Aloes jest rośliną o grubych, mięsistych liściach, wypełnionych miąższem w postaci gęstego śluzu. Miąższ ten stanowi najcenniejszy element całej rośliny. Mimo iż w 99% składa się z wody, zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki temu właściwości aloesu są nieocenione.
Aloes naturalnie występuje na terenie Afryki i Półwyspu Arabskiego. Z uwagi na wartościowe składniki i liczne właściwości zdrowotne, a także walory estetyczne i stosunkową łatwość uprawy, jest hodowany niemal na całym świecie. Może być uprawiany szklarniowo, a bardzo często spotykany jest też w domach, jako roślina doniczkowa.
Aloes - jakie są jego właściwości? Dowiesz się tego z filmu:
Aloes – właściwości ogólne i skład
Liście aloesu są bogate w składniki odżywcze, takie jak minerały czy witaminy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Należą do nich:
-
Witaminy z grupy B – wspomagają pracę układu immunologicznego, sercowo-naczyniowego i nerwowego.
-
Witamina C – działa antyoksydacyjnie i neutralizuje działanie wolnych rodników. Reguluje gospodarkę wodną skóry i poprawia jej ogólny stan zdrowia. Działa przeciwstarzeniowo. Podnosi odporność organizmu. Ułatwia absorpcję żelaza. Działa bakteriobójczo.
-
Witamina E – jest jednym z najskuteczniejszych antyoksydantów. Działa przeciwzapalnie, może przyspieszać gojenie się ran. Wspomaga działanie kwasów omega-3. Podnosi elastyczność naczyń krwionośnych i poprawia krążenie krwi. Korzystnie wpływa na wygląd i zdrowie skóry oraz włosów.
-
Substancje mineralne, takie jak fosfor, sód, wapń, miedź, magnez, cynk, potas, żelazo, mangan, chrom
-
Aminokwasy – aloes zawiera prawie wszystkie (9 z 10) aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są nimi alanina, seryna, tyrozyna, kwas glutaminowy, prolina, cystyna, hydroksyprolina. Są wśród nich aminokwasy niezbędne do metabolizowania białka, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć. Konieczne jest ich dostarczanie wraz z jedzeniem.
-
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 – stymulują regenerację tkanek, są składnikiem błon komórkowych, poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, odpornościowego i nerwowego.
-
Mleczan magnezowy i naturalny kwas salicylowy – substancje o działaniu przeciwbólowym
-
Polisacharydy – cukry, które stanowią budulec i materiał zapasowy ludzkiego organizmu. Dostarczają energię do organizmu i wspomagają pracę układu odpornościowego.
-
Substancje przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, takie jak fenole, kwas cynamonowy, beta-sitosterol, kampesterol, bradykinaza, związki siarkowe.
-
Saponiny – substancje o działaniu ściągającym i odkażającym.
Zobacz także: Sok z aloesu – jakie ma właściwości i jak go dawkować? Przepis na własnoręcznie wykonany sok aloesowy
Aloes – właściwości lecznicze, zastosowanie i dawkowanie
Właściwości lecznicze aloesu do picia i jedzenia:
- Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, reguluje pH żołądka i przyspiesza przemianę materii. Może być stosowany do łagodzenia objawów wrzodów, stanów zapalnych żołądka, nieżytu układu pokarmowego.
- Działa żółciotwórczo i żółciopędnie, dzięki czemu jest polecany do leczenia zaburzeń funkcji wątroby.
- Pomaga w odchudzaniu.
- Stymuluje produkcję soków trawiennych i wspomaga apetyt.
- Ma działanie przeczyszczające, pomaga w leczeniu zaparć.
- Wchłania toksyny i oczyszcza organizm.
- Pomaga obniżać poziom cholesterolu LDL.
- Reguluje ciśnienie krwi.
- Poprawia odporność organizmu – wzmacnia układ immunologiczny.
- Spowalnia rozwój wirusów, grzybów i bakterii.
Aloes można przyjmować pod różnymi postaciami. Do najbardziej popularnych należą picie soku z aloesu lub zażywanie suplementów diety z aloesem.
Sok z aloesu jest dostępny jako gotowy produkt w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach i wielu supermarketach. Ma on postać bezbarwnego płynu, który zwykle zawiera 100% soku z liści aloesu, a często także regulator kwasowości (np. kwas cytrynowy). W zależności od producenta sok może być wytwarzany z różnych odmian rośliny. Do najbardziej cenionych zalicza się odmianę aloe vera. Taki sok należy spożywać przed posiłkiem, rozpuszczając 50 ml produktu w 50 ml wody lub innego soku.
Sok z aloesu można także przygotować samodzielnie. Wystarczy garść niewielkich liści (lub jeden duży liść – do kupienia np. w sklepach ze zdrową żywnością) obrać delikatnie ze skórki lub wydrążyć miąższ i zmiksować go z wodą lub świeżo wyciśniętym sokiem owocowym. Taki napój można pić 3 razy dziennie po pół szklanki.
Kiedy warto leczyć się ziołami? Dowiesz się tego z filmu:
Zewnętrzne zastosowanie i działanie aloesu
Właściwości aloesu stosowanego zewnętrznie:
- Nawilża i odżywia skórę oraz włosy.
- Przyspiesza gojenie się ran i podrażnień.
- Łagodzi podrażnienia, pieczenie i świąd skóry.
- Łagodzi dolegliwości występujące po ukąszeniu owadów.
- Łagodzi dolegliwości związane z poparzeniami skóry po ekspozycji na słońce.
- Wzmacnia włosy.
- Przyspiesza wzrost włosów.
- Łagodzi zapalenia jamy ustnej.
- Reguluje pH skóry.
- Działa przeciwbólowo.
- Działa bakteriobójczo.
Aloes można stosować zewnętrznie w postaci czystego miąższu, roztworu miąższu z wodą lub innymi naturalnymi składnikami czy jako element kremów, maści i żeli. Oto przykłady zewnętrznego zastosowania aloesu:
-
Maseczka na twarz – rozdrobniony lub zmiksowany miąższ z aloesu można nakładać na oczyszczoną skórę twarzy w czystej postaci, lub po zmieszaniu go z innymi składnikami, takimi jak ogórek, mleko i cukier, białko jajka, czy miód.
-
Aloes na ukąszenia owadów, rany i podrażnienia – łodygę aloesu można przeciąć wzdłuż lub w poprzek i śluzem smarować ukąszenia, lub zranione miejsca.
-
Tonik z aloesu – w proporcjach 1:1 można zmieszać sok z aloesu z sokiem z ogórka i sokiem z cytryny lub z wodą destylowaną i sokiem z cytryny. Takiego toniku można używać jak kosmetyku drogeryjnego.
-
Płukanka do włosów – w proporcjach 1:2 należy zmieszać sok aloesowy z wodą i płukać włosy po umyciu.