Polub nas na Facebooku
Czytasz: Uczucie goryczy w ustach – jakie są najczęstsze przyczyny?
menu
Polub nas na Facebooku

Uczucie goryczy w ustach – jakie są najczęstsze przyczyny?

Kobieta, która ma nieprzyjemny posmak w ustach

Fot: SIphotography / gettyimages.com

Gorycz w ustach może być konsekwencją przyjmowanych leków, refluksu czy zapalenia błony śluzowej języka. Aby podjąć właściwe leczenie, konieczne jest określenie przyczyny wywołującej to nieprzyjemne uczucie.

Uczucie goryczy w ustach może towarzyszyć różnym schorzeniom. Najczęściej ma związek z refluksem żołądkowo-przełykowym, czyli cofaniem się treści pokarmowej z żołądka do jamy ustnej. Szczególnie gorycz w ustach nasilona jest w sytuacji, kiedy po posiłku przyjmuje się pozycję leżącą. Poranna gorycz w ustach bardzo często jest konsekwencją schorzeń w obrębie jamy ustnej czy jej niedostatecznej higieny, ponieważ w trakcie snu dochodzi do najbardziej nasilonego gromadzenia się bakterii w jamie ustnej. Gorycz w ustach niejednokrotnie jest także efektem ubocznym przyjmowania niektórych leków.

Gorycz w ustach – przyczyny

Gorycz w ustach, czyli gorzki smak w ustach, związana jest z bardzo dużym dyskomfortem. Nie zawsze gorycz w ustach wiąże się z nieprzyjemnym oddechem. Jednak mimo wszystko powoduje obniżenie samooceny i utrudnia codzienne funkcjonowanie. By pozbyć się goryczki w ustach czasami wystarczy niewiele, jednak podstawą jest znalezienie przyczyny. Wśród przyczyn goryczy w ustach wymienia się:

  • uszkodzenie błony śluzowej języka (np. w wyniku poparzenia) i tym samym uszkodzenie kubków smakowych,
  • leki;
  • nieprawidłową higienę jamy ustnej;
  • schorzenia wątroby;
  • refluks żołądkowo-przełykowy.

Gorycz w ustach może wynikać z nieprawidłowej diety. To, co przyczynia się do halitozy, czyli nieprzyjemnego zapachu z ust, również może powodować nieprzyjemny posmak w ustach.

Leki jako częsta przyczyna goryczy w ustach

Wiele leków może być przyczyną goryczki w ustach. Najczęściej wymienia się tu niektóre antybiotyki, chemioterapię, leki na gruźlicę i astmę, stosowane w terapii nadciśnienia tętniczego, przewlekłej obturacyjnej choroby płuc, niektórych schorzeń metabolicznych czy neurologicznych.

Zaburzenia przewodu pokarmowego wśród przyczyn goryczy w ustach

Goryczka w ustach może pojawić się jako objaw chorób przewodu pokarmowego. Przede wszystkim choroby refleksowej przełyku, kiedy ze względu na obniżenie napięcia dolnego zwieracza przełyku dochodzi do zarzucania treści żołądkowej do przełyku. Najczęściej do refluksu dochodzi po posiłku, przy pełnym żołądku i po spożyciu pokarmów mających wpływ na rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku. Takie działanie mają np. kawa czy czekolada. Poza goryczką w ustach pojawia się pieczenie za mostkiem. Lekceważony refluks może doprowadzić nawet do raka przełyku.

Gorycz w ustach może być objawem schorzeń wątroby czy pęcherzyka żółciowego. Goryczka towarzyszy kolce żółciowej, która przede wszystkim wywołana jest kamicą pęcherzyka żółciowego. Wśród chorób wątroby wymienia się zapalenie wątroby wirusowe, toksyczne, poalkoholowe, czy też autoimmunologiczne.

Jak działa układ pokarmowy? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6.

Stałe uczucie goryczy w ustach

Najczęściej gorycz w ustach jest okresowa, czyli pojawia się np. przy zarzuceniu treści żołądkowej czy po przyjęciu leku. Natomiast może się zdarzyć, że gorycz w ustach utrzymuje się stale. Wtedy przyczyny są również przewlekłe, np. zaburzenie odczuwania smaku przez uszkodzenie komórek nerwowych odpowiedzialnych za uczucie smaku. Za smak odpowiadają kubki smakowe rozmieszczone w okolicy brodawek na języku. Od kubków smakowych odchodzą komórki nerwowe do odpowiednich ośrodków w mózgu. W wyniku takich chorób jak cukrzyca czy stwardnienie rozsiane dochodzi do uszkodzeń tej drogi, co uniemożliwia odbieranie właściwego wrażenia smaków. Ponadto na drogę smakową mogą wpłynąć guzy nowotworowe. Istotne znaczenie w zaburzeniach odczucia smaków odgrywają uszkodzenia błony śluzowej języka na podłożu uszkodzeń chemicznych, termicznych czy zapalnych.

Ważnym czynnikiem powodującym gorycz w ustach jest niedobór cynku i miedzi, jak i witamin z grupy B. Należy też pamiętać, że upośledzenie smaku może być konsekwencją uszkodzenia nerwu węchowego.

Poranna gorycz w ustach

W nocy dochodzi do zmniejszonej produkcji śliny w jamie ustnej i większego nasilenia objawów chorób jamy ustnej. Na gorzki smak w jamie ustnej nakładają się: stan zapalny dziąseł, próchnica, kamień nazębny, zapalenia przyzębia czy po prostu niewłaściwa higiena jamy ustnej.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
104
23
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?