Żywność dostępna w sklepach nie zawsze jest zdrowa. Na odwrocie każdego produktu znajdziemy informacje, z czego powstał i co ma w składzie. Aby wybierać świadomie należy nauczyć się czytać etykiety. Co oznaczają substancje E?
Numer E widoczny na etykiecie produktu oznacza kod chemiczny dodatku do żywności. Lista E jest bardzo długa, ale konsumenci mają do niej pełen dostęp. Znajdziecie ją m. in. TUTAJ. Numery E można podzielić:
- numery 100–199 są to barwniki;
- numery 200–299 są to konserwanty;
- numery 300–399 są to przeciwutleniacze i regulatory kwasowości;
- numery 400–499 to emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.;
- numery 500–599 to środki pomocnicze;
- numery 600–699 wzmacniacze smaku;
- numery 900–999 środki słodzące, nabłyszczające i inne;
- numery 1000–1999 stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne.
Niestety nie wszystkie substancje, które są dodawane do żywności są bezpieczne. Wiele z nich zostało zabronionych w krajach UE czy w USA, ale niekoniecznie w Polsce. Dlaczego tak się stało? Dopuszczalne w Polsce ilości dodatków do żywności określają rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. Lista ta ma być weryfikowana i do 2020 r. zaktualizowana. Więcej na ten temat znajdziecie na filmie poniżej. Zobaczcie, dlaczego producentom opłaca się używać tego typu substancji:
Do najgroźniejszych substancji E należących do grupy barwników zaliczamy:
- E102 - tartrazynę, która może powodować problemy z koncentracją oraz bezsenność;
- E104 - żółcień chinolinową, która może wywoływać reakcje alergiczne skóry;
- E110 - żółcień pomarańczową, wywołującą duszności, pokrzywkę, wysypkę;
- E122 - azorubinę, która powoduje obrzęk ciała;
- E123 - amarant, który ma działanie mutagenne;
- E124 - czerwień koszalinową, która ma działania pobudzające i może powodować nadpobudliwość u dzieci;
- E127 - erytrozyna, może ona powodować dekoncentrację, trudności w nauce, jest także niebezpieczna dla osób z chorą tarczycą;
- E129 - czerwień allura, która wzmaga dolegliwości u astmatyków;
- E131 - błękit patentowy powoduje wydzielanie histaminy, może przez co być niebezpieczny dla alergików;
- E132 - indygotyn, który jest podejrzewany o działanie rakotwórcze;
- E151 - czerwień brylantowa, która jest szczególnie niebezpieczna dla osób nadwrażliwych na salicylany. W jelicie jest przekształcana do szkodliwych związków;
- E161g (kantaksantyna) - różowy barwnik, który odkłada się w warstwach skóry, może wywoływać niepożądane reakcje skórne. Jego użycie do celów spożywczych jest zakazane w niektórych krajach;
- E173 - aluminium, które może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc, jest także toksyczne dla układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego.
Gdzie znajdziecie barwniki spożywcze? Odpowiedź tutaj: Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Do najgroźniejszych substancji E należących do grupy konserwantów zaliczamy:
- E210 - kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E212, E213), które podrażniają śluzówkę żołądka i jelit, mogą powodować pojawienie się reakcji alergicznych, a także niebezpieczne dla osób uczulonych na aspirynę;
- E214 - ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego, który może wywoływać skurcze mięśni oraz powodować odurzenie, a obecny jest m. in. w paście do zębów i przetworach rybnych;
- E220 - dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228), które przyczyniają się do utraty witaminy B12 oraz ataków astmy i bólu głowy;
- E230 bifenyl, E231 ortofenylofenol, E232 ortofenylofenolan sodu, które są stosowane do impregnacji skórek owoców cytrusowych, a które mogą powodować reakcje alergiczne;
- E249 azotyn III potasu, E249 i E250 azotyn III sodu, E251 azotan V sodu i E252 azotan V potas, które występują w mięsie i powodują: powstawanie nowotworów, astmy, zapalenia nerek oraz pojawienie się zawrotów głowy, problemów behawioralnych,
Do najgroźniejszych substancji E należących do grupy przeciwutleniaczy zaliczamy:
- E310 galusan propyl, E311 galusan oktylu, E312 galusan dodecylu, które znajdziemy m. in. w gumie do żucia, a które mogą powodować reakcje alergiczne;
- E320 BHA, E321 BH podnoszą poziom cholesterolu we krwi;
- E335 winiany sodu, E336 winiany potasu - mogą powodować biegunkę.
Do najgroźniejszych substancji E należących do grupy emulgatorów zaliczamy:
- E400 - kwas alginowy, który jest niebezpieczny dla ciężarnych, gdyż wypłukuje z organizmu cenne minerały;
- E407 - karagen, który powoduje wrzody układu pokarmowego oraz zmniejszenie wchłaniania składników mineralnych;
- E450 - difosforany, które zmniejszają przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia, pogłebiają osteoporozę oraz pogarszają metablizm;
- E461 - metyloceluloza, która powoduje problemy jelitowe.
Do najgroźniejszych substancji E należących do grupy wzmacniaczy smaku zaliczamy:
- E621 - glutaminian sodu MSG, który może nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość;
- E622 - glutaminian potasu, który może powodować bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość;
- E631 - inozydian sodu jest niewskazany dla osób z kamicą nerkową.
Gdzie znajdziemy sztuczne dodatki do żywności? Zobaczcie więcej na ten temat na filmie:
Źródło: