz maltozę. Dodatkowo oligosacharydy z łatwością wiążą lotne związki substancji aromatycznych, dlatego wykorzystywane są w produkcji kosmetyków. Bardzo ważnym zastosowanie tych węglowodanów jest przemysł farmaceutyczny – wchodzą w skład wielu leków, aktywnych biologicznie substancji oraz wyrobów medycznych.

Oligosacharydy w kobiecym mleku

Kobiece mleka zawiera sporą ilość oligosacharydów (około 10–15 gramów na litr dojrzałego mleka). W siarze, czyli w pierwszej substancji wypływającą z piersi po porodzie, ilość tych węglowodanów jest jeszcze większa. Odpowiadają za rozwój u niemowlęcia bakterii probiotycznych, czyli zdrowej mikroflory jelitowej. Dodatkowo bezpośrednio wpływają na rozwój układu immunologicznego (odpornościowego), dzięki czemu młody organizm staje się zdolny do walki z patogenami. Uruchamiając reakcje immunologiczne, działają przeciwzapalnie. Dieta w ciąży, ilość i jakość spożywanych produktów, w tym głównie węglowodanów, przekłada się w przyszłości na pojawienie się u dziecka takich dolegliwości, jak alergia czy astma. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
3
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?