Polub nas na Facebooku
Czytasz: Święta pachnące bakaliami. Dlaczego warto o nich pamiętać nie tylko od święta? 
menu
Polub nas na Facebooku

Święta pachnące bakaliami. Dlaczego warto o nich pamiętać nie tylko od święta? 

Bakalie

Fot: 5PH / gettyimages.com

Bakalie to podstawa wielu świątecznych dań. Dodawane są do sernika czy kutii. Świetnie smakują same w połączeniu z owsianką lub jogurtem. Mimo że są łatwo dostępne i bardzo słodkie, to zazwyczaj przypominamy sobie o nich w okolicy Bożego Narodzenia. A szkoda! Dlaczego warto wprowadzić bakalie do codziennej diety?

Bakalie to znacznie więcej niż tylko dodatek do ciast. Stanowią doskonałe źródło witamin i minerałów, bez których organizm bardzo potrzebuje. Zawierają także sporo błonnika, potasu czy wapnia. Jedzone regularnie wzmocnią odporność, poprawią pamięć i ułatwią koncentrację. To jednak nie koniec ich prozdrowotnych właściwości. Które bakalie są najzdrowsze i najsmaczniejsze?

Morele – wyregulują ciśnienie i poprawią pracę serca

Morele to przede wszystkim bogactwo potasu. W 100 gramach tych suszonych owoców znajduje się aż 1666 mg tego pierwiastka, który wspomaga pracę serca oraz reguluje ciśnienie krwi. O morelach warto pamiętać także ze względu na witaminę A (mają jej najwięcej ze wszystkich bakali) oraz PP. Pierwsza poprawia wygląd skóry oraz wzrok, druga pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Dodatkowo jest niezbędna do syntezy hormonów. Wspomaga także funkcjonowanie układu nerwowego. Morele szczególnie polecane są osobom uprawiającym sport, ponieważ chronią przed zakwaszeniem organizmu.

Daktyle – dla chorych na anemię

Daktyle zawierają bardzo dużo folianów, których potrzebują przede wszystkim kobiety w ciąży. Mają one olbrzymi wpływ na rozwój cewy nerwowej, z której powstaje mózg oraz rdzeń kręgowy dziecka. Po daktyle powinny sięgnąć osoby chorujące na anemię. Owoce te są dobrym źródłem salicylanów, które działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Daktyle zawierają też magnez (wspomaga pracę serca, mięśni oraz ułatwia koncentrację) oraz witaminę PP.

Rodzynki - dla mocnych zębów i zdrowej tarczycy

Sułtanki czy koryntki? To, po które sięgniemy nie ma większego znaczenia. Wszystkie rodzynki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i chroni przed zaparciami. w rodzynkach znajduje się jod. Pierwiastek ten wspomaga pracę tarczycy, dlatego też o rodzynkach powinny pamiętać osoby, które mają problemu z tym gruczołem. Dostarczają także fosforu, który wchodzi w skład kości i zębów.

Jak nie przytyć w święta? Odpowiedź znajdziesz w filmie: 

Zobacz film: Jak nie przytyć w święta? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Figi - skuteczne w walce z osteoporozą

Mają zdecydowanie najwięcej błonnika ze wszystkich bakalii. Tym samym doskonale poradzą sobie ze świątecznym przejedzeniem. Figi to świetna przekąska polecana szczególnie paniom w okresie menopauzy. Figi dostarczają bowiem wapnia i magnezu, które wzmacniają kości i chronią przed osteoporozą. Figi są bogatym źródłem potasu, fosforu i jodu.

Migdały – dla sprawnego mózgu

Zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Są one szczególnie cenne, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu, chronią przed zwałem serca oraz udarem. Migdały są doskonałym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B2, PP i folianów. Wspierają one pracę układu nerwowego oraz poprawiają pamięć. Zawierają także witaminę E, która spowalnia starzenie się organizmu i nie dopuszcza do rozwoju zmian nowotworowych.

Orzechy włoskie – zdrowe kalorie

Podobnie jak migdały są bogatym źródłem kwasów omega 3 i 6. To zdrowe tłuszcze, które chronią przed miażdżycą oraz poprawiają pracę mózgu. Niektóre badania pokazują, że jedzone regularnie mogą uchronić przed choroba Alzheimera. Są bogatym źródłem soli mineralnych, zwłaszcza fosforu i wapnia. Orzechy włoskie zawierają też sporo witamin, najwięcej B1, B6, C i E. Zawierają też przeciwutleniacze, które hamują rozwój nowotworów.

Warto zaznaczyć, że nie trzeba ograniczać się tylko do orzechów włoskich. Jeśli ich smak nie do końca nam odpowiada z powodzeniem możemy sięgnąć po orzechy laskowe (zawierają bardzo dużo kwasu foliowego), pistacjowe (wyróżniają się ilością witamin z grupy B), czy nawet brazylijski (mają spor selenu, którego potrzebuje tarczyca). Wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań!

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Które orzechy są lepsze pekan czy włoskie? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Suszone śliwki - nie tylko na lepsze trawienie

Są doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego.  Dostarczają także potasu, żelaza oraz witaminy C, która wzmacnia odporność. Ponadto śliwki suszone zawierają duże ilości związków polifenolowych (kwasów fenolowych, flawonoli, antocyjanów), które są silnymi antyoksydantami. Więcej informacji o tych owocach znajdziesz tutaj: Śliwki suszone – wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?