Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sok z kiszonego buraka - naturalny probiotyk na wzmocnienie odporności. Prosty przepis
menu
Polub nas na Facebooku

Sok z kiszonego buraka - naturalny probiotyk na wzmocnienie odporności. Prosty przepis

Getty Images

Sok kiszony z buraków najlepiej stosować codziennie, by skorzystać z jego właściwości. Wpływa on pozytywnie m.in. na układ krwionośny, pokarmowy i nerwowy. Może obniżać poziom tłuszczów we krwi oraz wzmacniać układ kostny. Przepis na sok z buraków kiszonych jest prosty i ma niewiele składników.

Sok z kiszonego buraka, tak jak sok z innych kiszonych produktów, np. kapusty czy ogórków, ma właściwości prozdrowotne dzięki niskiemu (kwaśnemu) odczynowi pH, a także zawartości pożytecznych bakterii. Dzięki tym cechom sok z kiszonego buraka czerwonego może pozytywnie wpływać na organizm, jeśli stosuje się go regularnie przez długi czas.

Zobacz, jak zrobić sok z kiszonych buraków z rozgrzewającym cynamonem:

Źródło: X-news

Sok z kiszonych buraków: właściwości lecznicze i zastosowanie

Sok z kiszonego buraka właściwości lecznicze zawdzięcza zawartości kwasu mlekowego, a także witamin i minerałów. Duża ilość kwasu mlekowego wiąże się z zawartością w soku z kiszonych buraków pałeczek tego kwasu, dzięki czemu jest on naturalnym probiotykiem. Pozytywnie wpływa to na naturalną florę bakteryjną jelit, ponieważ jest ona stymulowana do rozwoju. Dzięki temu sok z kiszonych buraków właściwości ma także ochronne i wspierające układ odpornościowy (barierę jelitową). Regularnie pity sok z kiszonych buraków zmniejsza ryzyko infekcji.

Witaminy i minerały zawarte w soku z kiszonych buraków to:

  • wapń, potas, żelazo, magnez oraz fosfor.

Tak bogaty skład oddziałuje na organizm kompleksowo. Pozwala zachować na dłużej młody wygląd, dba o wzrok, a także o układ krwionośny. Pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy oraz układ kostny. Sok z kiszonych buraków w ciąży jest pożyteczny ze względu na zawartość m.in. kwasu foliowego, ważnego składnika dla rozwoju układu nerwowego płodu, a także zawartość żelaza, które chroni przed anemią ciążową.

Sok z kiszonego buraka przyspiesza wydalanie z organizmu kwasu moczowego. Tego rodzaju detoksykacja stanowi profilaktykę kamicy nerkowej oraz wspiera leczenie chorób reumatycznych. Wspomaga także odchudzanie. Redukcja masy ciała może być szybsza też dlatego, że sok z kiszonych buraków pozytywnie wpływa na trawienie i zmniejsza poziom cholesterolu.

Betanina zawarta w soku z buraków kiszonych ma właściwości przeciwutleniające. Oznacza to, że chroni ona komórki przed rakiem. Substancja ta może być stosowana w profilaktyce nowotworów oraz wspomagająco w ich leczeniu (zwłaszcza raka pęcherza, raka żołądka i raka jelita grubego).

Sok z kiszonych buraków a cukrzyca

Sok kiszony z buraków mogą pić diabetycy, ale powinni zrezygnować z jego dosładzania lub słodzić go naturalnymi słodzikami, np. stewią czy erytrolem. Dla tej grupy osób szczególnie pozytywnym działaniem jest ochrona układu krwionośnego oraz obniżenie cholesterolu.

Cukrzycy powinni jednak unikać jedzenia gotowanych buraków, ponieważ ich indeks glikemiczny jest wysoki, co skutkuje dużym i szybkim wzrostem stężenia glukozy we krwi.

Sok z kiszonych buraków: ile pić i jak? Dawkowanie soku z kiszonych buraków

Jak pić sok w kiszonych buraków? Najlepiej regularnie co dzień w dwóch dawkach po pół szklanki. Taka kuracja powinna trwać od 2 do 3 tygodni. Sok z kiszonych buraków przechowuje się w lodówce, ale kiszenie powinno odbywać się w temperaturze pokojowej.

Lubisz soki warzywne?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Jak zrobić sok z kiszonych buraków? Przepis i jak poznać pleśń

Sok z kiszonego buraka przyrządza się z niewielu składników. Ich lista to:

  • 3 kilogramy obranych czerwonych buraków,
  • 4 litry przegotowanej wody,
  • kromka żytniego chleba na zakwasie – do kolejnych porcji przyrządzanego soku kiszonego z buraków można użyć soku z poprzedniej partii,
  • 2 główki czosnku,
  • 10-15 ziarenek ziela angielskiego,
  • czarny mielony pieprz,
  • opcjonalnie sól – 2-3 łyżki.

Oprócz tego potrzeba odpowiedniego naczynia, by sok kiszony z buraków przyrządzić. Najlepszy do tego celu jest naczynie kamionkowe o pojemności 5 czy 6 litrów, by od razu zrobić dużą porcję soku (można go przechowywać nawet kilkanaście dni w lodówce). Naczynie od słoika jest lepsze dlatego, że składniki na sok kiszony w buraków można dociążyć talerzykiem i w ten sposób zminimalizować ryzyko, że podczas fermentacji zacznie pleśnieć.

Sposób przyrządzenia soku z kiszonych buraków:

Buraki obrać i pokroić w plastry. Główki czosnku bez obierania przekroić na pół.

Ułożyć na dnie słoika pół główki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy, włożyć część buraków, ponownie czosnek i przyprawy i tak do wyczerpania składników, każdą warstwę popieprzyć. Na wierzchu ułożyć kromkę chleba na zakwasie (najlepiej wcześniej podsuszonego).

Naczynie kamionkowe zalać przegotowaną i ostudzoną wodą z solą, a następnie dociążyć czystym, wyparzonym we wrzątku i osuszonym talerzykiem.

Naczynie nakryć gazą lub ściereczką i odstawić na od 4 do 7 dni w temperaturze pokojowej.

W trakcie fermentacji ważne jest, by wszystkie składniki były zanurzone pod wodą, w przeciwnym razie sok może spleśnieć i trzeba go będzie wyrzucić.

Na soku z kiszonych buraków pleśń pojawia się wtedy, gdy niezanurzone składniki mają kontakt z powietrzem. Pleśń można rozpoznać po jej początkowo niewielkich skupiskach, np. białych kropeczkach na powierzchni soku. Z czasem rozwija się i zajmuje coraz większą powierzchnię. Spleśniały sok ma stęchły zapach. Najlepiej w takim wypadku sok z kiszonego buraka wylać i zrobić nowy.

Zobacz film: Kiszona kapusta królowa każdej pory roku. Źródło: Dzień Dobry TVN.



Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2823
61
Komentarze (21)
Kaska
Ja na wzmocnienie i odporność piję mieszankę ziół rosypine
Czytaj całość
Zocha
Dodaję tylko liść laurowy,czosnek wg.uznania i pieprz cały.Kiszę zamkniętych słojach 4,5ltr.Na taki słój ok.łyżki soli i przegotowana chłodna woda.Słój musi być zamknięty bo lubi się zbierać pleśń,która powoduje że musimy to wyrzucić-rakotwórczość.Po ok.tygodniu jest gotowe.Trzeba uważać przy otwieraniu słoja,bo lubi wykipieć.
Czytaj całość
mola
bez chleba też wychodzi, tylko musi kisnąć co najmniej 10 dni.
Czytaj całość
lolka
bez chleba, też wychodzi :)
Czytaj całość
Bas
JA kisze buraki bez chleba ,..dodaje tylko lisc laurowy, ziele angielskie , czosnek i sol himalajska
Czytaj całość
Pycha
Ja kisze dokładnie tak samo jak ogórki. I tak samo przechowuje. Sok wypijam za każdym razem jak otwieram nowy słoik. A jemy ich sporo. Szczególnie syn. Na kanapki, do sałatek i obiadu. Jemy jak ogórki. Sok z kiszonych buraków jest bardzo ciemny i lekko gesty.
Czytaj całość
Doda
Ja robie bez soli
Czytaj całość
Mariusz
Witam, ja kisiłem z 3 dni. Zlałem sok, buraczki podgotowałem starłem na wiórki, skroiłem cebulę ipaprykę na paski, dodałem sól, cukier i ocet plus oliwa i zrobiłem pyszną sałatkę w słoikach :) Polecam.
Czytaj całość
ONA
SOK PRZEPYSZNY,SEN GŁĘBOKI I SPOKOJNY. JA ZALEWAŁAM BURAKI GORĄCĄ WODĄ,SZYBKO SIĘ KISIŁY.POLECAM:)
Czytaj całość
RobsoN69
Do: Darek: Co to jest " Bąba " ?
Czytaj całość
darek
Witam ja zamiast pieprzu daje czarnuszkę, imbir i kurkumę bąba witamin pycha
Czytaj całość
Redakcja serwisu
Dziękujemy Ivy za zwrócenie uwagi, artykuł został zweryfikowany i poprawiony.
Czytaj całość
Ivy
Jak ktoś twierdzi, że witamina PP, to kwas foliowy, to chyba czytanie reszty artykułu mija się z celem. Może tam być bzdura na bzdurze
Czytaj całość
Krzemyki4
Witam, zrobiłam po raz pierwszy w słoju 3 l. Stał 3 tyg. na oknie. Sok wyszedł przepyszny...
Czytaj całość
Basia
Ja swój wypiłam po prawie 3 miesiącach w lodówce i był bardzo snaczny
Czytaj całość
wuj
Sok z kiszonych buraków ,w zamkniętych słoikach, można w lodówce przechowywać dłużej niż napisano. Mój dotychczasowy rekord, to 1,5 miesiąca, bez zauważalnych zmian właściwości. Wynika stąd, że czas ten w miarę potrzeby, można jeszcze przedłużyć.
Czytaj całość
ala 51
ala 51 pije codziennie male 2 szklanki tego soku tylko ze robie go inaczej buraki,liscie laurowe,ziele angielskie.czosnek sol morska do przegotowanej letniej wody i jest pycha oczywiscie moje samopoczucie lepsze i skonczyl sie moj problem ze spaniem przesypiam cala noc polecam i pozdrawiam
Czytaj całość
Michu
Właśnie zrobilismy pierwszy raz od tygodnia pijemy smakuje wspaniale, dzieci pierwsze co po obudzeniu chcą wypić swoją dawkę, od razu nastawiliśmy drugą porcję do kiszenia. Polecam wszystkim bo to samo zdrowie.
Czytaj całość
Hania48
Hehe, w przyszłym roku pół ogródka obsadzę burakami i będę zmuszać małżonka do picia!
Czytaj całość
Baśka35
brzmi dziwnie. ja lubie sluchac o takich nowinkach, al enie wiem. sok z kiszonego buraka brzmi dziwnie. super, ze pomaga na cholesterol, moze maz nie będzie sie stawiał przy piciu! ja z kolei musze sie przestawić i pic go duzo, skoro ma duzzo kwasu foliowego. chcialabym zajsc w ciaze już, no i wiadomo, trzeba zadbac o rozwoj dziecka!
Czytaj całość
Fanbu rak
Piję od 2 lat codziennie. Jest git.
Czytaj całość
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?