Choć wciąż mamy do czynienia z pandemią koronawirusa, coraz cieplejsze i dłuższe dni zachęcają do organizowania grilla. Oczywiście nie trzeba od razu wyprawiać garden party. Niemniej obiad przyrządzony w taki właśnie sposób z pewnością umili nam dzień. Warto jednak wiedzieć, że istnieje kilka reguł zdrowego grillowania. Jakie zasady znajdą się w takim kodeksie? Najważniejsze zasady przedstawia Mateusz Durbas - dietetyk kliniczny i sportowy.
Przeczytaj też: Przepisy na zdrowe potrawy z grilla z programu 36,6°C
Jaki grill najlepiej wybrać?
Temat grillowania należy zacząć od poruszenia kwestii wyboru odpowiedniego sprzętu. W dzisiejszych czasach mamy bowiem do wyboru wiele urządzeń, w tym między innymi tradycyjne modele z wykorzystaniem węgla drzewnego, elektryczne, gazowe czy jednorazowe. Który okaże się strzałem w zdrowotną dziesiątkę? Zdecydowanie nie ostatni typ, ponieważ stworzony jest z tworzywa sztucznego. Dobrym zakupem będzie natomiast grill elektryczny lub gazowy. Dlaczego? A chociażby dlatego, ze zapewnia lepszą formę obróbki termicznej, aniżeli tradycyjny. Chodzi przede wszystkim o ograniczenia powstawania szkodliwych dla naszego zdrowia związków chemicznych. Tłuszcz, który kapie z mięsa nie trafia bezpośrednio do ognia czy żaru, lecz do specjalnego pojemnika. Dzięki temu nie wchodzi on w reakcje z bardzo wysoką temperaturą.
Przeczytaj też: Test: Węglowy, elektryczny, a może gazowy? Który grill jest najlepszy?
Jak zdrowo grillować?
Większość z nas korzysta jednak z tradycyjnych grillów. W jaki więc sposób przyrządzać potrawy, by zapobiegać powstawaniu szkodliwych związków?
Starajmy się unikać grillowania w ogniu. Nad żarem tak, natomiast nigdy nie w płomieniu nad ogniem. Ustawiajmy więc grilla na maksymalnie możliwej wysokości – chodzi o ruszt. Rozpocznijmy cały proces grillowania dopiero wtedy, gdy zgaśnie płomień i grillujmy nad gorącym żarem. To oczywiście spowoduje, że taki proces będzie trwał nieco dłużej. Niemniej jednak ograniczy to powstawanie niekorzystnych dla naszego zdrowia związków chemicznych – tłumaczy Mateusz Durbas.
Ruszt czy tacka – co wybrać podczas grillowania?
Nasz ekspert zdecydowanie wskazuje na tacki. Możesz wybrać te ze stali szlachetnej albo żeliwne. Alternatywę stanowią też różnego rodzaju maty z włókna szklanego. Jakie są ich zalety? Produkty te są wielorazowego użytku, w przeciwieństwie do tacek aluminiowych. Poza tym wybierając aluminiowe, ryzykujesz, że aluminium może przedostać się do twojego posiłku.
Przeczytaj też: Jak skutecznie i w prosty sposób wyczyścić grilla?
Co wybrać na grilla?
Podczas grillowania na stole nie powinno zabraknąć warzyw. Chcesz warzywa lub owoce wrzucić na ruszt? Żaden problem, ale pamiętaj, że sam proces grillowania powoduje straty witamin. Dobrze więc zaserwować także różnokolorowe, świeże sałatki.
Jeśli chodzi o witaminy rozpuszczalne w wodzie, a mianowicie witaminy z grupy B czy witaminę C, są to straty na poziomie od 30 do 40 procent. Natomiast w przypadku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminy z grupy A, D, E oraz K jest to utrata na poziomie do 50 procent. To daje nam mimo wszystko mniejszą stratę, niż w przypadku gotowania – dodaje dietetyk.
A jakie mięso wybrać? Ekspert wskazuje na chude i dobrej jakości. Może to być między innymi mięso drobiowe lub chude mięso wieprzowe.
Jaką marynatę na grilla wybrać?
A co z marynatami? Oczywiście najlepiej przygotować je samemu. Jeśli jednak wolisz sięgnąć po gotowe produkty, pamiętaj by czytać ich skład. Najlepiej wybierać te, które bazują na ziołach. Sól powinna znajdować się na końcu listy składników. Tego typu produkty nie powinny mieć na etykiecie wymienionego glutaminianu sodu, ani dodatku cukru. Nie warto również wybierać już zamarynowanego mięsa, dlatego że może ono zawierać dużo soli i nieznane związki. Często też jego kaloryczność będzie większa.
Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz ten materiał!