Warto pamiętać o tym, że istnieje spora różnica pomiędzy skrobią kukurydzianą a mąką kukurydzianą. Obie są oczywiście uzyskiwane z kukurydzy, jednak różnią się zarówno kolorem, jak i wyglądem oraz ziarnistością. Mąka kukurydziana jest częściej wykorzystywana do wypieku chlebów, wafli i herbatników, a także jest źródłem błonnika pokarmowego.
Co to jest skrobia kukurydziana?
Skrobia to roślinny wielocukier, który może być otrzymywany z kukurydzy, ziemniaków i ryżu. Skrobia kukurydziana to inaczej mazeina, która jest otrzymywana z białych pręcików kukurydzianych. Skrobia kukurydziana to produkt bezglutenowy, który znajduje zastosowanie głównie w kuchni. Jest jednym z częstszych składników w diecie bezglutenowej i w diecie proteinowej.
Na skutek przemian chemicznych i fizycznych powstaje skrobia kukurydziana modyfikowana, która używana jest jako jeden z dodatków do produktów spożywczych. Ten typ skrobi kukurydzianej można znaleźć na etykietach ciast w proszku, sosów, makaronów oraz deserów błyskawicznych. Eksperci uznają skrobię modyfikowaną za bezpieczny dodatek do żywności, jednak wolno jej używać tylko w minimalnej ilości. Z kolei skrobia kukurydziana woskowa (ang. waxy maize) używana jest przez kulturystów w celu wzmocnienia mięśni.
Warto pamiętać o tym, że skrobia kukurydziana nie ma walorów zdrowotnych ani smakowych, jest dodatkiem do żywności, który zmienia konsystencję niektórych potraw. Skrobia kukurydziana zyskała popularność dzięki tzw. diecie Dukana, której główną zasadą jest jedzenie produktów białkowych, a jej celem jest utrata kilogramów. Dieta ta ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników, jednak wciąż jest stosowana przez osoby, które marzą o radykalnej zmianie sylwetki.
Polecamy: Produkty bezglutenowe - lista. Produkty dozwolone i niedozwolone w diecie bezglutenowej
Skrobia kukurydziana: właściwości i zastosowanie
Skrobia kukurydziana to źródło węglowodanów. W 100 g tego produktu znajduje się około 350 kcal, 88 g węglowodanów i około 2 g błonnika pokarmowego. W minimalnym stopniu substancja ta zawiera minerały, takie jak: fosfor, cynk, żelazo, magnez, niacyna, sód, potas, witaminy B2 i B6. Właściwie można stwierdzić, że skrobia kukurydziana nie jest zbyt zdrowym produktem, ponieważ nie dostarcza praktycznie witamin i minerałów, a jest przy tym kaloryczna. Jeśli chodzi o zastosowanie skrobi kukurydzianej, to jest używana przede wszystkim jako zagęszczacz do zup, sosów, dodaje się ją do ciast i pieczywa. Skrobia kukurydziana dobrze sprawdza się również jako dodatek do kisielu, budyniu oraz kremów.
Zobaczcie, jaka mąka jest zdrowa na filmie:
Poza spożywczym zastosowaniem skrobię kukurydzianą można używać w innych celach, na przykład:
- do czyszczenia garnków i patelni, a także naczyń,
- jako odplamiacz (zwłaszcza w przypadku plam z kleju i krwi),
- jako suchy szampon do włosów,
- można zrobić ze skrobi kukurydzianej pastę na oparzenia słoneczne,
- jako środek zmiękczający do prania.
Skrobię kukurydzianą można kupić praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych, a także przez internet. Cena nie jest wysoka - trzeba się liczyć z wydatkiem około 5–10 zł za kilogram.
Czym zastąpić skrobię kukurydzianą?
Jednym z najlepszych zamienników skrobi kukurydzianej jest mąka kukurydziana. Warto wiedzieć czym się różni skrobia kukurydziana od mąki kukurydzianej? Przede wszystkim zawartością składników odżywczych, ponieważ mąka kukurydziana co prawda ma około 350 kalorii w 100 g, ale za to zawiera większą ilość białka oraz błonnika pokarmowego, a mniej węglowodanów. Ponadto mąka kukurydziana ma w swoim składzie żelazo, potas, fosfor, magnez, witaminy A, E i selen. Mąka kukurydziana jest ponadto silnym antyoksydantem, który chroni przed wpływem wolnych rodników, a tym samym ma działanie przeciwstarzeniowe. Zaleca się ją w przypadku zachorowania na cukrzycę, w walce z otyłością i anemią.
Warto dodać, że kolejnymi różnicami pomiędzy skrobią a mąką kukurydzianą są kolor i konsystencja. W przypadku mąki na pierwszy rzut oka można zauważyć kolor żółty i ziarnistość, natomiast skrobia kukurydziana to biały proszek. Mąka kukurydziana kosztuje tylko 2 zł, podczas gdy skrobia – 5–10 zł za kilogram. Podobnie wygląda sytuacja, gdy zrobimy porównanie pomiędzy skrobią kukurydzianą a skrobią ziemniaczaną. Ten drugi produkt ma więcej białka, a mniej węglowodanów.
Innym bardzo dobrym zamiennikiem skrobi kukurydzianej jest mąka z tapioki, która także może być dodatkiem zagęszczającym. Mąka z tapioki jest polecana osobom, które cierpią na alergie pokarmowe lub nadwrażliwość na gluten. Mąka ta wpływa także korzystnie na regulację poziomu cukru we krwi.