Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepisy na zdrowe potrawy z grilla z programu 36,6°C
menu
Polub nas na Facebooku

Przepisy na zdrowe potrawy z grilla z programu 36,6°C

Kobieta, która grilluje warzywa

Fot: Viktorcvetkovic / gettyimages.com

Zdrowa kuchnia wcale nie musi być nudna! W ramach akcji #jembozdrowe przekonują się o tym zarówno dzieci, jak i rodzice. Poznajcie sprawdzone i naprawdę smaczne przepisy na potrawy z grilla. 

Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Dzieje się tak ponieważ w ich diecie dominują żywność wysokoprzetworzona, słodkie napoje i słodycze. Jeśli nic się nie zmieni nasze dzieci w przyszłości będą chorowały na cukrzycę, miażdżycę oraz nowotwory. 

Aby ta ponura wizja nie stała się faktem Ewa Drzyzga zorganizowała akcję #jembozdrowe. Jej celem jest przekonanie dzieci - a także rodziców - do zmiany nawyków żywieniowych. W ostatnim odcinku programu 36,6°C Jan Kuroń pokazywał, że dania z grilla mogą być smaczne i zdrowe. Poniżej znajdziecie przepisy na potrawy przygotowywane w programie!  

Szaszłyki rybno-warzywne:

  • filet z dorsza około 100g
  • papryka
  • cebula biała
  • cebula czerwona
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • oregano

Godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania szaszłyków włożyć patyczki do szaszłyków do zimnej wody. Krewetki oczyścić. Dorsza i warzywa pokroić w grubą kostkę. Nadziewać na patyczki naprzemiennie rybę, warzywa i krewetki. Grillować szaszłyk kilka minut aż warzywa zmiękną, a ryba napęcznieje. Skropić kilkoma kroplami soku z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.

Pieczarki faszerowane

  • 7-8 kapeluszy pieczarek
  • pół kostki sera feta
  • 100g twarożku
  • kilka łyżeczek posiekanej cebulki zielonej
  • kilka kropli soku z cytryny do smaku
  • sól
  • pieprz

Pieczarki oczyścić. Faszerować wymieszanym serem feta z twarożkiem, zieloną cebulką i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Grillować kilka minut aż pieczarki zmiękną.

Skrzydełka z kalafiora

  • około 10 łyżek płatków ryżowych zalanych wodą
  • około 7-8 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Każdą różyczkę kalafiora zanurzyć w rozmoczonych płatkach ryżowych, a następnie w bułce tartej. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Grillować kilka minut z każdej strony, aż panierka na skrzydełkach przyrumieni się.

Grillowane jabłka z bakaliami i miodem

  • 1 jabłko
  • garść ulubionych bakalii: np. orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, suszone owoce
  • kilka kropli soku z cytryny

Odkroić z jabłka górną część, która staje się pokrywką. Wydrążyć jabłko tak, żeby usunąć ogryzek, ale nie uszkodzić skórki. Do środka wrzucić bakalie wymieszane z miodem i pozostałą częścią jabłka. Przykryć górną częścią jabłka i grillować kilka minut aż zmięknie.

Ananas z miodem

  • 1 ananas
  • kilka łyżek miodu
  • ananasa pokroić w plastry i grillować kilka minut aż zmięknie po czym polać miodem.

Sałatka „jem bo zdrowe”

  • sałata lodowa
  • papryka pokrojona w kostkę
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę

Dressing: Dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy, ząbek czosnku , kilka kropli soku z cytryn. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?