Według raportu Wiemy, co jemy? Polacy o potrzebie informacji z maja 2019 roku Polacy chcą wiedzieć, co jedzą. Aż 90 proc. respondentów sprawdza, jakie substancje konserwujące (i czy w ogóle) zawiera danych produkt. Ważne są także:
- dla 83 proc. działanie produktu (ewentualny wpływ na zdrowie);
- dla 82 proc. zawartość składników odżywczych;
- dla 74 proc. kraj pochodzenia żywności;
- dla 76 proc. sposób produkcji (preferowany jest tradycyjny).
Głównym źródłem wiedzy o produktach spożywczych są dla konsumentów etykiety na opakowaniach. Sprawdza je ponad połowa respondentów i nic dziwnego - czasem składy produktów potrafią być długie i pełne konserwantów i barwników. Wykaz dozwolonych w Polsce dodatków do żywności liczy ponad 300 pozycji. Ich stosowanie w produktach regulowane jest przez prawo, jednak prawdą jest, że im mniej chemii w żywności, tym lepiej dla zdrowia.
Lista szkodliwych E
Lista dodatków do żywności opatrzonych numerem E sporządzana jest przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Dzieli się na konkretne grupy, które obejmują:
- barwniki – 100–199,
- konserwanty – 200–299,
- przeciwutleniacze i regulatory kwasowości – 300–399,
- emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp. – 400–499,
- środki pomocnicze – 500–599,
- wzmacniacze smaku – 600–699,
- środki słodzące, nabłyszczające i inne – 900–999,
- stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne – 1000–1999.
Polecamy: Co to są konserwanty? „Lista E” środków konserwujących żywność więcej dowiecie się także z filmu poniżej:
Substancje dodawane do żywności mogą wpływać negatywnie na organizm. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, w której E-produkty kumulują się. Wśród skutków ubocznych ich spożywania należy wymienić: problemy z oddychaniem, wysypkę, zaczerwienienie skóry, duszność, bezsenność, pobudzenie, uczucie niepokoju, nadmierną potliwość, nerwowość, ból i zawroty głowy, mdłości, wymioty, ból brzucha, biegunkę lub zaparcia. Bywa, że zwiększają poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi, ograniczają wchłanianie niektórych składników mineralnych, zaburzają pracę niektórych narządów i zaostrzają przebieg chorób.
Skąd Polacy czerpią wiedzę o produktach?
Wśród ważnych źródeł informacji o żywności badani wskazują także telewizję (na programy telewizyjne o tematyce kulinarnej zwraca uwagę 32 proc. respondentów) oraz znajomych i rodzinę (30 proc. badanych). Z internetu korzysta 29 proc. respondentów, a najbardziej wiarygodnym źródłem informacji o produktach są lekarze i dietetycy (41 proc. badanych wskazuje, że ma do nich zaufanie).
Raport, na podstawie którego opracowano dane obejmuje wyniki ankiety internetowej zrealizowanej przez agencję badawczą Inquiry na panelu YouGov, we współpracy z ITBC Communication, w maju 2019 r., na próbie ogólnopolskiej 551 osób.
Mniej chemii w żywności
Produkty zdrowe to produkty jak najmniej przetworzone. Lepiej unikać tych, na których etykietach znajdziemy całą listę E-substancji lub chemicznych dodatków. Wszyscy chcący zdrowo się odżywiać powinni stosować się do Piramidy Zdrowego Żywienia i spożywać jak najwięcej warzyw i owoców (w proporcji 3 do 1). Warto także wybierać produkty pełnoziarniste, ograniczyć podaż soli i cukru w diecie, a mięso spożywać raz w tygodniu.
Zobaczcie na filmie, co znajdziemy w napojach gazowanych: