Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepis na świąteczne pierogi i pasztet w wersji wege Darii  Ładochy
menu
Polub nas na Facebooku

Przepis na świąteczne pierogi i pasztet w wersji wege Darii  Ładochy

Daria Ładocha

Fot: Ewa i Marek Gracz oraz Bartek Kulita

Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa i produktów odzwierzęcych. Jak odmienić - klasyczne - świąteczne potrawy tak, aby nawet weganie mogli ich skosztować? Swoje przepisy na wegańskie pierogi i pasztet zdradza Daria Ładocha! 

Wegańskie pierogi ruskie

Przepis na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej;
  • 200 ml gorącej wody;
  • szczypta soli;
  • 3 łyżki oleju rzepakowego.

Składniki farszu:

  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę;
  • ½ kalafiora;
  • 3 łyżki mielonych migdałów;
  • 150 g wędzonego tofu;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól, pieprz.
Pierogi

Fot: mamalyga.org

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 200 stopni. Kalafiora podziel na różyczki i wyłóż na blachę do pieczenia, dodaj soli i pieprzu i skrop oliwą. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez dużą praskę do ziemniaków. Kalafiora zmiksuj z tofu i połącz ziemniakami. Cebulę podsmaż na łyżce oliwy i dodaj do reszty masy. Dopraw solą i pieprzem i dodaj migdały i pozostaw pod przykryciem przez 20 minut. Składniki ciasta wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy długo, by powstała masa przypominała plastelinę. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wycinamy szklanką koła. Przygotowanym farszem napełniamy koła z ciasta i lepimy z nich pierożka. W garnku gotujemy wodę z solą i gotujemy pierogi aż do momentu aż wypłyną na powierzchnię.

Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy (nie z puszki);
  • 1200 ml wywaru warzywnego;
  • pół słoika suszonych pomidorów;
  • 70 g płatków owsianych;
  • 200 g cebuli;
  • 5 ząbków czosnku;
  • 150 g selera;
  • suszone pomidory w przyprawie;
  • sól czosnkowa;
  • pieprz, sól do smaku;
  • zioła prowansalskie;
  • pestki słonecznika do posypania pasztetu przed pieczeniem.
Pasztet z ciecierzycy

Fot: mamalyga.org

Etap 1

Ciecierzycę moczymy przez całą noc w wodzie, można raz wymienić wodę.

Etap 2

Ciecierzycę płuczemy zimną wodą i gotujemy w 1200 ml wywaru przez ok 60 minut. Po ugotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia.

Etap 3

Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z suszonych pomidorów (ok 30 g) w dużym rondlu (tam muszą się zmieścić inne składniki pasztetu). Powinno nam to zając ok 4 minuty. Następnie dodajemy bardzo drobno pokrojony seler i dusimy ok 10-12 minut pod przykryciem. Odstawiamy rondel do ostygnięcia. Następnie dodajemy resztę składników oprócz suszonych pomidorów i rozdrabniamy blenderem, tak by powstała miękka konsystencja z odrobiną większych grudek ciecierzycy ( nie może być ich za dużo, dosłownie kilka). Smarujemy formę keksówkę masłem i posypujemy bułką tartą. Napełniamy ją połową masy i układamy pocięte suszone pomidory. Przykrywamy resztą masy, wyrównujemy na wierzchu i posypujemy pestkami słonecznika. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy od 60 do 80 minut w zależności od mocy piekarnika. Sprawdzamy pod koniec pieczenia wykałaczką, czy pasztet jest już gotowy. Do wykałaczki nie powinny przyklejać się cząstki pasztetowej masy.

Więcej przepisów - nie tylko świątecznych - Darii Ładochy znajdziecie na stronie mamalyg.org.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
100
10
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?