Polub nas na Facebooku
Czytasz: Lecznicze i pielęgnacyjne właściwości aloesu. Zastosowanie i działanie
menu
Polub nas na Facebooku

Lecznicze i pielęgnacyjne właściwości aloesu. Zastosowanie i działanie

NAN

Fot: Piotr Marcinski / stock.adobe.com

Właściwości aloesu są niezwykle szerokie i doceniane od wieków. Wyciągi, soki czy czysty miąższ można stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Działają przeciwzapalnie, regulują procesy trawienne, łagodzą podrażnienia i nawilżają skórę.

Aloes jest rośliną o grubych, mięsistych liściach, wypełnionych miąższem w postaci gęstego śluzu. Miąższ ten stanowi najcenniejszy element całej rośliny. Mimo iż w 99% składa się z wody, zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki temu właściwości aloesu są nieocenione.

Aloes naturalnie występuje na terenie Afryki i Półwyspu Arabskiego. Z uwagi na wartościowe składniki i liczne właściwości zdrowotne, a także walory estetyczne i stosunkową łatwość uprawy, jest hodowany niemal na całym świecie. Może być uprawiany szklarniowo, a bardzo często spotykany jest też w domach, jako roślina doniczkowa.

Aloes - jakie są jego właściwości? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Aloes - właściwości i działanie. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Aloes – właściwości ogólne i skład

Liście aloesu są bogate w składniki odżywcze, takie jak minerały czy witaminy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Należą do nich:

  • Witaminy z grupy B – wspomagają pracę układu immunologicznego, sercowo-naczyniowego i nerwowego.
  • Witamina C – działa antyoksydacyjnie i neutralizuje działanie wolnych rodników. Reguluje gospodarkę wodną skóry i poprawia jej ogólny stan zdrowia. Działa przeciwstarzeniowo. Podnosi odporność organizmu. Ułatwia absorpcję żelaza. Działa bakteriobójczo.
  • Witamina E – jest jednym z najskuteczniejszych antyoksydantów. Działa przeciwzapalnie, może przyspieszać gojenie się ran. Wspomaga działanie kwasów omega-3. Podnosi elastyczność naczyń krwionośnych i poprawia krążenie krwi. Korzystnie wpływa na wygląd i zdrowie skóry oraz włosów.
  • Substancje mineralne, takie jak fosfor, sód, wapń, miedź, magnez, cynk, potas, żelazo, mangan, chrom
  • Aminokwasy – aloes zawiera prawie wszystkie (9 z 10) aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są nimi alanina, seryna, tyrozyna, kwas glutaminowy, prolina, cystyna, hydroksyprolina. Są wśród nich aminokwasy niezbędne do metabolizowania białka, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć. Konieczne jest ich dostarczanie wraz z jedzeniem.
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 – stymulują regenerację tkanek, są składnikiem błon komórkowych, poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, odpornościowego i nerwowego.
  • Mleczan magnezowy i naturalny kwas salicylowy – substancje o działaniu przeciwbólowym
  • Polisacharydy – cukry, które stanowią budulec i materiał zapasowy ludzkiego organizmu. Dostarczają energię do organizmu i wspomagają pracę układu odpornościowego.
  • Substancje przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, takie jak fenole, kwas cynamonowy, beta-sitosterol, kampesterol, bradykinaza, związki siarkowe.
  • Saponiny – substancje o działaniu ściągającym i odkażającym.

Zobacz także: Sok z aloesu – jakie ma właściwości i jak go dawkować? Przepis na własnoręcznie wykonany sok aloesowy

Aloes – właściwości lecznicze, zastosowanie i dawkowanie

Właściwości lecznicze aloesu do picia i jedzenia:

  • Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, reguluje pH żołądka i przyspiesza przemianę materii. Może być stosowany do łagodzenia objawów wrzodów, stanów zapalnych żołądka, nieżytu układu pokarmowego.
  • Działa żółciotwórczo i żółciopędnie, dzięki czemu jest polecany do leczenia zaburzeń funkcji wątroby.
  • Pomaga w odchudzaniu.
  • Stymuluje produkcję soków trawiennych i wspomaga apetyt.
  • Ma działanie przeczyszczające, pomaga w leczeniu zaparć.
  • Wchłania toksyny i oczyszcza organizm.
  • Pomaga obniżać poziom cholesterolu LDL.
  • Reguluje ciśnienie krwi.
  • Poprawia odporność organizmu – wzmacnia układ immunologiczny.
  • Spowalnia rozwój wirusów, grzybów i bakterii.

Aloes można przyjmować pod różnymi postaciami. Do najbardziej popularnych należą picie soku z aloesu lub zażywanie suplementów diety z aloesem.

Sok z aloesu jest dostępny jako gotowy produkt w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach i wielu supermarketach. Ma on postać bezbarwnego płynu, który zwykle zawiera 100% soku z liści aloesu, a często także regulator kwasowości (np. kwas cytrynowy). W zależności od producenta sok może być wytwarzany z różnych odmian rośliny. Do najbardziej cenionych zalicza się odmianę aloe vera. Taki sok należy spożywać przed posiłkiem, rozpuszczając 50 ml produktu w 50 ml wody lub innego soku.

Sok z aloesu można także przygotować samodzielnie. Wystarczy garść niewielkich liści (lub jeden duży liść – do kupienia np. w sklepach ze zdrową żywnością) obrać delikatnie ze skórki lub wydrążyć miąższ i zmiksować go z wodą lub świeżo wyciśniętym sokiem owocowym. Taki napój można pić 3 razy dziennie po pół szklanki.

Kiedy warto leczyć się ziołami? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn.

Zewnętrzne zastosowanie i działanie aloesu

Właściwości aloesu stosowanego zewnętrznie:

  • Nawilża i odżywia skórę oraz włosy.
  • Przyspiesza gojenie się ran i podrażnień.
  • Łagodzi podrażnienia, pieczenie i świąd skóry.
  • Łagodzi dolegliwości występujące po ukąszeniu owadów.
  • Łagodzi dolegliwości związane z poparzeniami skóry po ekspozycji na słońce.
  • Wzmacnia włosy.
  • Przyspiesza wzrost włosów.
  • Łagodzi zapalenia jamy ustnej.
  • Reguluje pH skóry.
  • Działa przeciwbólowo.
  • Działa bakteriobójczo.

Aloes można stosować zewnętrznie w postaci czystego miąższu, roztworu miąższu z wodą lub innymi naturalnymi składnikami czy jako element kremów, maści i żeli. Oto przykłady zewnętrznego zastosowania aloesu:

  • Maseczka na twarz – rozdrobniony lub zmiksowany miąższ z aloesu można nakładać na oczyszczoną skórę twarzy w czystej postaci, lub po zmieszaniu go z innymi składnikami, takimi jak ogórek, mleko i cukier, białko jajka, czy miód.
  • Aloes na ukąszenia owadów, rany i podrażnienia – łodygę aloesu można przeciąć wzdłuż lub w poprzek i śluzem smarować ukąszenia, lub zranione miejsca.
  • Tonik z aloesu – w proporcjach 1:1 można zmieszać sok z aloesu z sokiem z ogórka i sokiem z cytryny lub z wodą destylowaną i sokiem z cytryny. Takiego toniku można używać jak kosmetyku drogeryjnego.
  • Płukanka do włosów – w proporcjach 1:2 należy zmieszać sok aloesowy z wodą i płukać włosy po umyciu.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
220
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?