Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sok z aloesu – jakie ma właściwości i jak go dawkować? Przepis na własnoręcznie wykonany sok aloesowy
menu
Polub nas na Facebooku

Sok z aloesu – jakie ma właściwości i jak go dawkować? Przepis na własnoręcznie wykonany sok aloesowy

NAN

Fot: nikilitov / stock.adobe.com

Sok z aloesu ceniony jest za wysoką zawartość cennych dla zdrowia składników odżywczych. Przypisuje mu się działanie między innymi detoksykacyjne, wspomagające odchudzanie i wzmacniające odporność. Zewnętrznie aloes może przyspieszać gojenie się ran, łagodzić podrażnienia czy tonizować skórę.

Aloes to roślina, która naturalnie występuje na Półwyspie Arabskim i w Afryce, jednak uprawia się (często w warunkach szklarniowych) na całym świecie. Aloes spotykane jest także w wielu polskich domach, jako roślina doniczkowa. Liście aloesu są grube, długie i zakończone niewielkimi kolcami. To właśnie znajdujący się w ich wnętrzu galaretowaty miąższ, składający się w 99% z wody, jest najcenniejszą częścią rośliny. Pozyskiwany z niego sok ma wiele właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych.

Aloes – sok o licznych właściwościach zdrowotnych

Właściwości aloesu wynikają z niezwykle bogatej zawartości witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Zalicza się do nich między innymi:

  • Polisacharydy – długołańcuchowe cukry, będące materiałem zapasowym i budulcowym dla organizmu człowieka. Wspierają one układ odpornościowy i zapewniają długotrwały dopływ energii. Odżywiają stawy, mózg, układ nerwowy oraz skórę.
  • Witaminy A, C, E, kwas foliowy i witaminy z grupy B – będące silnymi przeciwutleniaczami, wspomagające pracę komórek całego organizmu (także mózgu, mięśni i skóry).
  • Mikroelementy, takie jak wapń, magnez, selen, cynk, chrom – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym układu immunologicznego, mózgu, kości i układu sercowo-naczyniowego.
  • Aminokwasy – w tym aminokwasy niezbędne do metabolizowania białka, których ludzki organizm nie wytwarza i konieczne jest ich dostarczanie wraz z pożywieniem.
  • Błonnik – działający korzystnie na układ pokarmowy.

Sok aloesowy stosowany wewnętrznie działa następująco:

  • Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, przyspiesza przemianę materii, reguluje pH żołądka. Dzięki temu może być stosowany w celu łagodzenia objawów nieżytu żołądka, wrzodów czy stanów zapalnych układu pokarmowego. Wspomaga odchudzanie.
  • Działa przeczyszczająco i może być stosowany w leczeniu zaparć. Usprawnia działanie kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie substancji odżywczych.
  • Wspomaga funkcje oczyszczania wątroby, nerek i skóry. Wchłania toksyny, które następnie są wydalane przez jelito grube.
  • Pobudza apetyt – stymuluje produkcję soków trawiennych.
  • Wzmacnia układ immunologiczny i podnosi odporność organizmu na wirusy i infekcje.
  • Może działać korzystnie na pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżając poziom złego cholesterolu LDL i regulując ciśnienie krwi.

Sok z aloesu może być też stosowany zewnętrznie. W tym przypadku jego działanie jest następujące:

  • Pomaga regenerować skórę i przyspiesza gojenie się ran.
  • Łagodzi podrażnienia skóry.
  • Przywraca skórze neutralne pH.
  • Nawilża skórę twarzy i głowy.
  • Wzmacnia włosy i stymuluje ich wzrost.
  • Łagodzi stany zapalne w jamie ustnej.
  • Łagodzi dolegliwości po ukąszeniu komarów.

Zobacz film i sprawdź dlaczego warto sięgać po aloes: 

Zobacz film: Aloes - właściwości i działanie. Źródło:  Dzień Dobry TVN

Jak zrobić sok z aloesu

Sok z aloesu można bez problemu przygotować samodzielnie. W tym celu należy dysponować rośliną, której liście mają od 2 do 5 lat bądź w sklepie ze zdrową żywnością zakupić jeden duży liść. Do wykonania soku potrzebna jest garść liści aloesu doniczkowego lub jeden duży liść. Poza tym należy dysponować też świeżo wyciśniętym sokiem z cytrusów, na przykład pomarańczy, grejpfrutów lub cytryn.

W pierwszej kolejności należy obrać liście ze skóry. W przypadku dużych egzemplarzy warto odciąć stwardniałe brzegi i liść przeciąć w poprzek na mniejsze kawałki. Następnie należy podważyć skórkę i zdjąć ją palcami lub delikatnie obrać liść nożem (tak, aby na skórce pozostało jak najmniej miąższu). W przypadku małych liści można delikatnie zdjąć skórkę nożem, a miąższ wydrążyć.

Miąższ z dużego liścia należy pokroić, a ten wydrążony z małych liści od razu umieścić w blenderze. Do tego dolać 1-2 szklanki soku owocowego i wszystko razem zmiksować. Jeśli sok będzie zbyt kwaśny, słodki lub za gęsty, można rozcieńczyć go z wodą. Sok aloesowy można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Zobacz film: Dobroczynne działanie aloesu. Źródło:  Dzień Dobry TVN

Sok z aloesu – dawkowanie i zastosowanie

Sok z aloesu można pić lub stosować zewnętrznie na skórę. Własnoręcznie przygotowany, czysty miąższ bez dodatku owoców sprawdzi się doskonale jako lekarstwo na zmiany skórne czy jako kosmetyk pielęgnacyjny. Można nakładać go na skórę twarzy, całego ciała, głowy, a także na włosy. Rozcieńczony z wodą będzie pełnił funkcję tonika lub płukanki do włosów. Sokiem z aloesu można też płukać jamę ustną.

Aloes do picia, z sokiem z cytrusów lub z wodą, można spożywać 3 razy dziennie po pół szklanki. Sok w czystej postaci, na przykład ten zakupiony jako gotowy produkt, można przyjmować w ilości około 50 ml dziennie, godzinę przed posiłkiem.

Nie należy mylić stuprocentowego soku z aloesu z napojami aloesowymi, które zawierają około 30% soku lub miąższu z aloesu. Kupując taki napój, warto sprawdzić skład i upewnić się, czy nie zawiera on na przykład sztucznych substancji słodzących.

Sok z aloesu – przeciwwskazania

Mimo iż aloes wykazuje wiele prozdrowotnych i pielęgnacyjnych właściwości, istnieją pewne wskazania do jego stosowania. Są nimi:

  • Cukrzyca – istnieją badania, które wskazują na to, iż sok aloesowy może obniżać poziom cukru we krwi. Diabetycy powinni skonsultować się z lekarzem, zanim sięgną po sok z aloesu.
  • Hemoroidy, choroby nerek i jelit – znajdujący się w soku aloesowym lateks aloesowy może mieć negatywny wpływ na zdrowie osób cierpiących na wymienione choroby.
  • Ciąża i okres karmienia piersią.
  • Młody wiek – podawanie soku z aloesu dzieciom powinno być zawsze skonsultowane z lekarzem pediatrą.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1037
57
Komentarze (1)
kachanka
Bardzo dziękuję, szczególnie poprawiła mi samopoczucie informacja, że można robić napój na bieżąco, nie trzeba ogołocić całej rośliny.
Czytaj całość
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?