Polub nas na Facebooku
Czytasz: Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
menu
Polub nas na Facebooku

Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?

muffinka

Fot. Paper Boat Creative / Getty Images

Sztuczne barwniki, tak chętnie dodawane do żywności przez producentów, są bardzo szkodliwe. Ich nadmierne spożywanie może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Jakich? Sprawdźcie koniecznie. Dodatkowo dowiecie się, jakiej żywności unikać, chociaż to akurat wydaje się oczywiste... 

Pięknie wyglądająca przetworzona żywność, śliczne ciasta, kolorowe żelki i cukierki (nawet te sprzedawane w aptece jako suplementy diety dla dzieci), słodkie napoje gazowane, niektóre soki owocowe - barwniki spożywcze mogą znaleźć się nawet w składzie sałatek! Dlatego należy bardzo dokładnie czytać etykiety - wiedza to podstawa zdrowego żywienia. Zacznijmy zatem wymieniać szkodliwe substancje E. Teraz dowiecie się co jecie i jaki ma to wpływ na wasze zdrowie. 

Do najgroźniejszych substancji E należących do grupy barwników zaliczamy:

  • E102 - tartrazynę, która może powodować problemy z koncentracją oraz bezsenność. Barwi się nią głównie produkty w proszku, jak np. zupy, ale także używa się jej w przemyśle cukierniczym, dodaje do groszku i kukurydzy, galaretek, likierów, dżemów, płatków zbożowych, kaszy, sztucznym miodzie, musztardzie, a także w gotowych sosach;
  • E104 - żółcień chinolinową, która może wywoływać reakcje alergiczne skóry. Używana jest jako barwnik do lodów, napojów gazowanych, galaretek i cukierków na kaszel;
  • E110 - żółcień pomarańczową, wywołującą duszności, pokrzywkę, wysypkę, zakazaną m. in. w Finlandii i Norwegii. Znajdziemy ją w likierach owocowych, marcepanie, płatkach zbożowych, kaszy, konserwach oraz wyrobach cukierniczych; 
  • E122 - azorubinę, która powoduje obrzęk ciała. Dodawana jest do żywności, która  wcześniej została poddana fermentacji, a następnie obróbce cieplnej, czyli do wyrobów cukierniczych, cukierków, marcepanów, dżemów, marmolad, konfitur, jogurtów, napojów oraz win;
Sztuczne barwniki. Lista groźnych E
  • E123 - amarant, który ma działanie mutagenne, a spożywany przez kobiety w ciąży może powodować wady rozwojowe u płodu. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,5 mg/kg ciała! Znajdziemy go w: ciastach i galaretkach w proszku, płatkach śniadaniowych, napojach alkoholowych, kawiorze i przetworach z czarnej porzeczki;
  • E124 - czerwień koszalinową, inaczej pąs 4R, która ma działania pobudzające i może powodować nadpobudliwość u dzieci, a także negatywnie wpływać na płodność. Dopuszczalne dzienne spożycie tego barwnika wynosi 4 mg/kg ciała. Znajdziemy go w napojach, lodach, ciastach i galaretkach w proszku, dżemach, zupach, a także w polewach; 
  • E127 - erytrozyna, może ona powodować dekoncentrację, trudności w nauce, jest także niebezpieczna dla osób z chorą tarczycą. W niektórych krajach jest zakazana. Tymczasem w Polsce znajdziemy ją w owocach konserwowych i koktajlowych, kiełbasie, herbatnikach i ciastach w proszku;
  • E129 - czerwień allura, która wzmaga dolegliwości u astmatyków, a dodatkowo podejrzewana jest o działanie rakotwórcze. Testy na zwierzętach wykazały, że ma negatywny wpływ na płodność. W przemyśle spożywczym dodawana jest do napojów, wyrobów cukierniczych (głównie ciast biszkoptowych), galaretek w proszku, płatków zbożowych, kasz i herbatników czekoladowych;
  • E131 - błękit patentowy powoduje wydzielanie histaminy, może przez co być niebezpieczny dla alergików. Z powodu jego szkodliwości jest wycofywany z użycia, nadal jednak znajdziemy go w żelkach. Co ciekawe barwnik ten stosowany jest w stomatologii jako barwnik do tabletek barwiących - jego zadaniem jest pokryć płytkę nazębną, uwidaczniając ją w ten sposób;
  • E132 - indygotyn, który jest podejrzewany o działanie rakotwórcze. Ma kolor głęboko niebieski, a znajdziemy go w słodkich napojach, słodyczach, herbatnikach, lodach oraz w wyrobach cukierniczych;
  • E151 - czerwień brylantowa, która jest szczególnie niebezpieczna dla osób nadwrażliwych na salicylany. W jelicie jest przekształcana do szkodliwych związków, a znajdziemy ją m. in. w sosach, dżemach z czarnej porzeczki i kawiorze;
  • E161g (kantaksantyna) - różowy barwnik dodawany do owoców kandyzowanych i dekoracji ciast, a także do barwienia paluszków rybnych, lodów, ptasiego mleczka, a także marynat, sosów i konserw. Na skalę przemysłową pozyskiwany jest z piór flamingów. Odkłada się w warstwach skóry, może wywoływać niepożądane reakcje skórne. Jego użycie do celów spożywczych jest zakazane w niektórych krajach;
  • E173 - aluminium, które może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc, jest także toksyczne dla układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego. Wykorzystywane jest głównie w cukiernictwie do zdobienia ciast.

Więcej o szkodliwych substancjach E znajdziecie tutaj: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Zobacz film: Syntetyczne barwniki w żywności są szkodliwe dla zdrowia. Źródło: Co nas truje


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
15
0
Komentarze (1)
Krupeczka
Naturalne barwniki też mogą byś szkodliwe dla człowieka, ponieważ nasz system trawienny nie jest przystosowany do ich trawienia, np. czerwień koszenilowa.
Czytaj całość
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?