Polub nas na Facebooku
Czytasz: Traganek – gatunki flory Polski, właściwości i działanie na ludzki organizm
menu
Polub nas na Facebooku

Traganek – gatunki flory Polski, właściwości i działanie na ludzki organizm

Traganek - ususzone zioło na stole.

Fot. svrid79 / Getty Images

Traganek ma liczne właściwości lecznicze. Roślina ta wspomaga pracę wątroby i nerek, wzmacnia układ odpornościowy, a przez to zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji, reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Traganek spożywany jest przeważnie w formie ziołowych herbat.

Traganek to rodzaj roślin, którego gatunki występują powszechnie niemal na całym świecie. Największą popularnością w Polsce cieszy się traganek szerokolistny, z którego sporządza się ziołowe herbaty. Ludowa nazwa tej rośliny to wilczy groch. Prozdrowotne działanie traganka cenione jest już od stuleci w tradycyjnej medycynie chińskiej. Przede wszystkim podkreśla się jego wzmacniające działanie na układ odpornościowy.

Co to jest traganek - właściwości i działanie na ludzki organizm

Traganek (z łac. Astragalus L.) to rodzaj roślin zaliczanych do rodziny bobowatych, który liczy sobie około 2500 gatunków.

Roślina uznawana jest za silny adaptogen, czyli stymuluje odporność człowieka na działanie czynników stresowych, odżywia i wzmacnia cały organizm, normalizuje i usprawnia różne funkcje organizmu, jednocześnie nie wykazując przy tym działań niepożądanych. Właściwości adaptogenne pozwalają na wzmocnienie i zwiększenie możliwości przystosowawczych organizmu. Traganek wspiera mechanizmy obronne organizmu, a w związku z tym zmniejsza ryzyko rozwoju rozmaitych infekcji. Pomaga organizmowi w walce z rozmaitymi stanami patologicznymi.

Roślina stanowi powszechny składnik ziołowych mieszanek używanych w leczeniu chorób wątroby i nerek ze względu na działanie ochronne i oczyszczające. Wykazuje też właściwości kardiochronne i wspomaga pracę serca. Traganek wyrównuje poziom trójglicerydów i cholesterolu oraz pozwala utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi. Dodatkowo stymuluje apetyt. 

Jakie zioła są wykorzystywane od wieków? Przekonajcie się na filmie:

Zobacz film: Medycyna staropolska - zioła lecznicze. Źródło: W dobrym stylu

Zalecany jest podczas przeziębienia, grypy, zapalenia oskrzeli lub zatok. Traganek znany jest z właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, hipotensyjnych (obniża ciśnienie tętnicze krwi). Stanowi także źródło przeciwutleniaczy, takich jak glikozydy i flawonoidy, które zapobiegają szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Dodatkowo traganek dostarcza niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników mineralnych, w tym cynku, sodu, manganu, magnezu, potasu, miedzi, żelaza. Traganek stanowi bogate źródło białek i wolnych aminokwasów, jak asparagina, arginina, prolina, kwas aminomasłowy, kanawanina, kwas glutaminowy, alanina. Od lat 80. ubiegłego stulecia trwają badania nad potwierdzeniem działania przeciwnowotworowego Astragalus, jednakże takie działanie rośliny nie zostało jak dotąd potwierdzone.

Dawkowanie traganka

Dawkowanie traganka najlepiej żeby ustalił specjalista, a jeśli ktoś decyduje się go stosować na własną rękę, powinien sugerować się zalecanymi przez producenta dawkami. W przypadku kapsułek, które najczęściej zawierają 500 mg, prawdopodobne dawkowanie to 2 kapsułki spożywane 3–4 razy dziennie. W przypadku korzenia mielonego należy 1 łyżkę surowca zalać 1 szklanką wrzącej wody i odstawić pod przykryciem do zaparzenia na 10–15 minut. Napój zaleca się spożywać 4 razy dziennie po pół szklanki. Z kolei nalewkę z traganka powinno się spożywać 2 razy na dobę po 5 ml. Nalewkę można też przyrządzić samodzielnie.

Ile kosztuje traganek?

Surowcem leczniczym traganka jest korzeń, który dostępny jest w sprzedaży w różnej formie. Nabyć można sproszkowany korzenia traganka, wyciąg płynny, czyli rozpuszczony w alkoholu, bądź wyciąg suchy w formie kapsułek lub pastylek. W ziołolecznictwie wykorzystywany jest przeważnie traganek błoniasty (z łac. Astragalus membranaceus L.), który rośnie w Chinach, Mongolii i na Syberii. Za opakowanie 100 kapsułek zapłaci się około 30 zł. Z kolei butelka 50 ml nalewki z traganka to koszt około 28 zł. Zaś 50 g mielonego korzenia kosztuje średnio 14 zł.

Pozalecznicze zastosowanie traganka

Sok z traganka wykorzystywany jest jako emulgator, zagęszczacz do lodów, a nawet pełni rolę kleju do protez dentystycznych. Korzeń traganka w krajach azjatyckich jest dość popularną przyprawą, którą dodaje się do zup i bulionów. Właściwości Astragalus doceniono także w kosmetologii. Badania pokazują, że roślina ta zawiera astraglozyd IV, który zwiększa aktywność telomerazy. Ta zaś przedłuża żywotność chromosomów i chroni DNA przed skracaniem, co jest główną przyczyną starzenia się komórek skóry. W związku z tym traganek jest składnikiem kosmetyków działających odmładzająco, regenerująco, przeciwzapalnie, antyseptycznie, wazoprotekcyjnie na skórę. Zwiększa także odporność skóry na niekorzystne czynniki środowiskowe.

Przeciwwskazania do zażywania traganka

Mimo pozytywnego działania traganka na ludzki organizm rośliny tej nie powinny stosować osoby zmagające się z chorobami autoimmunologicznymi i po przeszczepie narządów. Nie jest też zalecany kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Spożywanie traganka przez osoby niepełnoletnie i przyjmujące leki powinno być konsultowane z lekarzem lub farmaceutą. Należy unikać łączenia traganka z lekami, m.in. przeciwpłytkowymi, przeciwzakrzepowymi lub trombolitycznymi, gdyż może on wzmacniać ich działanie. Przeciwwskazaniem do stosowania traganka jest uczulenie na składniki ziela, ale zdarza się to niezwykle rzadko.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
301
26
Polecamy
Rzepik pospolity – właściwości lecznicze popularnej rośliny.
Kiedy warto stosować ziele rzepiku?
Rzepik pospolity – właściwości lecznicze popularnej rośliny. Kiedy warto stosować ziele rzepiku? Dzień Dobry TVN
Różeniec górski na depresję, zmęczenie i inne dolegliwości.
Jakie właściwości ma arktyczny korzeń?
Różeniec górski na depresję, zmęczenie i inne dolegliwości. Jakie właściwości ma arktyczny korzeń? Dzień Dobry TVN
Gorzknik kanadyjski – właściwości lecznicze i zastosowanie rośliny
Gorzknik kanadyjski – właściwości lecznicze i zastosowanie rośliny TVN zdrowie
Rdest japoński – właściwości i zastosowanie.
Jak używać rdestu japońskiego?
Rdest japoński – właściwości i zastosowanie. Jak używać rdestu japońskiego? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty