Wegańskie pierogi ruskie
Przepis na ciasto:
- 500 g mąki pszennej;
- 200 ml gorącej wody;
- szczypta soli;
- 3 łyżki oleju rzepakowego.
Składniki farszu:
- 600 g ziemniaków;
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę;
- ½ kalafiora;
- 3 łyżki mielonych migdałów;
- 150 g wędzonego tofu;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Kalafiora podziel na różyczki i wyłóż na blachę do pieczenia, dodaj soli i pieprzu i skrop oliwą. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez dużą praskę do ziemniaków. Kalafiora zmiksuj z tofu i połącz ziemniakami. Cebulę podsmaż na łyżce oliwy i dodaj do reszty masy. Dopraw solą i pieprzem i dodaj migdały i pozostaw pod przykryciem przez 20 minut. Składniki ciasta wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy długo, by powstała masa przypominała plastelinę. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wycinamy szklanką koła. Przygotowanym farszem napełniamy koła z ciasta i lepimy z nich pierożka. W garnku gotujemy wodę z solą i gotujemy pierogi aż do momentu aż wypłyną na powierzchnię.
Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 200 g ciecierzycy (nie z puszki);
- 1200 ml wywaru warzywnego;
- pół słoika suszonych pomidorów;
- 70 g płatków owsianych;
- 200 g cebuli;
- 5 ząbków czosnku;
- 150 g selera;
- 2 jajka;
- suszone pomidory w przyprawie;
- sól czosnkowa;
- pieprz, sól do smaku;
- zioła prowansalskie;
- pestki słonecznika do posypania pasztetu przed pieczeniem.
Etap 1
Ciecierzycę moczymy przez całą noc w wodzie, można raz wymienić wodę.
Etap 2
Ciecierzycę płuczemy zimną wodą i gotujemy w 1200 ml wywaru przez ok 60 minut. Po ugotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia.
Etap 3
Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z suszonych pomidorów (ok 30 g) w dużym rondlu (tam muszą się zmieścić inne składniki pasztetu). Powinno nam to zając ok 4 minuty. Następnie dodajemy bardzo drobno pokrojony seler i dusimy ok 10-12 minut pod przykryciem. Odstawiamy rondel do ostygnięcia. Następnie dodajemy resztę składników oprócz suszonych pomidorów i rozdrabniamy blenderem, tak by powstała miękka konsystencja z odrobiną większych grudek ciecierzycy ( nie może być ich za dużo, dosłownie kilka). Smarujemy formę keksówkę masłem i posypujemy bułką tartą. Napełniamy ją połową masy i układamy pocięte suszone pomidory. Przykrywamy resztą masy, wyrównujemy na wierzchu i posypujemy pestkami słonecznika. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy od 60 do 80 minut w zależności od mocy piekarnika. Sprawdzamy pod koniec pieczenia wykałaczką, czy pasztet jest już gotowy. Do wykałaczki nie powinny przyklejać się cząstki pasztetowej masy.
Więcej przepisów - nie tylko świątecznych - Darii Ładochy znajdziecie na stronie mamalyg.org.