Syrop prawoślazowy w ciąży to tani i skuteczny sposób na chrypkę i ból gardła. Mimo to nie powinien być stosowany na własną rękę. Wykazuje działanie łagodzące kaszel oraz osłaniające błonę śluzową jamy ustnej i gardła. Najczęściej wykorzystywany jest w przebiegu przeziębienia i grypy. Zanim sięgnie się po syrop prawoślazowy warto podjąć leczenie z użyciem domowych rozwiązań, takich jak syrop z cebuli i czosnku oraz inhalacje.
Co zawiera syrop prawoślazowy?
Syrop prawoślazowy wytwarzany jest z rośliny o nazwie prawoślaz lekarski (łac. Althaea officinalis), która należy do rodziny ślazowatych. Pochodzi z obszaru morza śródziemnomorskiego, ale ze względu na swoje cenne właściwości jest powszechnie uprawiana w Polsce. Surowcem zielarskim jest korzeń prawoślazu (łac. Radix Althaeae) i jego liść (łac. Althaeae folium). W pierwszym z nich głównym składnikiem czynnym jest śluz. Dodatkowo korzeń zawiera m.in. pektyny (zmniejszają wchłanianie cholesterolu i mają działanie bakteriobójcze), skrobię, sacharozę, olej tłusty, asparaginę, związki białkowe, betainę i składniki mineralne (cynk, selen, wapń, fosfor, żelazo). Liść także stanowi dobre źródło śluzu, a także kwasów organicznych i związków flawonowych. Roślina osiąga wysokość 150–160 cm i sezonowo kwitnie. Charakteryzuje się różowo-białymi kwiatami o średnicy do 5 cm.
Syrop prawoślazowy zawiera wodny macerat z korzenia prawoślazu. Śluz w nim zawarty tworzy roztwory koloidalne, które pokrywają błony śluzowe cienką warstwą i działają na nie ochronnie. Ma delikatny miodowy smak. Często występuje w połączeniu z sokiem malinowym. Niestety część oferowanych w sprzedaży syropów prawoślazowych zawiera alkohol etylowy, dlatego też przyszła mama dokonując wyboru, powinna dokładnie czytać ulotki. Innym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie syropu prawoślazowego. W tym celu wykorzystuje się sproszkowany korzeń rośliny. Opakowanie 50 g kosztuje około 3 zł. Do 500 ml zagotowanej wody dodaje się jedną łyżkę proszku. Następnie miksturę dokładnie się miesza, odstawia na pół godziny pod przykryciem do zaparzenia i odcedza.
Czy można stosować syrop prawoślazowy w ciąży?
Syrop prawoślazowy to farmaceutyk zaliczany do grona leków wydawanych bez recepty lekarskiej, czyli OTC (ang. over-the-counter drug). Butelka 125 ml kosztuje około 4 zł. Jest to jeden z najbardziej popularnych syropów na kaszel, który w medycynie naturalnej znany jest już od dawna. Syrop prawoślazowy w ciąży nie może być stosowany bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem lub farmaceutą i wymaga szczególnej ostrożności. Jak dotąd nie został przebadany pod względem bezpieczeństwa dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. W związku z brakiem wystarczających danych decyzję o jego stosowaniu podczas ciąży przyszła mam powinna podjąć razem z lekarzem.
Maksymalna dawka syropu to łyżka stołowa (15 ml) 3 razy dziennie, najlepiej po posiłku. Warto pamiętać, że jeśli kaszel nie ustępuje po 3 dniach od rozpoczęcia kuracji, należy ponownie odwiedzić lekarza.
Na co pomaga syrop prawoślazowy w ciąży?
Syrop prawoślazowy stosowany jest podczas stanów zapalnych jamy ustnej i gardła, którym towarzyszy chrypka i kaszel. Kaszel jest naturalnym odruchem obronnym organizmu, który pomaga oczyścić drogi oddechowe z zalegających i drażniących je zanieczyszczeń. Objaw ten, mimo że bardzo pospolity, może okazać się uciążliwy dla przyszłej matki. Towarzyszące długim napadom kaszlu nieprzyjemne wstrząsy ciała mogą nawet odpowiadać za pojawienie się przedwczesnych skurczy macicy. Ponadto utrudnia on oddychanie i zakłóca odpoczynek, a także może przynieść poważniejsze konsekwencje. Utrzymujący się długo silny napad kaszlu może odpowiadać za omdlenie. Na szczęście objaw ten nie niesie za sobą negatywnych konsekwencji dla rozwijającego się płodu.
Syrop prawoślazowy w ciąży stosowany jest przede wszystkim na kaszel suchy, czyli tzw. nieproduktywny. Ma silne działanie zmiękczające, powlekające, łagodzące, przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, rozkurczowe i osłaniające. Nawilżając śluzówkę, zmniejsza odruch kaszlu. Rozrzedza zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę, ułatwiając jej usunięcie przez odkrztuszanie, dlatego może być stosowany przez ciężarne także w przypadku kaszlu mokrego. Warstwa ochronna śluzu na powierzchni błon śluzowych górnych dróg oddechowych może hamować rozwój drobnoustrojów i łagodzić stany zapalne. Ekstrakty z korzenia wykazują również efekt przeciwzapalny dzięki uwalnianiu wolnego tlenu i leukotrienów z białych ciałek krwi. Syrop prawoślazowy łagodzi wszelkie podrażnienia jamy ustnej. Ponadto jest skuteczny przy leczeniu anginy, zgagi, nadkwasoty żołądka, zaparć i zaburzenia czynności przewodu pokarmowego. Zmniejsza liczbę potencjalnie patogennych mikroorganizmów w układzie trawiennym. Pozytywne efekty uzyskuje się także w leczeniu stanów zapalnych skóry oraz powiek i spojówek.
Bibliografia:
1. Kohlmünzer S., Farmakognozja: podręcznik dla studentów farmacji, Warszawa, PZWL, 2003.
2. Nowak G., Nawrot J., Surowce roślinne i związki naturalne stosowane w chorobach układu oddechowego, „Herba Polonica”, 2009, 55(4), s. 178-213.
3. Krajewska J., Prawoślaz lekarski (Althaea officinalis) tradycyjne zastosowanie i nowe perspektywy, „Lek w Polsce”, 2014, 24(10), s. 21-25.