Pięknie wyglądająca przetworzona żywność, śliczne ciasta, kolorowe żelki i cukierki (nawet te sprzedawane w aptece jako suplementy diety dla dzieci), słodkie napoje gazowane, niektóre soki owocowe - barwniki spożywcze mogą znaleźć się nawet w składzie sałatek! Dlatego należy bardzo dokładnie czytać etykiety - wiedza to podstawa zdrowego żywienia. Zacznijmy zatem wymieniać szkodliwe substancje E. Teraz dowiecie się co jecie i jaki ma to wpływ na wasze zdrowie.
Do najgroźniejszych substancji E należących do grupy barwników zaliczamy:
-
E102 - tartrazynę, która może powodować problemy z koncentracją oraz bezsenność. Barwi się nią głównie produkty w proszku, jak np. zupy, ale także używa się jej w przemyśle cukierniczym, dodaje do groszku i kukurydzy, galaretek, likierów, dżemów, płatków zbożowych, kaszy, sztucznym miodzie, musztardzie, a także w gotowych sosach;
-
E104 - żółcień chinolinową, która może wywoływać reakcje alergiczne skóry. Używana jest jako barwnik do lodów, napojów gazowanych, galaretek i cukierków na kaszel;
-
E110 - żółcień pomarańczową, wywołującą duszności, pokrzywkę, wysypkę, zakazaną m. in. w Finlandii i Norwegii. Znajdziemy ją w likierach owocowych, marcepanie, płatkach zbożowych, kaszy, konserwach oraz wyrobach cukierniczych;
- E122 - azorubinę, która powoduje obrzęk ciała. Dodawana jest do żywności, która wcześniej została poddana fermentacji, a następnie obróbce cieplnej, czyli do wyrobów cukierniczych, cukierków, marcepanów, dżemów, marmolad, konfitur, jogurtów, napojów oraz win;
-
E123 - amarant, który ma działanie mutagenne, a spożywany przez kobiety w ciąży może powodować wady rozwojowe u płodu. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,5 mg/kg ciała! Znajdziemy go w: ciastach i galaretkach w proszku, płatkach śniadaniowych, napojach alkoholowych, kawiorze i przetworach z czarnej porzeczki;
-
E124 - czerwień koszalinową, inaczej pąs 4R, która ma działania pobudzające i może powodować nadpobudliwość u dzieci, a także negatywnie wpływać na płodność. Dopuszczalne dzienne spożycie tego barwnika wynosi 4 mg/kg ciała. Znajdziemy go w napojach, lodach, ciastach i galaretkach w proszku, dżemach, zupach, a także w polewach;
-
E127 - erytrozyna, może ona powodować dekoncentrację, trudności w nauce, jest także niebezpieczna dla osób z chorą tarczycą. W niektórych krajach jest zakazana. Tymczasem w Polsce znajdziemy ją w owocach konserwowych i koktajlowych, kiełbasie, herbatnikach i ciastach w proszku;
-
E129 - czerwień allura, która wzmaga dolegliwości u astmatyków, a dodatkowo podejrzewana jest o działanie rakotwórcze. Testy na zwierzętach wykazały, że ma negatywny wpływ na płodność. W przemyśle spożywczym dodawana jest do napojów, wyrobów cukierniczych (głównie ciast biszkoptowych), galaretek w proszku, płatków zbożowych, kasz i herbatników czekoladowych;
-
E131 - błękit patentowy powoduje wydzielanie histaminy, może przez co być niebezpieczny dla alergików. Z powodu jego szkodliwości jest wycofywany z użycia, nadal jednak znajdziemy go w żelkach. Co ciekawe barwnik ten stosowany jest w stomatologii jako barwnik do tabletek barwiących - jego zadaniem jest pokryć płytkę nazębną, uwidaczniając ją w ten sposób;
-
E132 - indygotyn, który jest podejrzewany o działanie rakotwórcze. Ma kolor głęboko niebieski, a znajdziemy go w słodkich napojach, słodyczach, herbatnikach, lodach oraz w wyrobach cukierniczych;
-
E151 - czerwień brylantowa, która jest szczególnie niebezpieczna dla osób nadwrażliwych na salicylany. W jelicie jest przekształcana do szkodliwych związków, a znajdziemy ją m. in. w sosach, dżemach z czarnej porzeczki i kawiorze;
-
E161g (kantaksantyna) - różowy barwnik dodawany do owoców kandyzowanych i dekoracji ciast, a także do barwienia paluszków rybnych, lodów, ptasiego mleczka, a także marynat, sosów i konserw. Na skalę przemysłową pozyskiwany jest z piór flamingów. Odkłada się w warstwach skóry, może wywoływać niepożądane reakcje skórne. Jego użycie do celów spożywczych jest zakazane w niektórych krajach;
- E173 - aluminium, które może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc, jest także toksyczne dla układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego. Wykorzystywane jest głównie w cukiernictwie do zdobienia ciast.
Więcej o szkodliwych substancjach E znajdziecie tutaj: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?