Polub nas na Facebooku
Czytasz: Choroby wątroby – objawy, choroby genetyczne i immunologiczne
menu
Polub nas na Facebooku

Choroby wątroby – objawy, choroby genetyczne i immunologiczne

NAN

Fot: ag visuell / stock.adobe.com

Wątroba pełni w naszym organizmie cztery funkcje – detoksykacyjną, metaboliczną, filtracyjną i magazynującą. Oznacza to, że aktywnie uczestniczy w procesie trawienia, termoregulacji i pozbywaniu się toksyn przez organizm. Zbyt późno rozpoznane schorzenie wątroby grozi nawet śmiercią. Niektóre objawy są nietypowe, przez co trudno jest bezpośrednio skojarzyć je z tym gruczołem i podjąć odpowiednie leczenie.

Choroby wątroby to jej niewydolność, którą można podzielić na dwie kategorie – przewlekłą i ostrą. Przewlekła charakteryzuje się trwałością i postępowym pogarszaniem stanu zdrowia. W rezultacie dochodzi m.in. do encefalopatii wątrobowej (uszkodzenia układu nerwowego) i osoczowych zaburzeń krzepnięcia. Do schorzeń w tej grupie zaliczają się: marskość wątroby, przewlekłe przetrwałe zapalenie wątroby, przewlekłe zrazikowe zapalenie wątroby, toczniopodobne zapalenie wątroby oraz nieokreślone przewlekłe zapalenie wątroby. 

Ostra niewydolność wątroby ma podobne objawy, jednak jest potencjalnie odwracalnym schorzeniem.

Choroby wątroby – przyczyny

Choroby wątroby mogą pochodzić z różnych źródeł ze względu na istotę tego gruczołu dla organizmu. Potencjalnymi przyczynami chorób wątroby mogą być: zatrucia, nadużywanie alkoholu, pasożyty (np. motylica wątrobowa) oraz zakażenie wirusowe lub bakteryjne. Poza tym, istnieją także wrodzone zaburzenia wątroby – zespół Gilberta, niedrożności wewnątrzwątrobowe czy też hemochromatoza.

Co wiesz o wątrobie? Sprawdź się w naszym quizie!

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Choroby wątroby – objawy

Choroby wątroby początkowo nie wykazują żadnych objawów, co jest niebezpieczne dla organizmu, bo w niektórych przypadkach zaczynamy być świadomi schorzenia już w jego zaawansowanym stadium. Pierwsze objawy najczęściej dotykają układu pokarmowego. 

Najpierw dochodzi do jego osłabienia, a następnie braku łaknienia, zmniejszenia masy ciała, uczucia pełności po jedzeniu, złej tolerancji tłuszczów i alkoholi, bólów brzucha (szczególnie po prawej stronie - w okolicy wątroby), wzdęć, nieprzyjemnego odbijania się po jedzeniu oraz nudności.

Zobacz film: Budowa wątroby. Źródło: 36,6

Dalsze objawy chorób wątroby są dużo poważniejsze, są to:

  • żółtaczka - zabarwienie na żółto błon śluzowych, twardówki oraz skóry wynikające ze zbyt dużej ilości bilirubiny w osoczu; prawidłowe stężenie bilirubiny to poniżej 1 mg/dl, natomiast do żółtaczki dochodzi, jeśli ta liczba zwiększa się dwu- lub trzykrotnie,
  • powiększenie wątroby (hepatomegalia) – może być objawem nie tylko niewydolności gruczołu, ale też zapalenia wątroby, zespołu Budda-Chiariego, raka wątroby, mononukleozy zakaźnej oraz uszkodzenia polekowego wątroby,
  • ból stawów – objaw nietypowy, wynikający najczęściej z autoimmunologicznego zapalenia wątroby,
  • przewlekłe zmęczenie i problemy z koncentracją,
  • zanik mięśni,
  • nieprawidłowe krzepnięcie krwi,
  • cholestaza - niewłaściwy odpływ żółci prowadzący do ciągłego świądu w okolicy wątroby,
  • obrzęki wokół kostek nóg,
  • żylaki przełyku i odbytu,
  • powiększenie brzucha w wyniku wodobrzusza – nadmiernego nagromadzenia płynu w jamie otrzewnej,
  • ginekomastia – problem mężczyzn polegający na patologicznym powiększeniu sutka oraz brodawek, a także nierzadko zmianą kolorytu brodawek na jaśniejszy (żeński),
  • kobiety w wyniku chorób wątroby mogą cierpieć na zaburzenie menstruacji.

Ostra niewydolność wątroby ma podobne objawy, z tym, że dochodzą do nich zaburzenia psychiczne i neurologiczne, co nie pozwala na logiczny kontakt z chorą osobą. Kolejnym zaawansowanym objawem chorób wątroby może być głębokie zaburzenie metaboliczne (kwasica metaboliczna), co bezpośrednio prowadzi do zgonu.

Choroby wątroby – profilaktyka

Jeżeli będziemy dbać o naszą wątrobę w życiu codziennym, nie powinniśmy mieć problemów z jej chorobami. Wątroba potrafi regenerować się sama, jednak nie możemy jej nieustannie obciążać szkodliwymi czynnikami, tj. alkoholem i innymi używkami, ciężkostrawnymi, tłustymi posiłkami. Jeżeli nie jest to lek na receptę w ramach farmakoterapii, należy też unikać leków obciążających wątrobę. Lekarze zalecają też okresowe szczepienia przeciwko WZW typu B.

Choroby wątroby – leczenie

Zarówno ostra, jak i przewlekła niewydolność wątroby wymaga diety ubogiej w białka (maksymalnie 0,8-1,2 g białka kg masy ciała na dobę). Próbuje się też zwalczać poważne objawy schorzeń wątroby drogą farmakologiczną, jednak w dalszej perspektywie najczęściej nie przynosi to spodziewanego efektu. 

Ostateczną metodą na leczenie chorób wątroby jest transplantacja tego gruczołu. Może ona zostać wykonana jedynie w momencie, gdy zawodzą wszystkie inne formy leczenia oraz u osoby można zaobserwować objawy świadczące o zaawansowanym stadium niewydolności wątroby. Przeszczep musi zostać przeprowadzony możliwie jak najszybciej, by zwiększyć szanse chorej osoby na przeżycie. Według statystyk po transplantacji do zdrowia wraca około 60 % ludzi.

Zobacz film: Przeszczep wątroby u dziecka. Źródło 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
108
13
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni