Polub nas na Facebooku
Czytasz: Polisacharydy - właściwości cukrów prostych i ich zastosowanie w przemyśle kosmetycznym
menu
Polub nas na Facebooku

Polisacharydy - właściwości cukrów prostych i ich zastosowanie w przemyśle kosmetycznym

Kobieta ogląda swoją twarz przed lustrem w łazience

Fot. VLG / Getty Images

Polisacharydy to cukry złożone, które ze względu na swoje cenne właściwości wykorzystywane są w kosmetyce, zarówno do produkcji preparatów pielęgnacyjnych, jak i makijażowych. Polisacharydami są np.: kwas hialuronowy, chityna, glikogen, skrobia, celuloza, heparyna. 

Polisacharydy nazywane są również polimerami, gdyż pełnią rolę budulca żywych organizmów. Są one składnikiem ścian komórek, a także wspomagają pracę limfocytów, które dzięki nim mają zdolność do rozpoznawania poszczególnych bakterii.

Polisacharydy - budowa

Polisacharydy są to cukry złożone. Należą one do węglowodanów oraz naturalnych polimerów, czyli chemicznych związków organicznych, jakie stanowią jeden z podstawowych materiałów budulcowych żywych organizmów. Rozróżnia się podział polisacharydów na złożone z przynajmniej dwóch monosacharydów (np. disacharydy czy trisacharydy) oraz właściwe wielocukry, do których należą, między innymi: kwas hialuronowy, chityna, glikogen, celuloza, skrobia, dekstran, karagenina, alginian sodu.

Polisacharydy - właściwości kosmetyczne

Polisacharydy mają szczególną zdolność do tworzenia w skórze ochronnego filmu, który zapobiega utracie wody z naskórka, dlatego są one bardzo często składnikiem kosmetyków o właściwościach nawilżających.

  • Kwas hialuronowy to chemiczny związek, który naturalnie występuje w ludzkim organizmie. Substancja odpowiada, między innymi, za nawilżenie skóry, a także syntezę elastyny i kolagenu, które zapewniają cerze jędrność, elastyczność i młody wygląd. Kwas hialuronowy w kosmetyce wykorzystywany jest najczęściej do produkcji kosmetyków nawilżających i przeciwzmarszczkowych, jak również stanowi cenny surowiec w medycynie estetycznej, jaki stosuje się, np. do wypełniania zmarszczek i bruzd.

Co to jest kwas hialuronowy? Jakie znajduje zastosowanie? Więcej dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Co to jest kwas hialuronowy? Źródło: Bez skazy

  • Chityna jest to organiczny związek chemiczny, który pobudza procesy regeneracyjne skóry i przyspiesza leczenie ran pourazowych, a także zapobiega tworzeniu się nieestetycznych blizn.
  • Glikogen jest substancją nawilżającą. Na powierzchni skóry tworzy specjalny filtr ochronny, przez co zapobiega przed nadmierną utratą wody z naskórka. Glikogen w kosmetyce wykorzystywany jest jako składnik preparatów pielęgnacyjnych o właściwościach nawilżających, a także zmiękczających i wygładzających.
  • Celuloza to składnik konsystencjotwórczy. W kosmetyce znajduje on zastosowanie jako stabilizator emulsji, pudrów oraz maseczek. W przemyśle kosmetycznym najczęściej wykorzystuje się celulozę mikrokrystaliczną, jaką uzyskuje się poprzez hydrolizę naturalnej celulozy. 
  • Skrobia wykorzystywana jest do produkcji kosmetyków kolorowych. Polisacharyd wykazuje bowiem silne właściwości matujące, dlatego znajduje się w składzie pudrów, fluidów oraz talku. Kosmetyki ze skrobią zapewniają matowe i jedwabiście gładkie wykończenie makijażu, a jednocześnie przedłużają jego trwałość.
  • Dekstran w kosmetyce wykorzystywany jest jako środek wiążący i żelujący, np. do zagęszczania pomadek do ust. Substancja działa również nawilżająco. Siarczan dekstranu łagodzi zaczerwienienia skóry, obkurcza naczynia krwionośne a także zmniejsza obrzęki i opuchliznę, dlatego jest składnikiem, np. kremów pod oczy.
  • Karagenina obecna jest w budowie wodorostów i glonów. W kosmetyce składnik stosowany jest jako stabilizator i emulgator, pozwalając na swobodne łączenie się poszczególnych składników kosmetyku. Polisacharyd działa odżywczo na skórę twarzy, ciała a także głowy.
  • Alginian sodu pozyskuje się z brunatnych alg. Substancja czynna chroni skórę przed nadmierną utratą wody, zwalcza cellulit, a także wykazuje silne właściwości regenerujące, ujędrniające, odżywcze. Alginian sodu w kosmetyce wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków przeznaczonych do każdego rodzaju cery, w tym także wrażliwej i skłonnej do podrażnień.

Polisacharydy w kosmetyce

Polisacharydy w kosmetyce wykorzystywane są zarówno do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych, jak i makijażowych. Cukry złożone są łatwo dostępnym i odnawialnym surowcem, dlatego producenci preparatów do pielęgnacji ciała i twarzy oraz do makijażu chętnie z nich korzystają. Polisacharydy najczęściej stosowane są jako substancje zagęszczające (np. dekstran, celuloza) czy emulgatory (np. karagenina). Aktywne substancje w kosmetyce stanowią również cenny surowiec nawilżający, jak: kwas hialuronowy, alginian sodu, glikogen. Polisacharydy to również składniki kosmetyków kolorowych, np,: pudrów, fluidów, pomadek do ust, talków, podkładów, cieni do oczu. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
140
16
Polecamy
Kwas mlekowy na twarz.
Właściwości i zastosowanie kwasu mlekowego
Kwas mlekowy na twarz. Właściwości i zastosowanie kwasu mlekowego Dzień Dobry TVN
Olej z pestek malin – na włosy, na twarz, na trądzik i jako filtr UV
Olej z pestek malin – na włosy, na twarz, na trądzik i jako filtr UV Dzień Dobry TVN
Śluz ślimaka w kosmetyce - jak działają kosmetyki ze śluzem ślimaka i dla kogo są przeznaczone?
Śluz ślimaka w kosmetyce - jak działają kosmetyki ze śluzem ślimaka i dla kogo są przeznaczone? TVN zdrowie
Co to jest mleczan sodu?
Zastosowanie mleczanu sodu w przemyśle kosmetycznym i spożywczym
Co to jest mleczan sodu? Zastosowanie mleczanu sodu w przemyśle kosmetycznym i spożywczym TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Ból uda z przodu, z tyłu lub z boku – jak wygląda? Jakie są jego przyczyny?
Ból uda z przodu, z tyłu lub z boku – jak wygląda? Jakie są jego przyczyny?